Koken

Klassieke appeltaart met een twist


Mijn vader heeft meerdere appelboompjes in zijn tuin. Hartstikke leuk, tot je mag gaan oogsten. Want dan zit je ermee. En nu zijn die appels nou niet bepaald van topkwaliteit… Het weerhoudt mijn vader in ieder geval nergens van, want hij leurt elk jaar dapper met zijn ‘oogst’. Wie wil er een paar? Ook wij kregen vorige week een appje. Inmiddels hebben we een flinke tas vol appels in huis. Voor ze helemaal niet meer te eten zijn, heb ik er vandaag een aantal verwerkt in een appeltaart. Want daar zijn ze wel prima geschikt voor. Het leek me leuk om een traditionele appeltaart te maken, maar dan wel met een kleine twist. In plaats van rozijnen heb ik gedroogde cranberries gebruikt én ik heb een romig accent toegevoegd; banketbakkersroom. Hieronder deel ik het recept.

Ingrediënten:

1 kilo appels
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram (room)boter
150 gram witte basterdsuiker
1 ei
75 gram suiker
3 theelepels kaneel
een snuf zout
75 gram gedroogde cranberries
2 eetlepels custard

voor de banketbakkersroom: 

250 ml melk
3 eidooiers
50 gram suiker
1 vanillestokje
2 eetlepels bloem

ingredienten

Wat moet je doen:

 1. Snijd de boter in kleine stukjes en klop het ei los. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het snufje zout toe aan een kom. Giet ook ongeveer 2/3 van het los geklopte ei erbij.
 2. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Wikkel de deegbal daarna in wat folie en laat deze ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.
 3. Schil alle appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine stukjes.
 4. Voeg de stukjes appel toe aan een kom en strooi ook de 75 gram suiker, het custardpoeder, de gedroogde cranberries en de kaneel hierbij. Schep het geheel goed door elkaar.

Ga daarna de banketbakkersroom maken

 1. Roer de eidooiers, de bloem en een scheutje van de melk in een kommetje tot een glad geheel.
 2. Giet de resterende melk in een pannetje en verwarm op het vuur. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de warme melk. Voeg ook de suiker toe en roer dit er goed doorheen.
 3. Zet het vuur uit en voeg het papje van de eidooiers, de bloem en het scheutje melk toe aan de warme melk. Roer meteen goed door, zodat het ei geen kans krijgt om te gaan stollen.
 4. Zet daarna het vuur weer aan en laat de banketbakkersroom al roerend zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Dit is binnen enkele minuutjes vaak al het geval. Zet daarna het vuur uit.

Verder met de taart

 1. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden en plaats het rooster iets onder het midden.
 2. Bekleed een springvorm (met een diameter van ongeveer 24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter.
 3. Bekleed de vorm met 3/4 van het deeg. Houd ongeveer 1/4 van het deeg apart.
 4. Roer de banketbakkersroom nog even flink door en giet dit op de deegbodem.
 5. Schep daarna het appel-cranberrie-mengsel eroverheen.
 6. Rol met je handen kleine rolletjes van het resterende deeg. Plaats deze rolletjes kruislings over het appelmengsel, zodat er een mooi patroon ontstaat.
 7. Pak het kommetje met het resterende beetje van het los geklopte ei er weer bij en smeer de reepjes en de rand van de taart in met ei.
 8. Bak de taart in circa 60 minuten goudbruin en gaar.

Appeltaart 1
Appeltaart 2
Appeltaart 4 2
Appeltaart 5 2


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter