Je hebt het vast al meegekregen via social media, maar mocht dat niet het geval zijn dan onthul ik het in deze blogpost graag opnieuw; ik ben een hele toffe samenwerking aangegaan met Heinz! Super leuk en ook heel erg bijzonder om mee te maken. Ik ben een van de deelnemers aan de Heinz Favourite Foodie campagne. Wat dat inhoudt? Samen met nog vier andere foodies ga ik een culinaire strijd aan. We hebben verschillende gerechten gekookt met Heinz producten en dat is allemaal gefilmd. De kookbattles zijn de komende tijd te zien op de Facebookpagina van Heinz. Ben je benieuwd hoe ik het er vanaf breng in deze online kookshow? Houd dan zeker de Facebookpagina van Heinz even in de gaten. 🙂 Ik verklap alvast dat ik wel wat extra stemmen kan gebruiken, want het verliep bij mij lang niet vlekkeloos en bovendien is de concurrentie ijzersterk.
Deze samenwerking bracht me niet alleen op een heuse filmset – wie had gedacht dat ik dat nog eens kon zeggen?- maar liet me een tijdje geleden ook een kijkje nemen in het Heinz Experience Centre in Nijmegen. Tijdens die middag kregen we niet alleen een rondleiding, maar mochten we ook lekkere dingetjes proeven. Natuurlijk met Heinz producten in de hoofdrol. Het was allemaal erg lekker, vooral de kip met een marinade op basis van ketchup. Mmmm! Maar het meest bijzondere? Dat waren toch echt de brownies. Ze leken heel gewoon, maar bevatten een absoluut onverwacht ingrediënt, namelijk mayonaise! Dat kan dus in plaats van boter. Had ik nooit bij stilgestaan, maar mayonaise bestaat natuurlijk voor het overgrote deel uit olie. Vettigheid dus. Het klinkt misschien wat vies, een zoete brownie met mayo, maar het smaakt echt goed. Eenmaal thuis noteerde ik de mayo-brownie dan ook meteen op mijn bloglijstje. Die wilde ik ook weleens maken! 🙂
Na even googelen kwam ik op verschillende sites recepten tegen. Het viel me op dat meerdere sites hetzelfde recept gebruiken, dus besloot ik dat ook maar te doen. Ik haalde het recept hier vandaan.
Ingrediënten
140 gram pure chocolade
25 gram cacaopoeder
40 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-extract
225 gram witte basterdsuiker
3 eieren
8 eetlepels mayonaise (geen light gebruiken)
55 gram gehakte noten*
*Je kunt natuurlijk allerlei soorten nootjes gebruiken. Ik had nog wat ongezouten pinda’s en hazelnoten in mijn voorraadkast liggen. Maar walnoten zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt.
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Ik gebruikte mijn brownie-bakvorm van ongeveer 22 bij 22 cm. Je zou eventueel ook rond bakblik met een diameter van circa 23 cm kunnen gebruiken. Vet de vorm in en bekleed hem vervolgens met bakpapier.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Mix de eieren met de suiker en het vanille-extract een paar minuten. Giet dan de gesmolten chocolade erbij. Mix het er meteen doorheen, voordat de eieren gaan stollen.
- Zeef daarna de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder boven de kom en mix het er rustig door.
- Voeg daarna de mayonaise toe en mix het erdoorheen.
- Gooi daarna de gehakte noten erbij en spatel ze door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie gedurende 35 à 45 minuten gaar in de oven.
- Laat de brownie goed afkoelen in de vorm en haal ‘m er daarna uit. Snijd ‘m in vierkante stukjes.
Het lekkerste aan deze brownies? Ze zijn zo heerlijk zacht en fudgy. En de mayonaise? Die proef je echt niet meer terug. Ik weet zeker dat als je deze brownies maakt en aan niemand vertelt wat er precies in zit, dat geen mens ook maar een seconde aan mayonaise denkt.
Een geslaagd recept wat mij betreft. 🙂 Wat denk jij ervan?
No Comments