Koken

Zelf Friese oranjekoek maken


Ik ben geboren en getogen in Friesland. Wat ik een van de leukste dingen vind aan mijn provincie? De lekkere typisch Friese zoetigheden! Zoals suikerbrood of nog beter: oranjekoek. ♥ Ieder jaar was het tijdens mijn verjaardag geen vraag welke taart er geserveerd zou worden. Bij mijn broertje en zusjes trouwens ook niet. Er werd altijd standaard een grote oranjekoek in huis gehaald met daarop je naam en leeftijd geschreven met gesmolten chocolade. Echt een traditie. Zelfs toen ik twintig werd ontbrak de oranjekoek niet, inclusief naam en leeftijd van chocolade, haha. En na al die jaren ben ik de oranjekoek nooit zat geworden. Ik houd ervan!

Ooit heb ik er zelf eens eentje gemaakt. Althans, dat wilde Jelm toen graag. Het kwam er uiteindelijk op neer dat mijn vader weer eens tegen een ‘probleem’ aanliep met zijn computer en Jelm optrommelde om het op te lossen. En zat ik dus in mijn eentje in de keuken te stuntelen met die oranjekoek. Écht stuntelen. Ik had toen geen vierkante bakvorm, dus propte ik ‘m in een ronde. Ik had destijds geen hakmolentje, dus probeerde ik amandelen te vermalen met een staafmixer. Dra-ma. Daarna nam ik me voor om nooit meer zelf een oranjekoek te maken en dat lekker over te laten aan Friese bakkers. Toch kwam ik onlangs op Facebook een foto tegen van een door mij gemaakte oranjekoek. Blijkbaar had ik twee jaar geleden een tweede poging gewaagd en het resultaat daarvan zag er op de foto nog best oké uit. Veel beter dan het resultaat van m’n eerste poging in ieder geval. Ik kreeg zin om er weer eens eentje te bakken. Zou het nu beter gaan? Ik heb inmiddels steeds beter keukengerei en mijn skills groeien ook langzaamaan, dus ik zag het wel zitten.

Ik bekeek op internet de recepten van Rudolph van Veen en Rutger van Heel Holland Bakt. En ik moet zeggen, ik vond het nu eigenlijk totaal geen lastig klusje meer. 🙂 Wil je ook een genieten van dit beroemde Friese gebak? Vandaag vertel ik je hoe je het zelf kunt maken.
Ingredienten 2

Ingrediënten

voor de koek:

350 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
200 gram lichtbruine basterdsuiker
30 gram roomboter + een klein beetje extra voor het invetten
1 ei
75 ml water
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels anijszaadjes
1 sinaasappel (rasp)
een snufje zout

voor het spijs:

150 gram amandelen
150 gram kristalsuiker
1 eiwit
een kneepje citroensap

voor het glazuur:

100 gram poedersuiker
1 à 2 eetlepels rode bessensap

voor de garnering:

200 ml slagroom
25 gram suiker
eventueel een zakje klopfix.
vruchtjes
Oranjekoek 1

Wat moet je doen:

  1. Pak er een vierkante vorm bij van ongeveer 22 cm breed. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de randen in met een klein beetje boter.
  2. Voeg alle ingrediënten voor het deeg toe aan een kom en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is een beetje plakkerig, maar dat hoort zo. Wikkel de deegbal in folie en leg ‘m daarna even weg in de koelkast voor een half uurtje. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg zo’n tien minuutjes in de vriezer te leggen, dat gaat sneller. Je kunt er straks makkelijker mee werken als het koud is.
  3. Ga daarna verder met het maken van het amandelspijs. Stop de amandelen en de suiker in een hakmolentje en laat deze draaien tot alle amandelen vermalen zijn. Voeg daarna het eiwit en een kneepje citroensap toe. Laat het machinetje nog even draaien en zorg ervoor dat alles goed mengt. Wikkel het spijs daarna ook in folie en leg het even weg in de koelkast of vriezer, zodat je er straks gemakkelijker mee kunt werken.
  4. Verwarm de oven ondertussen voor op 165 graden.
  5. Pak het deeg er weer bij. Strooi wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in tweeën. Rol de helft van het deeg uit tot het ongeveer de grootte van de bakvorm heeft.
  6. Bekleed de bodem van de vorm met een laag deeg.
  7. Rol daarna het spijs uit verdeel dit over de deeglaag. Zorg ervoor dat je het spijs gelijkmatig over de hele vorm verdeelt.
  8. Rol vervolgens de overige deeghelft uit tot een lap en leg die bovenop het spijs.
  9. Bak de koek in een half uurtje gaar in de oven. Laat de koek eerst goed afkoelen voor je verder gaat met de garnering.
  10. Meng het poedersuiker met het bessensap en roer dit goed door, zodat er een dik glazuur ontstaat. Bestrijk de bovenkant van de taart hier netjes mee. Dit gaat het gemakkelijkste met een paletmes. Laat het even drogen. Snijd daarna voorzichtig de randen van de oranjekoek af en verdeel de taart in stukjes.
  11. Klop ondertussen de slagroom met de suiker en eventueel een zakje klopfix stijf. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit toefjes op elk stukje taart. Garneer elk stukje met wat fruit.

