Toen ik twee weken geleden in Parijs was at ik de lekkerste lasagne ooit: lasagne met spinazie, zalm en een romige tomatensaus met mascarpone. Ik kan er veel over zeggen, maar eigenlijk komt het hier op neer: onwijs lekker. Ik nam me direct voor om ‘m thuis na te maken en dat deed ik dan ook. Dat vind ik zo leuk om te doen. Even lekker wat proberen en dan hopen dat het net zo goed smaakt als op vakantie. Bij deze lasagne kostte het me niet veel moeite om ‘m na te maken, want het ging meteen goed. Gisteren maakte ik de lasagne voor de tweede keer en dit keer nam ik er foto’s van zodat ik dit recept nu ook op de blog kan delen.
Lasagne met spinazie en zalm
Het is trouwens niet echt per se een heel caloriearm gerecht, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet altijd. Je leeft tenslotte maar één keer! Dit recept telt extra veel calorieën vanwege de lading mascarpone die ik door de tomatensaus roerde. Tja, daar word je nou eenmaal niet bepaald slank van. Maar laat die mascarpone vooral niet weg, want ‘t geeft zo’n heerlijke romige smaak aan de saus. Dat maakt deze lasagne nou net zo lekker! Genoeg getypt, je wil natuurlijk het recept weten. Hier komt ‘ie:
Ingrediënten
voor de saus:
500 gram tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout
een klein kneepje honing
250 gram mascarpone
verder nodig:
1 pakje verse lasagnevellen
450 gram fijngehakte spinazie uit de diepvries
200 gram gerookte zalm in plakken
geraspte kaas
Wat moet je doen:
- Begin met het maken van de saus. Kook 500 ml water en laat hier een groentebouillonblokje in oplossen.
- Snipper de ui en snijd de tomaten in grove stukken. Hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak de uitjes aan. Voeg na een paar minuutjes de knoflook toe. Voeg ook de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe. Bak een minuutje mee en schep goed om.
- Gooi daarna de tomatenparten erbij plus een flinke soeplepel bouillon. Laat de saus zo’n twintig minuutjes rustig inkoken. Wordt het wat te droog? Voeg dan tussendoor opnieuw een beetje bouillon toe. Ikzelf gebruikte niet alle bouillon, maar je kunt beter iets te veel achter de hand hebben dan net iets te weinig.
- Breng de saus op smaak met peper, een klein beetje zout en een kneepje honing. Roer de saus tussendoor regelmatig even door.
- Gooi ondertussen de spinazie in een pan en laat dit op laag vuur ontdooien. Roer regelmatig even door.
- Als de saus zo’n 20 minuutjes geprutteld heeft en flink is ingekookt is het tijd om de mascarpone erbij te doen. Laat dit rustig smelten en blijf ondertussen roeren.
- Giet daarna alle saus in een hoge beker en pureer het fijn met een staafmixer.
- Pak er een ovenschaal bij en vet deze in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
- Schep een laagje saus in de schaal. Leg daar een laag lasagnevellen op. Maak daarna een laagje met de helft van de spinazie en vervolgens een laagje met saus.
- Leg er wederom lasagnevellen op. Leg daar de zalm bovenop. Maak vervolgens een laagje met de rest van de spinazie.
- Maak voor de laatste keer een laagje met lasagnevellen en eindig met een laag saus.
- Strooi er tot slot een laag geraspte kaas overheen en schuif de lasagne met spinazie en zalm vervolgens voor 25 minuutjes in de warme oven.
Wat ik ook leuk vind aan dit recept is dat het er eentje is met vis. Want mijn vis-repertoire is nogal beperkt, dus altijd fijn om er een visreceptje bij te hebben. Als je dit recept maakt heb je trouwens makkelijk genoeg voor vier personen, want het vult ontzettend.
Ga jij deze lasagne met spinazie en zalm ook eens proberen? En maak jij thuis weleens iets na wat je op vakantie gegeten hebt?
Ps. Enthousiast over dit recept? Pin ‘m gerust!
4 Comments
Kris
14 november 2017 at 19:37Hoi Truusje,
Ik heb dit recept net gemaakt en mijn vriend en ik hebben heeeerlijk zitten smullen! Bedankt voor dit recept, hij staat in mijn favorieten lijst 😉
Groetjes, Kris
Truusje
14 november 2017 at 21:37Wat leuk om te horen! Fijn dat jullie het zo lekker vinden en dat dit recept nu je lijstje met favorieten staat. Tof!
Rommy
12 oktober 2020 at 18:59Kun je het recept ook in de middag al maken en in de avond pas in de oven doen?
Truusje
12 oktober 2020 at 20:39Ja, dat kan. Ovenschaal goed afdekken met folie en daarna in de koelkast zetten. Kun je hem later in de oven schuiven. 🙂