Ik zeg het maar meteen eerlijk: ik bak eigenlijk nooit iets gezonds. En ja, dat durf ik rustig te zeggen in een tijd waarin zaden, pitten en ander vogelvoer hoogtij vieren. Waarom bak ik nooit iets gezonds? Omdat ik daar simpelweg niks aan vind. Als ik zin heb in een gezonde snack, dan pak ik wel een kiwi. Bakken is wat mij betreft een pure zoete aangelegenheid. En dat mag best eens (altijd!) ongezond zijn. ‘Gezonde’ baksels vind ik nu eenmaal een heel stuk minder lekker en dus ook veel minder leuk om te maken.
Toch is er wel een recept dat ‘gezond’ is en wat ik zelfs lekker vind; ‘healthy’ bananenbrood. Een cake zonder boter en geraffineerde suiker. Je komt dit recept op internet overal tegen en inmiddels heb ik mijn eigen favoriete combinatie ontdekt. Ik heb een hekel aan overrijpe bananen en dit is de perfecte manier om ze te verwerken.
Smaakmakers
In een gewoon bananenbrood vind ik de smaak van banaan meestal een beetje vlak, dus wat mij betreft zijn wat extra smaakmakers zeer welkom. Op internet kwam ik veel recepten tegen met rozijnen, chocolade of kokos. Mijn aanrader? Mik er eens wat stukjes appel doorheen. Extra lekker met kaneel en rozijnen. De banaan speelt dan meer een rol op de achtergrond en zorgt vooral voor het zoete accent.
Wat heb je nodig voor mijn ultieme bananenbrood?
2 rijpe bananen
1 appel (in kleine stukjes gesneden)
50 gram gemalen havermout
100 gram amandelmeel
een snufje zout
1 ½ theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 eetlepel honing
3 eieren
100 gram rozijnen
Aan de slag
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrische oven).
2. Prak of pureer de bananen in een beslagkom. Ikzelf zet altijd de staafmixer aan het werk, wel zo gemakkelijk.
3. Maal daarna de havermout fijn met een keukenmachinetje en voeg dat toe aan de bananen. Je hoeft de havermout overigens niet per se te malen, ongemalen kan ook prima. Dan krijgt je bananenbrood alleen wel een iets grovere structuur.
4. Gooi vervolgens ook het amandelmeel, het zout, het bakpoeder, de kaneel, de honing en de eieren bij het beslag. Mix hier met de mixer een soepel beslag van.
5. Spatel tot slot de stukjes appel door het beslag en ook de rozijnen. Doe dit niet met de mixer, omdat anders de stukjes appel verpletterd zullen worden.
6. Leg een vel bakpapier in een cakeblik. Hierdoor is de cake er na het bakken gemakkelijker uit te halen. Bak de cake gedurende drie kwartier gaar. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is het bananenbrood klaar.
Smakelijk eten!
Ps. Wat ik ook vaak doe is een stukje bananenbrood wikkelen in wat zilverfolie. Een super fijne snack voor onderweg!
6 Comments
Kim Overgaag
18 januari 2018 at 19:09Hmmmm lekker!
Met rozijnen ook, love it:-)
Truusje
29 januari 2018 at 12:10Ja, is zeker een aanrader!
Margot
25 februari 2020 at 18:49Ik heb nog kokosmeel liggen. Zou ik dat ook kunnen gebruiken?
Truusje
25 februari 2020 at 20:49Dat vind ik een hele goede vraag. Ik zou gokken van wel, maar zeker weten doe ik het niet. Ik heb nog nooit iets met kokosmeel gemaakt.
Margot
27 februari 2020 at 21:42Het bananenbrood is met het kokosmeel heerlijk geworden. Voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept.
Truusje
27 februari 2020 at 23:09Wat goed om te horen. Super dat het gelukt is. 🙂