Koken

Speculaascake | Makkelijk bakrecept


Ik heb al ontzettend veel Sinterklaasrecepten bedacht en gemaakt, maar een doodsimpele speculaascake zonder opsmuk? Die had ik grappig genoeg nog nooit gebakken. Terwijl het juist zo’n leuk recept is. Heel erg simpel, zo gemaakt en ondertussen mega lekker. De geur alleen is al onweerstaanbaar. Deze heerlijke speculaascake mag echt niet ontbreken op pakjesavond. Ik weet zeker dat iedereen er heel erg blij van gaat worden.

Wil je deze speculaascake zelf ook maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
4 theelepels koek- en speculaaskruiden
een snufje zout
rasp van 1 mandarijn
een handje geschaafde amandelen

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Mix de boter, de suiker en een snufje zout tot een egaal mengsel.
  3. Mix één voor één de eieren erdoorheen.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix het samen met de koek- en speculaaskruiden door het beslag.
  5. Was de mandarijn en droog ‘m goed af. Rasp de schil en doe dit bij het beslag. Mix het geheel nog een keertje door.
  6. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Strooi er een handje geschaafde amandelen overheen.
  7. Bak de cake gedurende 50 à 60 minuten goudbruin en gaar. Check met een prikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Komt de prikker schoon uit de cake? Dan is hij gaar. Is de bovenkant al mooi bruin, maar is de binnenkant nog klef? Dek de cake dan af met aluminiumfolie en laat ‘m nog eventjes verder garen in de oven.
  8. Laat de speculaascake een kwartiertje afkoelen en stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm.





Niet alleen de cake zelf is lekker, maar vergeet ook het beslag niet. Echt mijn lievelings hoor, cakebeslag. Helaas moet ik het altijd met de honden delen, want zij zijn er ook echt gek op.

Voor de foto’s vond ik het weleens leuk om voor een donker sfeertje te gaan. Meestal kies ik voor licht, maar donkere foodfotografie wil ik ook graag leren en daarbij past het goed bij de decembermaand. Wat vind jij ervan? En wat denk je van deze speculaascake?

Mocht je ‘m gaan maken, laat me dat dan zeker even weten in de comments of via social media.

Ps. Wil je dit recept goed kunnen onthouden? Pin ‘m dan op Pinterest. ♥

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Audrey
    29 november 2019 at 08:51

    Wauw, je foto’s kunnen echt zo in een foodmagazine! Heel erg mooi! Enne: hier ook team cakebeslag. En team koekjesdeeg. Gewoon team vreetzak eigenlijk 😉

    • Reply
      Truusje
      29 november 2019 at 09:02

      Ah, dankjewel. Zou ik heel gaaf vinden, mijn foto’s in een blad. Wie weet haal ik dat ooit. 🙂 Ja, hier ook team vreetzak, haha. Goede samenvatting.

  • Reply
    Suzanne
    2 december 2019 at 13:29

    wat een prachtige foto’s! Klinkt heerlijk!

  • Laat een berichtje achter