Koken

Budgetkoken # 9 Een snelle wokmaaltijd


De tijd gaat zo hard… Voor mijn gevoel was ik gisteren nog met de budgetchallenge in de weer, maar dat is alweer een week geleden. Tijd voor een nieuwe editie dus. Ik begon mijn challenge vanmiddag zoals meestal bij de groenteboer. Daar zag ik in het ‘afprijshoekje’ pakjes met sugarsnaps liggen voor maar vijftig cent. Kon ik niet laten liggen. Sugarsnaps vind ik altijd lekker voor in de wokpan, dus ik besloot te proberen om een wokmaaltijd voor slechts vier euro op tafel te zetten. En dat is gelukt! Inclusief kroepoek, wat zeg je daarvan? Benieuwd hoe ik het deze week aanpakte? Lees dan verder.
Ingredienten

Boodschappen

150 gram sugarsnaps (groenteboer) – €0,50
1 dikke winterpeen (groenteboer) – €0,30
1 rode ui (groenteboer) – €0,08
1 zakje kroepoek van 60 gram (Albert Heijn) – €0,64
1 doosje zilvervliesrijst (Albert Heijn) – €0,86
1 kipfilet (Albert Heijn) – €1,60

Ik had net als vorige week geen budget voor twee kipfilets, maar ach, zo erg vind ik dat niet. Vorige week kocht ik een heel pietepeuterig kipfiletje, deze week lukte het om een iets groter exemplaar te kopen. Helemaal prima. Uit mijn keukenkastje gebruikte ik wat knoflook, sambal oelek, zeezout en ketjap manis.

Ingrediënten

voor twee personen 

200 gram zilvervliesrijst
1 kipfilet
150 gram sugarsnaps
1 dikke winterpeen
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels ketjap manis
wat zout
een scheut (rijst)olie
kroepoek
Wokmaaltijd 4

Wat moet je doen:

  1. Zet een pan met water op het vuur voor de rijst. Voeg de rijst toe zodra het water kookt en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mijn rijst moest acht minuutjes zachtjes koken. Giet af zodra de rijst gaar is en laat ‘t even staan met de deksel op de pan.
  2. Snijd ondertussen de kip in blokjes. Verhit wat olie in een wokpan en bak de kip aan. Ik gebruik altijd rijstolie als ik ga wokken, omdat die olie goed tegen hoge temperaturen kan. Zonnebloemolie is ook goed bestand tegen hitte, dus ook daar kun je prima in wokken.
  3. Breng de kip op smaak met wat zeezout en sambal oelek. Pers tenslotte de teentjes knoflook uit en bak die nog eventjes mee met de kip. Schep de kipblokjes na zo’n vijf minuten bakken uit de pan en bewaar ze in een kommetje.
  4. Was de winterpeen en snijd ‘m in dunne plakjes. Was ook de sugarsnaps en hak de ui in grove stukjes. Voeg de winterpeen en de sugarsnaps toe aan de wokpan en wok ze in zo’n tien minuutjes beetgaar. Voeg vlak voor het einde de rode ui toe en bak nog eventjes mee.
  5. Voeg tenslotte de kip weer toe aan de wokpan. Doe ook de rijst erbij. Breng op smaak met de twee eetlepels ketjap manis en schep goed om.
  6. Serveer de wokmaaltijd met kroepoek.

Wokmaaltijd 5Wokmaaltijd 6
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo vaak een Aziatische maaltijd kook. Af en toe wok ik eens of maak ik nasi. Maar meestal zit ik meer met aardappelen en pasta om te rommelen of ik kies voor de Mexicaanse keuken. Pas daarna denk ik eens aan Aziatische gerechten. Wat hartstikke jammer is, want ik vind het wel heel lekker. Dit wokmaaltje vond ik zelf ook goed gelukt. Vol smaak, licht pittig én super snel klaar. Extra lekker met wat kroepoek. Heerlijk gegeten! Ik moet echt wat vaker Aziatisch eten maken, dat neem ik mij bij dezen voor. Doe je mee?

Ps. Wil je meer budgetrecepten lezen? Lees dan hier deel 1, 2, 34567 en 8 terug.


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Lochting leven
    7 mei 2017 at 18:23

    Leuk gerechtje! Ik heb sugarsnaps in de tuin en had totaal geen idee voor welk gerecht ik ze kan gebruiken. Totdat ik jou receptje hier las. Zal ik zeker eens proberen 🙂

  • Reply
    Truusje
    8 mei 2017 at 11:50

    Hoi,
    Wat leuk dat er sugarsnaps in je tuin groeien! Ze zijn echt heerlijk om te wokken, dus dat zou ik zeker eens proberen. 😉 Leuk dat ik je wat inspiratie heb gegeven. Succes!

  • Laat een berichtje achter