Koken

Sinterklaas soesjes


Nog één Sinterklaasrecept en dan schakelen we over op kerst. Zoveel zin in! Maar toch, ook dit Sinterklaasreceptje is de moeite waard. Ik maakte vandaag heerlijke soesjes met een vleugje mandarijn en een vulling van slagroom met koek-en speculaaskruiden. Niet ingewikkeld, geen culinair hoogstandje, maar wel ontzettend gezellig en lekker. En soesjes bakken is een leuk klusje vind ik. Heb jij dat weleens gedaan?

Ik probeerde het als kind voor het eerst, aan de hand van mijn Blue-Band-kinderkookboekje. Ging toen al best goed. Echt hoor, kind kan de was doen. Soesjes maken is niet moeilijk, je moet je alleen goed aan de instructies houden. En je moet er echt om denken om hele kleine toefjes te spuiten van het beslag. Ze zetten namelijk behoorlijk uit in de oven en voor je het weet heb je joekels van soezen.

Wil jij deze heerlijke Sinterklaas soesjes ook gaan maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor twee bakplaten vol Sinterklaas soesjes 

100 ml melk
100 ml water
100 gram boter
100 gram bloem
4 eieren
1 mandarijn (rasp)
een snufje zout

voor de vulling

500 ml slagroom
1 theelepel koek-en-speculaaskruiden
4 eetlepels suiker

om het af te maken

poedersuiker

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Voeg het water, de melk en de boter toe aan een steelpannetje. Laat de boter smelten. Het is het beste om ervoor te zorgen dat dit gebeurt voordat het water en de melk koken. Rustig verwarmen dus. Voeg ook het snufje zout toe.
  3. Gooi dan de bloem erbij. Roer goed door zodat er een deegbal ontstaat. Verwarm de deegbal zo’n 1 à 2 minuten op een laag vuur zodat de bloem kan garen. De deegbal kan een beetje aan de pan blijven aankoeken, maar dat is niet erg. Als je de deegbal een beetje in beweging houdt met een houten lepel valt dit erg mee.
  4. Schep het deeg in een kom en schep het een beetje om zodat de ergste hitte verdwijnt.
  5. Voeg dan het eerste ei toe. Blijf net zo lang roeren totdat het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met de andere eieren.
  6. Was de mandarijn en droog ‘m goed af. Rasp de schil. Voeg de rasp toe aan het soezenbeslag en roer het erdoor.
  7. Schep het beslag in een spuitzak. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spuit kleine hoopjes op de plaat. Laat wel voldoende ruimte vrij tussen de hoopjes, want de soesjes zetten flink uit in de oven! Heb je geen spuitzak? Maak dan kleine hoopjes met behulp van twee kleine lepels.
  8. Schuif de plaat voor 15 à 20 minuten de oven in tot je soesjes mooi goudbruin zijn. Zet daarna de oven uit en zet de deur een beetje open. Laat de soesjes eerst tien minuten in de warme oven staan en haal ze er daarna pas uit, dit voorkomt dat ze instorten.
  9. Laat ze daarna nog eventjes buiten de oven afkoelen.
  10. Klop intussen de slagroom stijf met de suiker en de koek- en speculaaskruiden. Schep de slagroom in een spuitzak met een klein spuitmondje.
  11. Maak met de achterkant van een theelepeltje een klein gaatje aan de onderkant van elk soesje.
  12. Spuit voorzichtig wat van de slagroom in elk afgekoeld soesje. Bestrooi ze met poedersuiker.


Ik ben zelf dol op soesjes en kan ze wel blijven eten. Zo lekker! Dankzij Pinterest kom ik vaak in de verleiding om soesjes te maken. Er zijn zoveel leuke ideeën te vinden! Zo zag ik een hele tijd geleden soesjes met Baileys voorbijkomen. Lijkt me dus echt geweldig. En vandaag stuitte ik op een recept voor soesjes met een vulling van slagroom en Limoncello. Ga ik in de zomer denk ik eens maken.

Kortom, soesjes kunnen altijd, in elk seizoen. Wat denk jij van deze Sinterklaas-variant? Mocht je de Sinterklaas soesjes gaan maken, laat het me dan zeker even weten. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Glamourista
    30 november 2019 at 00:18

    Hmm.. dit recept moet deze soesjesverslaafde dan maar eens gaan testen, haha!

    • Reply
      Truusje
      30 november 2019 at 08:45

      Zou ik zeker doen. Heb er net nog een paar gehad bij het ontbijt. Zo lekker!

  • Reply
    Suzanne
    2 december 2019 at 13:29

    Oeh lijkt me heerlijk!

  • Laat een berichtje achter