Koken

Witlofsalade | Familierecept


Ik ben gek op warm eten. Wat mij betreft het hoogtepunt van de dag. Maar nu de temperaturen wat hoger zijn heb ik er wat minder zin in. Salades daarentegen eet ik erg graag op hete dagen. Vandaag heb ik daarom een lekker salade-recept voor je en het is nog een familierecept ook. Wat ik echt heel leuk vind, want familierecepten zijn schaars bij ons. Veel fanatieke kookfanaten telt onze familie, bij mijn weten, namelijk niet.

Bij ons thuis maken we deze salade echt al honderd jaar. Mijn vader zei gisteren nog; ,,het is het enige recept wat ik uit mijn hoofd ken.” Bijna iedereen die ooit eens bij ons gegeten heeft, heeft deze salade weleens voorgeschoteld gekregen. Met kerst is ‘ie trouwens meestal ook van de partij. Maar eigenlijk kun je hem voor heel veel gelegenheden inzetten. Hij is bijvoorbeeld ook perfect om te serveren tijdens een zomerse barbecue. Want deze salade is lekker fris en zit vol groente én fruit.

Het recept voor het ‘sausje’ komt bij mijn oma vandaan. Volgens mij hield zij net als ik wel erg van koken. Of het recept voor de rest van deze witlofsalade ook van haar afkomstig is weet ik niet, maar dat het een geslaagde combinatie is weet ik wel. Witlof is van zichzelf een vrij bittere groente, maar het zoete van het fruit vormt een perfecte tegenhanger.

Als tiener heb ik een periode gekend waarin ik minder gelukkig was met deze salade. Je moet er namelijk best wat voor snijden en we aten deze salade regelmatig, meestal in het weekend. Mij iets te vaak, want ik had toen meestal echt geen zin in al dat snijwerk. Maar inmiddels vind ik snijden niet zo erg meer en ben ik er ook vlugger in geworden. En daarbij is deze salade de moeite wel echt waard.

Wil je weten hoe je deze heerlijke witlofsalade ook kunt maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

3 à 4 stronkjes witlof
halve komkommer
1 rode paprika
1 kiwi
1 banaan
1 zoete appel

voor de dressing:

75 ml azijn
25 ml zonnebloemolie
1 theelepel grove mosterd
een halve ui
1 flinke eetlepel suiker
1 eetlepel yoghurt

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de dressing. Snipper de halve ui ragfijn.
  2. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een glazen pot. Roer alles goed door elkaar. Zet het sausje voor minstens een half uur in de koelkast, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.
  3. Snijd de kontjes van de witlof af en snijd de witlof daarna fijn. Doe alles in een vergiet en spoel af onder de kraan. Laat het daarna goed uitlekken. Doe de fijngesneden witlof in een grote kom.
  4. Snijd daarna de komkommer, de paprika, de kiwi, de banaan en de appel in kleine stukjes. Doe alles bij de witlof.
  5. Pak dan de dressing er weer bij en giet het over de salade. Schep alles goed om. Serveer de witlofsalade direct.

Wij waren thuis met zijn zessen, dus met dit recept heb je ruim genoeg voor zes personen. Perfect om mee te nemen naar een barbecue dus. Wil je het thuis maken en zijn er wat minder eters? Vergeet dan niet om het recept te halveren, anders zit je dagen later nog steeds aan de witlof, haha.

Kiwi, appel en banaan zijn de fruitsoorten die mijn familie en ik standaard door deze witlofsalade verwerken. Maar het leuke is dat je hier naar harte lust mee kunt variëren. Ook mandarijn, sinaasappel en witte druiven passen bijvoorbeeld heel goed bij deze salade. 🙂

Mocht je gaan barbecueën binnenkort, probeer dit recept dan zeker eens uit! En vergeet vooral niet om me te laten weten wat je van deze witlofsalade vindt. 🙂

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter