Koken

Pompoenstamppot met appel, ui, geitenkaas en tijm


Vandaag deel ik mijn favoriete stamppot ooit; pompoenstamppot. Ook dit recept ben ik vorig jaar op het spoor gekomen dankzij het door mij geliefde YouTube-kanaal Foodgloss. Daarvoor had ik er nog nooit aan gedacht, laat staan van gehoord. Ik vrat nooit iets uit met pompoen, terwijl het nou juist zo’n prachtig seizoensproduct is. Ik vind het heel leuk dat ik dankzij het filmpje van Frances de pompoen heb ontdekt. Ik heb haar recept voor pompoenstamppot inmiddels al behoorlijk wat keren gemaakt en zoals dat vaak gaat met recepten pas je die dan aan naar je eigen smaak. Zo gebruik ik meer aardappelen dan in het oorspronkelijke recept en ik vind dat een paar uitjes de pompoenstamppot nóg lekkerder maken. Ook doe ik de appels iets minder lang in de oven.

Pompoenstamppot

Het grappige is dat ik dit recept het hele jaar rond maak. In de winter en de herfst natuurlijk sowieso, maar ook op een druilerige dag in de lente of de zomer zet ik rustig een pan pompoenstamppot op tafel. Ik vind het simpelweg zo lekker, het kan prima het hele jaar rond. Pompoenen zijn ook het hele jaar te verkrijgen, dus ik zou zeggen: ga ermee aan de slag.

Benieuwd hoe je deze pompoenstamppot kunt maken? Vandaag deel ik mijn versie van deze overheerlijke stamppot.

ingredienten-pompoenstamppot

Ingrediënten:

voor 3 tot 4 personen 

1 niet al te kleine oranje pompoen
1,2 kilo aardappelen
2 Granny Smith appels
2 à 3 uien
een paar takjes tijm
25 ml olijfolie
+ 125 gram geitenkaas
een klontje boter
een scheutje melk
peper en zout
1 rookworst

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappelen en spoel ze af. Kook ze in 20 minuten gaar. Je kunt het beste het gas aanzetten, als je bij stap 6 bent. Dan zijn zowel de aardappels als de pompoen ongeveer gelijktijdig klaar.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Spoel de pompoen af onder de kraan en droog ‘m af. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de draden en de zaden met een eetlepel. Snijd blokjes van de pompoen. De schil kun je gewoon laten zitten.
  4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de stukken pompoen over de bakplaat. Rits flink wat tijm van de takjes en verdeel dit over de pompoen.
  5. Giet de olijfolie over de pompoen en breng het geheel tot slot op smaak met peper en wat zout.
  6. Schuif de bakplaat voor 15 minuten in de warme oven.
  7. Spoel in de tussentijd de appels af onder de kraan en verwijder daarna de klokhuizen. Snijd de appels in stukken. De schil kun je laten zitten. Snipper de uien grof.
  8. Open de oven als het kwartier om is en schep de pompoenstukjes voorzichtig een beetje om. Verdeel de appel en de ui door de warme pompoen. Verwarm het geheel nog 15 minuten in de oven.
  9. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp er met een stamper puree van. Breng op smaak met een klein beetje peper en zout en voeg ook het klontje boter en de melk toe.
  10. Schep tenslotte de ui, pompoen en appel bij de aardappelpuree. Roer dit goed door elkaar met een lepel.
  11. Verkruimel tenslotte de geitenkaas over de pompoenstamppot. Je kunt gewone naturel geitenkaas gebruiken, maar ikzelf vind de honing-geitenkaas van de Albert Heijn het allerlekkerst hierbij.

pompoenstamppot-6

pompoenstamppot-5
Eet smakelijk!

Ps. Wil je nog een lekker recept voor stamppot? Kijk dan hier even voor het recept van de boerenkoolstamppot van Jelm. Is ook een aanrader!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter