Koken

Tropische pavlova met passiefruit, mango en ananas


En toen was het alweer Tweede Paasdag. Hebben jullie nog iets leuks gedaan gisteren? Ik had Eerste Paasdag een uitgebreide brunch met familie op het programma staan. Het was heel gezellig en wat was er veel eten (check mijn instastories maar). Mijn oom, tante en nichtjes hadden alles tot in de puntjes verzorgd. De tafel stond vol en het zag er allemaal zo aanlokkelijk uit. Het zag er niet alleen zo uit trouwens, maar het smaakte allemaal ook erg goed. Aan het einde van de middag zijn Jelm en ik nog even naar het bos geweest met mijn zusje en haar vriend. En de honden natuurlijk. Het was heerlijk weer voor een wandeling. Daarna hebben we samen nog iets gegeten, maar vooral niet te veel, want we zaten nog behoorlijk vol van de brunch. 🙂 Ik heb het voorgerecht en het toetje geskipt en dat wil wat zeggen, want vooral dat laatste doe ik praktisch nooit. Het was echt een fijne, relaxte en gezellige dag.

Ook voor vandaag heb ik iets leuks gepland. We gaan straks met oma naar het Fries Museum om de expositie rond de beroemde spionne Mata Hari te bekijken. Ik ben erg benieuwd! Het is de laatste dag dat deze expositie nog te zien is, dus het kan nog net.

Wat we vanmiddag gaan doen weet ik nog niet precies. Heb jij al plannen? Mocht je je een beetje vervelen, dan komt dit recept misschien van pas. De supermarkten zijn vanmiddag bijna allemaal weer open, dus dat is handig. Ik heb een heerlijk recept voor een pavlova met tropisch fruit voor je! Ik vind een pavlova er altijd ontzettend feestelijk en luxe uitzien, maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. Je moet alleen even je kop erbij houden tijdens het scheiden van de eieren. Verder heb je er niet veel werk van en ook het garneren hoeft niet al te netjes. Ik maakte de pavlova af met verse ananas, mango en passievruchten. Vooral dat laatste geeft echt een leuk en lekker effect. Omdat het Pasen is plaatste ik nog wat paaseitjes tussen het fruit. Super leuk om vanavond als toetje te serveren, om de paasdagen feestelijk mee af te sluiten. Maar als je de paaseitjes weglaat kun je dit recept natuurlijk ook de rest van het jaar prima inzetten.

Wil je weten hoe je deze pavlova kunt maken? Lees dan zeker verder.

Ingrediënten

6 eieren
300 gram suiker
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena
400 ml slagroom
1 eetlepel suiker
stukjes ananas
stukjes mango
3 passievruchten
takjes munt
chocolade-paaseitjes

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Meng de maizena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
  3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
  4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten op een lage stand luchtig.
  5. Na een paar minuten mixen zul je zien dat het schuim wat steviger begint te worden. Zet de mixer een standje hoger en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Blijf ondertussen steeds mixen.
  6. Giet ook het azijn-maizena-papje in de kom. Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
  7. Schep de eiwitten daarna op de bakplaat. Smeer het met behulp van een spatel uit tot een cirkel. Dit hoeft niet heel netjes. Druk de binnenkant een klein beetje naar beneden, zodat je een soort nestje krijgt. Hier komt later de slagroom op.
  8. Schuif de pavlova de oven in en laat ‘m ongeveer anderhalf uur drogen.
  9. Zet de oven daarna uit en zet de deur op een kier. Laat de pavlova zo een uurtje afkoelen en haal ‘m daarna uit de oven.
  10. Klop de slagroom stijf met een eetlepel slagroom. Ik maak de slagroom bewust niet zo heel zoet omdat de pavlova ook al heel zoet is.
  11. Smeer de slagroom op de pavlova. Doe dit wel pas vlak voor het serveren! Anders wordt de pavlova zacht.
  12. Snijd wat verse ananas en mango in de stukjes. Ik heb lang niet een hele mango en ananas gebruikt. De rest van het fruit heb in in stukjes gesneden en in zakjes in de vriezer bewaard. Altijd lekker om later in een smoothie te gooien.
  13. Plaats her en der wat stukjes ananas en mango op de pavlova. Snijd de passievruchten door de helft en lepel de inhoud eruit. Verdeel dit over de pavlova. Ik heb drie uiteindelijk passievruchten gebruikt, maar je kunt natuurlijk altijd meer of minder doen.
  14. Steek tot slot wat takjes verse munt tussen het fruit en plaats er eventueel wat paaseitjes tussen.






Wat denk jij van dit recept? Ziet er toch super uit? De buitenkant van het schuim is lekker knapperig en de binnenkant is heerlijk zacht. Perfect. Het fruit maakt het af.

Fijne paasdagen nog! En mocht je dit recept gaan proberen, laat me dan zeker even weten hoe het eindresultaat geworden is.


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Judith
    3 april 2018 at 08:56

    Prachtige foto’s weer zeg! Kan zo in een kookboek <3

    • Reply
      Truusje
      3 april 2018 at 09:32

      Dankjewel! 🙂

  • Reply
    Anne - Ditisanne.nl
    5 april 2018 at 15:32

    Superleuk! Ik ben echt gék op pavlova dus we maken hem regelmatig als we eters krijgen… 🙂
    Wij doen er vaak rood fruit op maar deze variant ziet er ook heerlijk uit!

    • Reply
      Truusje
      5 april 2018 at 23:42

      Ja, met rood fruit is ook een top combinatie. Ga ik binnenkort weer eens maken! 🙂

    Laat een berichtje achter