Koken

Tulband met Licor 43 en sinaasappel


Ik had gisteren zo’n zin om te iets te bakken, ik wist alleen niet precies wat. Een cake is altijd goed, dus maakte ik die. Maar een gewone cake is ook maar zo saai, dus wilde ik er wel graag een twist aan geven. Normaal fiets ik dan naar de supermarkt voor wat extra smaakmakers, maar ik besloot om nu eens alleen dingetjes te gebruiken die ik al in huis had. Want ik heb nogal wat in huis. Zo heb ik meerdere flessen met drank op voorraad staan. Het leek mij wel lekker om een scheut Amaretto aan het cakebeslag toe te voegen. Ik bedacht mij dat ik ook nog sinaasappels in de koelkast had liggen en wat sinaasappelrasp geeft ook altijd een heerlijke smaak aan cakes. Toen viel mijn oog op een fles Licor 43. Deze sinaasappellikeur past natuurlijk veel beter bij sinaasappelrasp, dus pakte ik die erbij en liet ik de Amaretto voor wat het was. In mijn voorraad kast lag nog een zakje met gedroogde cranberries en het leek me lekker om die ook door het beslag te mikken. Geeft net even iets extra’s. Verder voegde ik wat vanillesuiker toe, want ook vanille is een smaak die terugkomt in Licor 43. Ik maakte een glazuur van wat poedersuiker en decoreerde de tulband met wat verse aardbeitjes die ik nog in de koelkast had liggen. Een mengelmoesje van vanalles en nog wat dus, maar heel leuk om eens een keertje te doen. Kijk wat je nog in huis hebt en maak daar iets mee. Bij mij pakte het heel goed uit, want er rolde een heerlijke tulband uit de oven. We zijn nu een dag verder en er zijn alleen nog maar wat kruimeltjes over. Dat zegt genoeg denk ik. 😉 Lees verder voor het recept!
ingredienten 1

Ingrediënten

350 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
250 gram boter op kamertemperatuur
4 eieren
2 zakjes vanillesuiker
1 sinaasappel
een flinke scheut Licor 43
100 gram gedroogde cranberries
een snufje zout
50 gram poedersuiker + 1 à 2 eetlepels water
eventueel wat verse aardbeitjes voor de garnering
Tulband met Licor 43 2

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker tot een romige crème.
  3. Mix daarna de eieren een voor een door het beslag.
  4. Rasp de schil van een schoon geboende sinaasappel en voeg de rasp toe. Gooi ook een snufje zout bij het beslag en een flinke scheut Licor 43. Mix alles nog even goed door elkaar.
  5. Zeef daarna het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom. Gooi ook de cranberries erbij. Spatel alles goed door elkaar.
  6. Vet een tulbandvorm  in met een beetje boter. Bestuif de vorm met een eetlepel bloem of zelfrijzend bakmeel.
  7. Schep het beslag in de vorm en bak de cake gedurende 45 à 50 minuten gaar in de oven. Check even met een satéprikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
  8. Laat de tulband eventjes rustig afkoelen op het fornuis of een rooster en stort hem daarna pas op een bord.
  9. Maak ondertussen het glazuur door de poedersuiker te mengen met het water. Begin eerst met één eetlepel water. Is je glazuur nog te dik? Voeg dan eventueel nog een klein drupje water toe.
  10. Garneer de cake door er losjes wat glazuur over te druppelen met behulp van een lepeltje. Omdat ik nog aardbeitjes in huis had maakte ik de cake daarmee af, maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

Tulband met Licor 43 3Tulband met Licor 43 10Tulband met Licor 43 15Tulband met Licor 43 23Tulband met Licor 43 27
Tulband met Licor 43 24
Zo leuk om eventjes wat om te rommelen in de keuken en dan te eindigen met een goed gelukte cake. Ik vind de smaken heel goed bij elkaar passen. De cranberries geven een fijne bite aan de cake, die verder vooral lekker zoet is. En je proeft natuurlijk sinaasappel en een vleugje Licor 43. Echt heel lekker! Een prima cake om op je luie zondag te gaan bakken, want veel werk is het niet. En het wordt toch baggerweer volgens mij. Ga jij deze tulband ook bakken? Maak dan eventjes een fotootje van het eindresultaat en tag me daarin op social media. 🙂 Vind ik super leuk!

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter