Ik heb nogal veel bakvormen. Meestal is dat erg handig. Maar af en toe dondert de gigantische stapel met veel kabaal om. Je begrijpt, dan ben ik opeens een stuk minder blij met mijn enthousiaste verzamelwoede en sta ik mopperend al die vormen weer op te stapelen. Ik had dan ook met mezelf afgesproken dat ik absoluut geen nieuwe vormen meer mocht aanschaffen. Prima deal. Tot ik de mintkleurige bakvormen van Jamie Oliver ontdekte. Zo prachtig. En het voelde zo stevig aan. En die kleur… Zo leuk. Had ik nog niet. Gelukkig was ‘ie nog best wel aan de prijs, vond ik dan. En dat weerhield mij. Het beste ding kostte meer dan twintig euro. En toch, toch bleef hij in mijn hoofd zitten. Ik vond het namelijk de perfecte vorm om een tropische cake in te bakken. Waarom weet ik niet, maar ik kreeg gelijk dat idee. Waarschijnlijk door het frisse kleurtje, dat linkte ik blijkbaar met zomerse taferelen. Dit weekend vond ik een mooi moment om die tropische cake uit mijn gedachten maar eens echt te gaan maken. En ja, dat moest natuurlijk toch in die vorm gebeuren. Eenmaal in de Blokker kwam ik erachter dat de vorm inmiddels ietsje goedkoper is geworden. Ik rekende €18,86 af en fietste als een kind zo blij naar huis.
Van de tropische cake werd ik uiteindelijk ook blij trouwens. Het was een probeersel, maar hij pakte prima uit. Heerlijk zoet en vrij zacht door de banaan. En dat is natuurlijk heerlijk in combinatie met kokos en ananas. Ik voegde verder een klein beetje kaneel toe als extra smaakmaker. Ik ben enthousiast! Wil je weten hoe je deze lekkere cake ook kunt maken? Lees dan verder.
Ingrediënten
250 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram witte basterdsuiker
3 eieren
1 theelepel kaneel
snufje zout
150 gram ananas + 4 ananasschijven voor de garnering
3 bananen
50 gram gemalen kokos + wat extra gemalen kokos en/of wat grove kokossnippers voor de garnering
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de bakvorm in met boter en bekleed ‘m met bakpapier. De vierkante vorm die ik gebruikte heeft een afmeting van 20 x 20 x 8 cm. Je kunt natuurlijk ook voor een ronde vorm gaan. Dan krijgt je cake een iets ander model, maar smaken doet hij natuurlijk nog steeds!
- Mix de boter en de suiker door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe.
- Mix daarna het bakmeel, de geraspte kokos, het zout en de kaneel door het beslag.
- Prak anderhalve banaan. Schep de bananenpuree door het beslag.
- Snijd 1 banaan in kleine stukjes. Snijd ook de ananas in kleine stukjes. Laat de ananas even goed uitlekken in een zeefje.
- Spatel het fruit door het beslag.
- Pak de overgebleven halve banaan erbij. Snijd deze in dunne plakjes. Garneer de cake ermee. Ik gebruikte verder nog ananasschijven uit blik. Je zou ook verse ananas kunnen gebruiken en daar zelf schijven van kunnen snijden.
- Zet het bakblik in de oven. Bak de cake in circa één uur gaar.
Tip!
Bij mij werd de cake na ongeveer 40 minuten best wel bruin aan de bovenkant, terwijl de binnenkant nog niet gaar was. Heb je dat ook? Dek de bovenkant van de cake dan af met wat aluminiumfolie. Dit voorkomt dat de bovenkant verbrandt, maar de binnenkant kan zo nog wel even lekker door garen.
De cake heb ik uitgedeeld aan familie en was dus nog diezelfde dag op. Zo zie ik het graag! Ik ga hem zeker binnenkort nog een keertje bakken, in mijn nieuwe bakvorm natuurlijk! 🙂 Ga jij deze tropische kokoscake ook eens maken? Laat het me dan zeker even weten via social media, dat vind ik leuk. 🙂
No Comments