Koken

Romige hangop met sinaasappel curd


Laatst had ik voor het eerst lemon curd gemaakt. Dat had ik veel eerder moeten doen, zo lekker! Later kwam ik op Instagram toevallig een foto tegen van sinaasappel curd. Dat wilde ik ook graag eens proberen, want ik ben gek op de smaak van sinaasappels. Eerlijk toegegeven, het kostte drie pogingen voor de curd naar mijn zin was. Je moet er goed om denken dat het niet gaat schiften en voor je het weet wordt het veel te dik na het afkoelen. Gevalletje stopverf zeg maar. 😉

Maar uiteindelijk is het gelukt, want ik kan er gewoon niet tegen als zoiets simpels niet lukt. De aanhouder wint denk ik dan altijd maar. Ik combineerde de sinaasappel curd met hangop. Een heel erg lekker toetje! Natuurlijk deel ik het recept. 🙂

Ingrediënten

voor 1 flinke pot sinaasappel curd 

125 gram roomboter
100 ml vers sinaasappelsap
rasp van 2 sinaasappels
175 gram suiker
2 eieren

voor de romige hangop (voor ± 4 personen)

1 liter volle yoghurt
125 ml slagroom
3 eetlepels suiker

Wat moet je doen:

Hangop maken 

 1. Begin met het maken van de hangop. Zet een ruime kom klaar en hang er een zeef in. De zeef moet de bodem van de kom niet kunnen raken. Pak een schone theedoek en maak deze nat met water. Wring ‘m goed uit en leg de theedoek in de zeef. Giet de yoghurt in de theedoek.
 2. Dek af met een beetje plasticfolie en laat minstens zes uren staan in de koelkast. Ik zou zeggen, gewoon een nachtje laten staan. Het vocht drupt langzaam uit de yoghurt en wat je uiteindelijk overhoudt is een lekkere dikke hangop.
 3. Klop de slagroom lobbig met de suiker. Schep de hangop uit de theedoek en mix het door de slagroom.

Sinaasappel curd maken 

 1. Zet een steelpan met een dikke bodem op het fornuis. Doe de roomboter, het sinaasappelsap, de rasp en de suiker erin. Zet het vuur aan en laat de boter rustig smelten. Roer alles ondertussen regelmatig door.
 2. Pak een hittebestendige kom en kluts de eieren. Schenk beetje bij beetje het hete mengsel uit de steelpan erbij. Roer direct goed door, anders gaan de eieren stollen. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel daarna weer terug de steelpan in.
 3. Zet het vuur laag en verwarm het mengsel rustig. Blijf constant roeren. Zet het vuur uit zodra het mengsel iets dikker wordt, een beetje zoals vla. Heel dik hoeft het nog niet te zijn, want als de curd afkoelt dikt het verder in.
 4. Giet het mengsel door een zeef zodat je een mooie gladde sinaasappel curd krijgt. Schenk het mengsel daarna in een glazen pot en laat ‘t goed afkoelen.

Pak er wat glazen bij en schep om en om wat hangop en sinaasappel curd in de glazen. Garneer met wat takjes verse munt. Je kunt met dit hangop-recept vier toetjes maken. De sinaasappel curd die je overhoudt kun in een schone glazen pot met deksel prima een paar dagen in de koelkast bewaren.


De hangop kun je natuurlijk met van alles combineren. Met vers fruit is hangop bijvoorbeeld ook mega lekker, eventueel met een beetje extra suiker. Ook de sinaasappel curd is erg veelzijdig en lekker bij bijvoorbeeld pudding, ijs of cake.

Binnenkort ga ik met lemon curd aan de slag, daar heb ik een heel lekker taartrecept bij bedacht. 🙂

Wat denk jij van dit toetje?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

 • Reply
  Audrey
  1 mei 2019 at 16:13

  Lemon curd is echt mijn favoriet! Ik ben dol op de smaak van citroen. Dit ziet er ook goed uit!

 • Laat een berichtje achter