Koken

Sinaasappelcheesecake met speculaas


Ik maak heel veel soorten taarten, maar bijna nooit cheesecakes. Ik vind het nog best wel een lastig klusje om een perfecte cheesecake te maken omdat ze nogal snel kunnen opbollen en scheuren tijdens het bakken. En heel eerlijk gezegd behoren ze qua smaak ook niet tot mijn favorieten. Ik vind ze vaak zo zwaar! Ik weet nog heel goed dat ik jaren geleden met mijn familie in Ney York was en dat de vitrines daar overvol lagen met de meest aanlokkelijke stukken taart. Ik liet me meerdere keren verleiden om een stuk te nemen, want ik dacht telkens dat kwarktaarten waren. Maar nee, dat is in Amerika natuurlijk niet zo! Het was cheesecake voor en cheesecake na. Tja, doe deze dutchie toch maar gewoon een stuk kwarktaart. Vind ik persoonlijk veel lichter en lekkerder. 🙂

Maar toen ik onlangs op Pinterest een prachtige cheesecake met sinaasappel tegenkwam moest ik ‘m toch proberen. Het recept is afkomstig van DekaMarkt trouwens. Tijdens de eerste poging viste ik een nogal treurige cheesecake uit de oven, maar bij poging twee ging het al een stuk beter. Ik heb het recept trouwens een heel klein beetje aangepast, want ik heb wat extra sinaasappels gebruikt. Ik zette ‘m op de foto en deel het recept vandaag met jou. Ben jij wel een cheesecake-lover? Lees dan verder voor het recept. 🙂
Ingredienten 4

Ingrediënten

400 gram roomkaas
1 vanillestokje
100 ml slagroom
4 eieren (op kamertemperatuur)
4 eetlepels fijne kristalsuiker
3 kleine sinaasappels
300 gram speculaas
50 gram boter
3 eetlepels abrikozenjam
Sinaasappel cheesecake met speculaas 13

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak er een springvorm met een diameter van 24 cm bij en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachinetje. Smelt de boter.
  3. Meng de boter, de koekkruimels en twee eetlepels van de jam.
  4. Doe dit mengsel in de springvorm en druk er een egale bodem van en maak ook een rand langs de springvorm van ongeveer 3 à 4 cm hoog.
  5. Snijd het vanillestokje open en schraap het zwarte merg eruit. Was een van de sinaasappels onder de kraan en boen hem goed droog. Rasp de schil eraf.
  6. Was ook de andere twee sinaasappels en droog ze goed af. Snijd de sinaasappels in plakken en halveer de plakken zodat je schijfjes krijgt. Besmeer de bovenkant van de schijfjes met een dun laagje jam.
  7. Doe de slagroom, de roomkaas, het vanillemerg, de sinaasappelrasp en de suiker in een kom en mix dit door elkaar tot een egaal mengsel.
  8. Roer vervolgens één voor één de eieren erdoor. Doe dit heel rustig! Als je te wild gaat mixen (wat ik dus deed) klop je allemaal lucht in het mengsel en daardoor zal je cheesecake sneller gaan opbollen en scheuren tijdens het bakken.
  9. Giet het mengsel in de springvorm.
  10. Pak de sinaasappelschijfjes erbij en leg ze met de jam naar boven in een cirkel langs de rand op het beslag.
  11. Schuif de cheesecake in de oven en bak ‘m gedurende 45 minuten goudbruin en gaar.
  12. Laat de taart eerst tien minuten in de vorm afkoelen. Verwijder daarna voorzichtig de vorm en laat de taart verder afkoelen.

Sinaasappel cheesecake met speculaas 18
Sinaasappel cheesecake met speculaas 24
Sinaasappel cheesecake met speculaas 43
Sinaasappel cheesecake met speculaas 19
Sinaasappel cheesecake met speculaas 33
Sinaasappel cheesecake met speculaas 37
Doordat ik de eieren per ongeluk veel te wild door het mengsel mixte bolde de taart tijdens het bakken iets meer op dan de bedoeling was, maar gelukkig zakte dat later weer een beetje in. Ik vond ‘m nog best oké smaken, maar ik ben en blijf meer een kwark-/yoghurttaart-fan.

Wat vind jij van deze sinaasappelcheesecake?

En maak jij vaak zulke taarten? En waar ik ook nog wel benieuwd naar ben; wat vind jij lekkerder? Cheesecakes of kwarktaarten?Sinaasappel cheesecake met speculaas 10

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Marian
    13 januari 2018 at 09:42

    Klinkt als een heerlijke taart!

  • Reply
    Paula
    15 januari 2018 at 10:15

    Ik ben van de kwarktaart….cheesecake kan me niet echt bekoren, ook al ziet deze er erg lekker uit.

  • Laat een berichtje achter