Koken

Mini pavlova’s met rood fruit | Perfect voor kerst


Ben je er nog niet helemaal over uit welk toetje je wilt serveren tijdens het kerstdiner? Het is dat ik dit jaar geen diner hoef te koken, maar anders wist ik het wel! Mini pavlova’s met rood fruit zijn wat mij betreft echt het perfecte feest-toetje. Feestelijk om te zien, goddelijk qua smaak én prima voor te bereiden. Wat wil een mens nog meer? De pavlova is een dessert dat afkomstig is uit Nieuw-Zeeland/Australië. Welke van de twee officieel met de eer mag strijken durf ik niet te zeggen, wel is het zo dat het dessert in beide landen ontzettend populair is. De basis bestaat uit meringue en verder hoef je er alleen wat slagroom en vers fruit overheen te mikken. Dat hoeft helemaal niet al te netjes, want op de een of andere manier zijn ietwat rommelige pavlova’s juist de mooiste. Nonchalant en overheerlijk, die woorden beschrijven dit toetje wat mij betreft het beste. Zoals je misschien wel doorhebt zit ik echt in een meringue-fase. Een hele fijne fase wat mij betreft, haha.

Genoeg getypt, op naar het recept!
Ingredienten 1

Ingrediënten

3 eieren (op kamertemperatuur)
180 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena
250 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
een paar eetlepels cranberrycompote
een handje verse frambozen
een handje blauwe bessen
wat takjes rode bessen
Meringues 3

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 90 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Meng de maizena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
  3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
  4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten op een lage stand luchtig.
  5. Na een paar minuten mixen zul je zien dat het schuim wat steviger begint te worden. Zet de mixer een standje hoger en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Blijf ondertussen steeds mixen.
  6. Giet ook het azijn-maizena-papje in de kom. Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
  7. Schep het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit vier royale rondjes met een diameter van ongeveer 10 cm op de bakplaat. Heb je geen spuitzak? Je kunt eventueel ook gewoon hoopjes maken met behulp van een lepel. Ik gebruikte een spuitzak en zorgde ervoor dat de randen iets hoger werden dan het middelste gedeelte. Net een vogelnestje.
  8. Schuif de bakplaat de oven in. Hoelang het duurt voor de meringues goed zijn hangt een beetje van je oven af. Mijn meringues waren na ongeveer anderhalf uur perfect. Ze moeten krokant aan de buitenkant zijn en heerlijk zacht en marshmellow-achtig aan de binnenkant. Laat de meringues goed afkoelen.
  9. Klop de slagroom stijf met eventueel een eetlepel suiker. De meringues zijn zelf ook al heel zoet, dus je kunt er ook voor kiezen om de suiker weg te laten.
  10. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit de slagroom op de meringues. Doe dit pas vlak voor het serveren, want anders zal je mooie toetje hoogstwaarschijnlijk instorten.
  11. Schep daarna wat cranberrycompote over de meringues. Wil je graag een iets dunnere saus over je toetje? Pureer de compote dan eerst even met een staafmixer.
  12. Verdeel vervolgens het fruit over de toetjes. Maak het af met een beetje poedersuiker.

Mini pavlova's 23Mini pavlova's 2
Mini pavlova's 4
Mini pavlova's 7
Mini pavlova's 9
Mini pavlova's 51
MIni pavlova's 68
Mini pavlova's 110
De prikkertjes met gouden sterren maken het toetje echt af. Ik kocht ze bij Hema trouwens. Ik houd echt van zulke kleine details. 🙂 Dit schreeuwt toch kerst?

Hoewel deze toetjes er misschien behooorlijk machtig uitzien, valt dat eigenlijk best wel mee. Doordat de meringue zo luchtig is ligt hij niet zo zwaar op de maag. Als je je vorkje door de knapperige buitenkant slaat kom je al gauw bij heerlijk luchtig en zoet schuim uit. En dat smaakt in combinatie met de slagroom en het fruit zo ontzettend lekker…. Ik kan hier wel van blijven eten! Wil je toch liever een wat kleiner dessert? Maak dan gewoon wat kleinere pavlova’s. Met de hoeveelheden uit dit recept kun je vier wat grotere pavlova’s maken of zes wat kleinere.

Doordat je de meringues prima een dag van tevoren kunt maken, hoef je tijdens het diner weinig meer te doen. Klop de slagroom van tevoren en leg die in een spuitzak klaar in de koelkast. De meringues kun je in plastic zakjes bewaren. Op het moment zelf hoef je dan alleen nog maar de meringues op bordjes te leggen, er wat slagroom op te spuiten en er een beetje compote en fruit op te klappen. Heb je waarschijnlijk binnen vijf minuten gefixt. Maak niet de fout om dit toch stiekem wel voor aanvang van het diner te doen, want door de slagroom worden de meringues uiteindelijk slap en storten ze in. En dat staat dan weer een stuk minder spectaculair op kersttafel. 😉

Ga jij dit maken met kerst? Deel het resultaat dan op social media, want ik ben ontzettend benieuwd.Mini pavlova's 93

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Margot
    22 december 2017 at 21:04

    Succes verzekerd. Elk jaar wordt weer om zo’n toetje gevraagd.

  • Laat een berichtje achter