De tijd gaat zo hard, eind deze week is het gewoon al kerst! Ik hoef dit jaar niet zelf in de keuken te staan, maar mocht jij wel aan de slag moeten en nog wanhopig op zoek zijn naar een lekker toetje: geen paniek, die heb ik voor je! Maak romige chocolademousse met een coulis van rood fruit en top het geheel af met verse frambozen. Niet ingewikkeld, maar wel heerlijk. Sowieso een succes! Serveer het in leuke glaasjes en je hebt een waar kerstdessert. Hoe je dit goddelijke toetje maken moet? Scroll dan zeker even naar onderen, want ik vertel het je graag.
Ingrediënten
voor 4 à 6 toetjes (afhankelijk van de grootte van je schaaltjes/glaasjes)
250 ml slagroom
150 gram pure chocolade
3 eieren (op kamertemperatuur)
50 gram suiker
een snufje zout
voor de fruitcoulis
250 gram rood diepvriesfruit
2 eetlepels water
50 gram suiker
verder nog nodig
Wat moet je doen:
- Hak de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Laat daarna een klein beetje afkoelen.
- Scheid de eieren. Je hebt alleen de eiwitten nodig. Let er goed op dat er geen spoortje eigeel in het eiwit achterblijft. Klop het eiwit samen met de suiker helemaal stijf tot je mooie witte pieken hebt.
- Klop de slagroom lobbig. Yoghurtdikte is wat je moet hebben.
- Voeg 2/3 van het stijfgeklopte eiwit bij de chocolade en spatel dit krachtig door elkaar heen. Doe dit snel, om klontjes te voorkomen.
- Doe vervolgens de rest van het eiwit erbij en spatel het nogmaals door.
- Spatel tot slot de slagroom en een snufje zout erdoor tot je een mooie egale en luchtige massa hebt.
- Doe de chocolademousse in een spuitzak en verdeel het over de glaasjes. Laat daarna opstijven in de koelkast.
- Maak ondertussen de fruitcoulis. Doe het diepvriesfruit in een pannetje en voeg het water en de suiker toe. Breng aan de kook en laat vijf minuutjes zachtjes koken.
- Je kunt de coulis daarna pureren en door een zeefdrukken, maar je kunt ‘m ook wat grover laten. Ik koos voor dat laatste. Laat de coulis afkoelen.
- Laat de toetjes minstens een uur opstijven in de koelkast.
- Schep er vlak voor het serveren wat fruitcoulis over en top af met verse frambozen.
Romige chocolademousse met een fruitcoulis en frambozen
Moeilijk is het niet, maar lékker! Dat sowieso! Chocolademousse is wel vrij machtig, dus kies niet voor al te grote glazen. Want bij zo’n kerstdiner komt er vaak al zoveel op tafel, het is gauw te veel. En op het einde nog misselijk worden, dat is natuurlijk zonde van zo’n diner.
Ik heb trouwens vorig jaar ook een recept voor chocolademousse gedeeld, toen maakte ik chocolademousse met Baileys. Ook erg lekker, je vindt dat recept hier.
Wat denk jij van dit recept? En weet jij al wat voor toetje je gaat maken?
Ps. Vind je dit recept leuk? Pin het vooral op Pinterest!
No Comments