Koken

Appelpruimentaart | Bakrecept


Ik had al vrij lang niets meer gebakken. Voor mijn doen dan. Maar vorige week had ik er echt weer eens zin in. Een appelpruimentaart, dat leek me wel wat. Ik probeerde het uit en ik moet zeggen: dit recept deel ik graag! Zo lekker! En een leuk klusje om te maken. Oké, het kneden van het deeg is nooit zo mijn favoriete onderdeel, maar het opsnoepen van het overgebleven deeg dan weer wel. Ook een hobby van Jelm en de honden trouwens, dus dat werd een gevalletje van ‘eerlijk zullen we alles delen’.

Nieuwsgierig naar het recept voor deze heerlijke herfstige appelpruimentaart? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor het deeg:

185 gram roomboter
185 gram suiker
¾ zakje vanillesuiker
375 gram bloem
¾ zakje bakpoeder
2 eieren
een snufje zout

voor de vulling:

3 appels
1 theelepel kaneel
350 gram pruimen
1 eetlepel custardpoeder
2 eetlepels suiker
3 eetlepels havermout

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van het deeg. Doe de suiker, de vanillesuiker, de bloem, het bakpoeder en een snufje zout in een kom. Roer door elkaar.
  2. Houd een half eitje apart voor het bestrijken van de taart en giet de rest in de kom.
  3. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed er zo snel mogelijk een deeg van. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het even rustig in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak er een (vlaai)vorm bij met een diameter van ± 28 cm. Vet de vorm in en bestuif hem met een klein beetje bloem.
  5. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Was de pruimen, dep ze droog en verwijder de pitten. Snijd ze in partjes.
  6. Doe het fruit in een schaal en meng de suiker, het custardpoeder en de kaneel erdoor.
  7. Pak het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën. Bestuif je werkblad met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een cirkel, iets groter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de vorm daarna even weg in de koelkast.
  8. Rol de tweede helft van het deeg uit en snijd hier dunne stroken van.
  9. Haal de taartvorm weer uit de koelkast en strooi de havermout op de deegbodem. Verdeel daarna de vulling erover.
  10. Verdeel de de stroken deeg in roostervorm over de vulling. Verwijder het overtollige deeg.
  11. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  12. Bak de taart gedurende 45 à 50 minuten goudbruin en gaar in de oven.


Een simpele taart, maar misschien daarom juist wel zo lekker. Ik houd in ieder geval erg van zulke recepten. Lang heeft deze appelpruimentaart niet bestaan, hij was zeer snel op. Een goede redenen om hem nog eens te maken!

Wat denk jij van dit recept? En heb jij nog iets lekkers gebakken de laatste tijd?

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Audrey
    15 september 2020 at 09:36

    Leuk idee om pruimen toe te voegen! Hij ziet er ook prachtig uit.

    Ik ben ook minder fan van deeg kneden dan van deeg snoepen. Bij het kneden denk ik in het begin trouwens altijd dat het NOOIT een geheel wordt, maar dan gaat het opeens altijd heel snel op een gegeven moment, haha.

    • Reply
      Truusje
      15 september 2020 at 09:47

      Ja, heel herkenbaar! Ik heb dat ook altijd!

    Laat een berichtje achter