Koken

Kwarktaart met stoofpeer en een bodem van Bastogne


Ik houd er heel erg van om af en toe even naar een andere stad te gaan dan de plaats waar ik woon. Hoeft geen spectaculaire stad te zijn, een klein stadje is ook goed. Zolang er maar een paar fijne winkeltjes zijn. Altijd leuk om even te kijken en weer nieuwe inspiratie op te doen. En naderhand eet ik dan graag een taartje. Mijn zusje deelt deze hobby, dus zij gaat graag met me mee. Een hele tijd geleden waren we op pad in Joure. Een klein Fries stadje waar niet veel te beleven valt, maar een paar leuke winkeltjes zijn er zeker te vinden. En een hele getalenteerde goudsmid die mijn verlovingsring heeft gemaakt (!), maar dit terzijde. Wat ze ook hebben in Joure is lekkere taart. We bestelden allebei een romige taartje met stoofpeer en die was zo lekker dat ik ‘m nooit vergeten ben. Het vormde de inspiratie voor het recept van vandaag: een kwarktaart met een swirl van stoofpeer en een bodem van Bastogne koeken. Mooi om te zien én mega lekker!

Wil je deze heerlijke kwarktaart met stoofpeer ook maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

225 gram bastognekoeken
55 gram roomboter
12 blaadjes gelatine
250 ml slagroom
700 gram magere kwark
175 gram suiker
sap van een halve citroen
200 gram stoofpeer + 100 ml stoofpeervocht

Wat moet je doen:

 1. Pak er een springvorm bij met een diameter van ± 25 cm. Bekleed de bodem met bakpapier.
 2. Maal de bastognekoekjes fijn met een hakmolentje. Smelt de boter. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels terwijl je alles goed omschept.
 3. Schep het mengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Druk de kruimels aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna even weg in de koelkast terwijl je verdergaat met het maken van de rest van de taart.
 4. Leg de blaadjes gelatine in een ruime kom met koud water en laat ze weken.
 5. Schep de stoofpeertjes plus het vocht in een hoge beker en pureer dit met de staafmixer.
 6. Klop de slagroom lobbig.
 7. Doe de kwark in een kom en mix de suiker erdoorheen. Spatel vervolgens de lobbige slagroom erdoor.
 8. Giet een scheutje van het stoofperen mengsel in een pannetje en verwarm tot net tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit. Knijp vier van de gelatine blaadjes uit en roer ze één voor één door het warme mengsel tot ze opgelost zijn. Giet het mengsel daarna bij de rest van het stoofperenmengsel. Roer goed door en zet daarna even aan de kant.
 9. Pers een halve citroen uit en breng het vocht in een klein pannetje ook weer net tegen de kook aan. Zet daarna het vuur heel erg laag zodat het niet meer gaat koken, maar wel warm blijft. Knijp de overgebleven acht blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door het warme citroensap. Mix het citroensap vervolgens door het mengsel van slagroom en kwark.
 10. Pak de springvorm er weer bij. Giet de helft van het kwark/slagroommengsel in de vorm. Giet vervolgens de helft van het stoofperenmengsel op het kwark/slagroommengsel.
 11. Giet de daarna rest van het kwarkmengsel in de vorm. Giet tot slot de rest van het stoofperenmengsel in de vorm. Roer het eventjes voorzichtig los met een vork, zodat er mooie swirls ontstaan.
 12. Laat de taart daarna minstens vier uur opstijven in de koelkast.


Ik weet dat er mensen zijn die denken dat kwarktaarten niet lekker zijn omdat ze zuur zouden zijn. Jelm behoorde bij die groep. Maar zelfs hij is nu bekeerd. Kwarktaarten zijn doorgaans helemaal niet zuur en deze al helemaal niet. Deze taart is heerlijk zoet en de Bastogne en de stoofpeer zijn een ontzettend lekkere combinatie. En met die swirls ziet het er nog leuk uit. Het effect is ook mooi als de kwarktaart aansnijdt trouwens.

Wat denk jij van deze kwarktaart met stoofpeer? Ga je ‘m eens proberen?

Ps. Volg je me al op Instagram?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Audrey
  5 februari 2021 at 08:54

  Yessss, de swirl is gelukt! Supermooi geworden! Dat mensen denken dat kwarktaarten zuur zijn heb ik nog niet meegemaakt, maar ik moet zelf bekennen dat de term ‘cheesecake’ me vroeger niet echt aansprak (ik ben niet zo van de kaas), maar nadat ik eenmaal een goede had geproefd, was ik helemaal om.

  • Reply
   Truusje
   5 februari 2021 at 09:27

   Ah, dat had ik met carrot cake. Ik lust heel graag wortels, maar ik vond het wel raar klinken in taart. Daar moest ik even aan wennen, inmiddels houd ik van carrot cake. 🙂

  Laat een berichtje achter