Ik ben dol op de Sissy-Boy en ik mag er graag eventjes rondstruinen. Onlangs spotte ik er super schattige gouden lepeltjes, met vogeltjes eraan. Ik vond ze behalve schattig ook verschrikkelijk kitscherig. En bovendien niet heel erg goedkoop trouwens, dus ik liet ze liggen. Toch bleef ik aan die lepeltjes denken… Ze zouden het namelijk wel heel erg goed doen op een foodfoto (ja, ik denk af en toe in foto’s). Gezellig met wat panna cotta erbij ofzo. Nu heb ik natuurlijk al een keertje een basisrecept voor panna cotta gedeeld, dus ging ik nadenken over een iets minder basic versie. Iets met sinaasappel en karamel leek me wel lekker. Ik besloot er even op de Google’en en kwam toen uit op een recept van Simones Kitchen. Ik was eigenlijk van plan om mijn eigen versie van een panna cotta met sinaasappel en karamel bij elkaar te verzinnen, maar toen ik haar recept las, dacht ik; ‘ho stop, ik ga niks zelfs verzinnen, het wordt het recept van Simone!’ Ik heb alsnog gauw mijn gang naar de Sissy-Boy gemaakt en de gouden lepeltjes aangeschaft. Vandaag schitteren ze op mijn blog. Samen met de panna cotta van Simone dus. Geloof mij, een gouden combinatie.
Ingrediënten:
500 ml slagroom
2 vanillestokjes
3 blaadjes gelatine
70 gram suiker
160 ml melk
de rasp van 2 sinaasappels
eventueel nog 1 à 2 sinaasappels om te gebruiken voor de garnering
voor de karamelsaus:
125 ml gram suiker
sap van twee sinaasappels
een paar eetlepels Grand Marnier
Wat moet je doen:
- Doe de melk en de gelatine in een pannetje en laat dit weken.
- Voeg de slagroom, de rasp van twee sinaasappels en 70 gram suiker toe aan een tweede pannetje. Schraap het merg uit de twee vanillestokjes en voeg dit toe. Ik gooide de stokjes zelf er ook achteraan trouwens, voor nog meer smaak. Breng het geheel aan de kook en laat het een beetje inkoken. Laat het daarna afkoelen.
- Vis de geweekte gelatine blaadjes uit de melk en leg ze even apart in een kommetje. Zet de melk zelf op het vuur en breng tot bijna tegen de kook aan. Los vervolgens de blaadjes gelatine op in de warme melk en roer even door. Giet de melk daarna door de slagroom heen en roer dit wederom door.
- Haal het mengsel door een zeef en giet het in de vormpjes. Ik gebruikte kleine puddingvormpjes.
- Zet de vormpjes in de koeling voor minstens vijf uur. Een hele nacht is nog beter.
- Pers twee sinaasappels uit.
- Doe de suiker voor de karamelsaus in een pan met anti-aanbaklaag. Zet het vuur eerst niet te hoog. De suiker moet nu gaan karameliseren. Dit verliep bij mij niet zo soepeltjes, het werd niet eerst vloeibaar, maar brandde gelijk aan. Ik probeerde het daarom opnieuw en voegde dit keer een klein drupje water toe. Dit voorkomt het aanbranden. Ik roerde het water door de suiker en ging de boel vervolgens verwarmen. Als de suiker kookt mag je niet meer roeren, een beetje de pan bewegen mag nog wel. Ga je wel roeren dan zal de suiker weer gaan kristalliseren en dat wil je niet.
- Voeg twee à drie eetlepels Grand Marnier toe aan het sinaasappelsap en roer dit even door.
- Als de suiker gesmolten en gekarameliseerd is, is het tijd om het sinaasappelsap met de likeur door de suiker te mengen. Doe dit in één keer, aldus Simone. Bij haar ging dit niet helemaal goed. Haar karamel veranderde in een grote klont schrijft ze op haar blog. Ik bewoog de pan lichtjes heen en weer tijdens het toevoegen van het sap en gelukkig veranderde de boel bij mij niet in één brokstuk. Tipje van mij, beweeg de pan dus tijdens het toevoegen zodat alles meteen een beetje kan mengen. Ik haalde de pan trouwens ook eventjes van het vuur, wellicht hielp dat ook.
- Laat het geheel eventjes pruttelen. Niet te lang, want dan wordt de saus te dik. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen. Klaar is je sinaasappelkaramelsaus. Blijft je saus heel dun? Dan kun je er altijd voor kiezen om de saus nog eventjes kort te laten borrelen, zodat hij ietsje verder inkookt. Is de saus te dik? Verwarm hem dan nog eventjes terwijl je wat extra vocht toevoegt. Gebruik wat extra sinaasappelsap, Grand Marnier of desnoods een scheutje water.
- Stort de panna cotta’s op schoteltjes. Giet er wat saus overheen en garneer eventueel met een partje sinaasappel.
Ik heb mijn panna cotta’s dik vijf uur in de koelkast gehad, maar ik vond ze nog steeds niet super stevig. Ik zou ze dus echt een nachtje in de koelkast laten staan. Misschien dat ik de volgende keer nog wel een blaadje extra gelatine toevoeg voor wat extra stevigheid. Want ja, die volgende keer gaat er komen. Wat is dit toetje hemels! Het is denk ik het allerlekkerste wat ik ooit gemaakt heb in mijn keukentje. Het is ZO LEKKER. Zoetig, romig, maar ook fris door de sinaasappel. Het maken van karamel had ik nog nooit gedaan en vond ik eerst echt even een geklooi. Al die aangebrande zooi uit mijn pan schrapen was zo gemakkelijk nog niet. Gelukkig ging het de tweede keer wel goed met behulp van een klein scheutje water. Weten we dat ook weer. Hartelijk dank You-Tube. En hartelijk dank Simone. Want het is tenslotte haar recept. Ik had dit toetje eigenlijk voor kerst willen uitproberen, maar dat heb ik wegens tijdgebrek niet meer gered. Wel kan ik je dit recept van harte aanraden om bijvoorbeeld te maken op oudejaarsavond, om je jaar goed af te sluiten. Of maak het op nieuwjaarsdag, voor een heerlijk begin van 2017. Ach, op welke dag je dit ook maakt, smaken zal het sowieso. Heel erg veel succes!
No Comments