Oranjekoek 2
Oranjekoek 43
Oranjekoek 24
Oranjekoek 52
Oranjekoek 25
Oranjekoek 41
Oranjekoek 14
Oranjekoek 31
Oranjekoek 36
Oranjekoek 39
Heb er lekker veel foto’s van geschoten zoals je ziet. Maar goed, het is dan ook een heel fotogeniek gebak. Althans dat vind ik. De foto’s zijn overigens inmiddels het enige wat nog herinnert aan deze negen gebakjes, want er is geen kruimel meer van over. Jelm heeft een paar stukjes gehad, maar ik moet toegeven dat ik vooral zelf schandelijk heb zitten vreten. Ik vind dit ZO lekker. Echt een aanrader om ook eens te maken.

Heb jij weleens oranjekoek gegeten? Ben je er ook zo gek op? Mocht je ook zelf een oranjekoek bakken, deel dan zeker het resultaat even met me via social media. Vind ik hartstikke leuk! 🙂

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Amanda
    8 oktober 2017 at 21:51

    Lijkt mij ook eens heerlijk om te maken.

    • Reply
      Truusje
      10 oktober 2017 at 10:10

      Moet je zeker eens proberen! Echt de moeite waard! 🙂

  • Reply
    Lisanne
    22 maart 2019 at 10:35

    Hoi Truusje,
    Moet je als hij in de oven gaat gewoon in het midden plaatsen of word hij dan sneller zwart aan de boven kant?
    Wil ze namelijk er graag vandaag gaan maken, was t veel werk?

    • Reply
      Truusje
      22 maart 2019 at 12:25

      In het midden plaatsen is prima. Nee, het is op zich niet veel werk. Als je een beetje goede keukenspullen hebt is het prima te doen. 🙂

  • Reply
    Evi
    25 april 2020 at 20:36

    Zag er lekker uit. Vandaag gebakken, precies volgens het recept maar werd niet blij van het resultaat: ontzettend droog en ontzettend zoet. Ik heb nooit eerder een friese oranjekoek gegeten, maar als dit authentiek is ga ik volgende keer wat anders proberen.

    • Reply
      Truusje
      26 april 2020 at 10:25

      Wat leuk dat je het recept geprobeerd hebt en wat jammer dat het je tegenviel. Het klopt dat Oranjekoek erg zoet is. De koek is zoet, het spijs is heel zoet, de slagroomroom is zoet en het glazuur is zelfs mierzoet. Dat hoort zo. Ook is het zo dat Oranjekoek niet echt een heel zacht gebakje is. Het is een stevige koek. Nu is het echter wel zo dat de hardheid per bakker verschilt. Op internet zijn de meeste recepten zoals de mijne, met weinig boter. Ik kwam ook een paar recepten tegen met iets meer boter door het deeg voor de koek. Ik verwacht dat die koeken ietsje zachter zijn van structuur. Dat ga ik binnenkort een keertje proberen. 🙂

      Mocht je een keertje in Friesland zijn, loop dan zeker even bij een bakker naar binnen en geef de Oranjekoek nog een kans. 🙂

    Laat een berichtje achter