Koken

Zoete aardappelsoep met chorizo en linzen


Mijn favoriete seizoen? Daar hoef ik niet lang over na te denken; de herfst! Ik kan heel erg genieten van alle mooie herfstkleuren, ritselende blaadjes op de grond en ik ben gewoon gelukkig als ik mijn winterjas aan kan. Ik ga het hele jaar graag naar het bos, maar in de herfst geniet ik er extra van. Wat ik ook leuk vind aan dit seizoen? Het is de perfecte tijd om lekker te gaan bakken. Heel gezellig vind ik dat. Soepen vind ik ook helemaal bij deze tijd van het jaar horen. Ik ben dol op soepen koken! Vind ik zo leuk om te doen. Vanochtend ben ik ook weer eventjes bezig geweest. Ik maakte een heerlijke volle zoete aardappelsoep met chorizo en linzen. Aanrader! Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor 5 à zes kommen zoete aardappelsoep 

750 gram zoete aardappel
1 ui
1 rode (punt)paprika
2 teentjes knoflook
1 rode peper
200 ml kokosmelk
600 ml water
1 groentebouillonblokje
200 gram chorizo
1 blikje linzen
een paar eetlepels crème fraîche (light)

Wat moet je doen:

  1. Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukken. Was de aardappelstukjes onder de kraan.
  2. Snipper de ui. Hak de peper en de knoflook fijn. Snijd de paprika in stukjes.
  3. Verhit een scheut (olijf)olie in een (soep)pan. Fruit de ui een paar minuutjes aan. Gooi dan de knoflook en de peper erbij en bak nog een minuutje mee.
  4. Gooi de paprika en de zoete aardappel erbij. Schep goed om.
  5. Doe vervolgens het water, de kokosmelk en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook en laat de soep twintig minuten zachtjes koken.
  6. Snijd ondertussen de chorizo in partjes. Vergeet niet om eerst het velletje eraf te peuteren. Zet een koekenpan zonder olie of boter op het vuur en bak de chorizo gedurende een minuut of vijf uit. Schep de partjes daarna uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
  7. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  8. Haal de linzen uit het blik en doe ze in een zeef. Spoel ze af onder de kraan. Schep het grootste gedeelte van de linzen in de soep.
  9. Gooi ook het grootste gedeelte van de chorizopartjes in de soep. Roer goed door en verwarm nog kort even mee.
  10. Verdeel de zoete aardappelsoep over de kommen. Garneer de soep tenslotte met een beetje crème fraiche, wat partjes chorizo en wat van de achtergebleven linzen.




Jelm was niet zo kapot van de uitgebakken chorizo, maar ik vind het juist erg lekker. Smaken verschillen. 😉 Hoe dan ook, deze soep is zeker de moeite waard. Hij is lekker dik en vol van smaak. En nog gezond ook nog, want hij zit ramvol groente.

Linzen door de soep doen vind ik echt een ontdekking. Het smaakt prima en ze zijn erg gezond, dus wat mij betreft absoluut een win-win-situatie. Ik ga het zeker vaker doen bij andere soepen.

Ik heb nog een paar zoete aardappels over, dus ik denk dat deze soep heel binnenkort opnieuw op mijn fornuis staat te pruttelen. Doe je mee?

Ps. Wil je dit recept goed kunnen onthouden? Pin ‘m dan op je Pinterestbord. 🙂

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter