Koken

Klassieke tiramisu


Sinterklaas is weer vertrokken, dus vanaf nu kan ik met goed fatsoen met iets ‘kerstigs’ op de proppen komen. Vandaag deel ik het recept van mijn lievelingsdessert; tiramisu. Altijd goed wat mij betreft. Ik heb al eerder een tiramisu recept gedeeld, maar dit keer maak ik de klassieke variant. Heel geschikt voor tijdens de feestdagen, maar ik maak het ook vaak genoeg gedurende de rest van het jaar. Ik serveer mijn tiramisu altijd in grote glazen. Staat heel feestelijk en dan hoef je ook niet bang te zijn dat je Italiaanse dessert uit elkaar valt tijdens het aansnijden. ūüėČ Ik gebruik trouwens geen kopje sterk gezette koffie voor mijn tiramisu, bij gebrek aan een koffiezetapparaat. Ik ga¬†altijd voor een espresso stick van Nescaf√© die ik toevoeg aan een kommetje met water. Werkt prima. De mokka variant vind ik het allerlekkerste. Mocht je wel een koffiezetapparaat hebben, dan¬†kun je die natuurlijk inzetten.
tiramisu-9

Ingredi√ęnten:

voor vier flinke glazen, of zes kleinere 

250 gram mascarpone
3 eieren
60 gram suiker
ongeveer 1 pak lange vingers
1 espresso stick
een scheutje Amaretto
1 à 2 eetlepels cacaopoeder
200 ml water

Wat moet je doen:

  1. Splits de eieren en verdeel het eiwit en het eigeel over twee kommen. Klop het eiwit stijf. Het is belangrijk dat je hiervoor een schone, vetvrije kom gebruikt, anders wordt het eiwit in geen honderd jaar stijf. Zet daarna even weg in de koelkast.
  2. Klop de eidooiers samen met de suiker luchtig.
  3. Mix de mascarpone door de eidooiers. Schep daarna het luchtige eiwit erdoor.
  4. Pak een kommetje en voeg hier 200 ml water en de espresso stick aan toe. Giet er een scheut Amaretto bij en roer even door.
  5. Pak de lange vingers erbij en snijd ze eventueel een beetje op maat zodat ze in je glazen passen. Doop de lange vingers even in de ‘koffie’ en leg ze vervolgens in de glaasjes.
  6. Giet er wat van het mascarpone mengsel op. Maak daarna weer laagjes van de lange vingers. Ikzelf ga meestal voor drie laagjes lange vingers. Eindig met het romige mengsel.
  7. Laat de desserts een uurtje of acht opstijven in de koelkast.
  8. Strooi er vlak voor het serveren wat cacaopoeder over. Je kunt dit het beste met een zeefje doen. Ik vertel onderaan deze blogpost waarom. ūüėČ

tiramisu-2 tiramisu-3 tiramisu-5 tiramisu-6 tiramisu-7
Echt knetterlekker, dit toetje. De lange vingers zullen helemaal week worden en proeven als fluweelzachte cake. Goddelijk. Nog even √©√©n belangrijke tip tot slot; gebruik niet te veel cacaopoeder. Ik heb een aantal kerstdiners geleden daarmee bijna mijn halve familie gesmoord. Het zat zo, ik had een grote schaal met tiramisu gemaakt en die wilde ik garneren met sterren. Ik had wat mallen uitgesneden van papier en wilde die op mijn toetje leggen en er vervolgens wat cacaopoeder over strooien, zodat je uiteindelijk een patroon kreeg. Dat ging jammerlijk mis en mijn tiramisu veranderde in een maanlandschap. En toen dacht handige harrie, ‘acht hindert niks, ik mieter gewoon wat extra cacaopoeder over het geheel, geen hond die het ziet!’ Was niet mijn beste idee ooit, want zodra je een hap van de tiramisu nam begon het poeder te stuiven in je keel en kreeg je het idee dat het nog weleens je laatste kerst kon zijn. En niemand die er wat van zei om mij niet in verlegenheid te brengen, haha. Maar ik weet zeker dat iedereen dacht ‘ oh my god’. Dat was in ieder geval wel mijn gedachte. Elke keer als ik tiramisu maak gniffel ik er weer even om.

Hoe dan ook, ga dit heerlijke dessert maar gauw maken. Kijk uit met het cacaopoeder en geniet ervan!

Ps. Op het moment zijn er super leuke ‘kerstige’ prikkertjes te koop. De prikkertjes die ik gebruikte komen bij de Blokker vandaan, maar ook de Hema heeft iets soortgelijks in hun assortiment. Als je tiramisu voor kerst gaat maken, maakt zo’n prikkertje het echt af vind ik. Je kunt je tiramisu ook altijd met een halve lange vinger garneren, staat ook heel gezellig.
prikkertjes tiramisu-8

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter