Koken

Bietensoep met geitenkaas en tijm


Rode biet is misschien geen hele voor de hand liggende groente om in een soep te verwerken, maar het kan wel degelijk. En het is nog hartstikke lekker ook! Het mag dan wel zomer zijn, maar vorige week was het nog helemaal niet zulk mooi weer. Ik vond het wel tijd voor een soepje en dus ging ik aan de slag met rode bieten.

Even wat snijden, een kwartiertje koken en voor ik het wist stond er een prachtig gekleurde soep op tafel. Ik maakte de bietensoep af met een swirl van geitenkaascrème. Echt zo heerlijk! En weer eens wat anders dan anders. Aanrader hoor! Benieuwd hoe ik de soep maakte? Lees dan verder voor het recept.

Ingrediënten

voor vier kommen bietensoep

500 gram gekookte bieten
250 gram aardappels
1 ui
1 appel
1 groentebouillonblokje
600 ml water
takjes verse tijm
peper en zout

voor de geitenkaascrème

120 gram verse, zachte geitenkaas
100 gram crème fraîche
peper
1 eetlepel water

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappels en was ze. Snijd de aardappels in blokjes. Schil de appel en snijd ‘m in blokjes.
  2. Snijd de bieten ook in blokjes en snipper de ui.
  3. Verhit een scheut (olijf)olie in een soeppan. Bak de ui een paar minuutjes.
  4. Voeg dan de blokjes aardappel toe en rits de blaadjes van een paar takjes tijm. Schep goed om en bak een minuutje mee.
  5. Voeg vervolgens de appel en de biet toe. Schep alles om en voeg dan het water en het bouillonblokje toe.
  6. Breng aan de kook en laat de soep een kwartiertje zachtjes koken met de deksel op de pan.
  7. Maak ondertussen de geitenkaascrème. Doe de geitenkaas, de crème fraiche en 1 eetlepel water in een kom. Voeg wat versgemalen peper toe. Pureer alles tot een gladde mousse met de staafmixer. Maak de staafmixer daarna schoon, want je hebt hem nog nodig voor de soep.
  8. Heeft de soep een kwartier gekookt? Pureer de bietensoep glad met de staafmixer. Breng op smaak met wat peper en een klein beetje zout.
  9. Verdeel de soep over de kommen. Garneer met een schep geitenkaascrème en eventueel nog wat blaadjes tijm en versgemalen peper.
  10. Serveer de bietensoep met wat stukje (stok)brood, lekker om de overgebleven geitenkaascrème op te smeren.Ik schreef kortgeleden nog dat ik tegenwoordig probeer om zo min mogelijk foto’s van een gerecht te maken. Maar dat is bij deze bietensoep niet gelukt, haha. Een erg fotogeniek soepje als je het mij vraagt. Die kleur, wauw! En nog lekker en gezond ook. Ik zou zeggen probeer ‘m zeker ook eens uit. Super leuk om te maken als je mensen te eten krijgt. Je verrast ze er vast mee!

Wat denk jij van deze bietensoep? Lijkt het je wat?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter