Op Instagram hoorde ik veel positieve geluiden over de televisieserie Soof en dus werd ik nieuwsgierig. Nu moet ik zeggen dat ik beide films niet al te veel aan vond, maar toch wilde ik de serie een kans geven. Uiteindelijk vielen ook de afleveringen van de serie me tegen, maar ik werd er wel door geïnspireerd! In aflevering tien zag ik Soof namelijk geweldige petit fours maken voor haar boekpresentatie. Echt op een Soof-manier. Niet al te moeilijk, maar wel met een erg leuk resultaat. Precies mijn stijl. 🙂 Ik kreeg meteen zin om de petit fours van Soof te gaan namaken en natuurlijk heb ik dat ook gedaan. Omdat het bijna Pasen is gaf ik een subtiel paastintje aan deze minitaartjes.
Het leuke aan deze taartjes is dat ze er erg schattig uitzien, maar ondertussen zijn ze stiekem heel eenvoudig om te maken. Door het verse fruit zien ze er meteen super feestelijk uit. Ik gebruikte fondant in lieve roze kleurtjes, maar je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken die je maar wilt.
Ik deelde al eerder een sneakpeak van deze petit fours via Instastories, waarop enthousiast werd gereageerd. Leuk! Vandaag deel ik het recept, zodat jij deze schatjes ook kunt maken.
Ingrediënten
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram witte basterdsuiker
5 eieren
1 theelepel vanille-extract
een snufje zout
250 ml slagroom
1 eetlepel (fijne) suiker
een paar eetlepels jam
eventueel een zakje klopfix
voor de garnering:
± 300 gram gekleurde fondant of marsepein
vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, rode bessen en frambozen
wat takjes munt
paaseitjes van chocolade
Wat moet je doen:
Bak eerst een cake
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik (30 cm) in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de vorm met bakpapier.
- Mix de boter met de suiker door elkaar.
- Voeg ook het zout en het vanille-extract toe en mix dit erdoor.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe. Mix ze erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het toe. Mix het door het beslag.
- Schep het beslag in de vorm en strijk dit glad. Bak de cake in 60 à 70 minuten goudbruin en gaar. Als je cake tegen het einde van de baktijd te donker wordt kun je de vorm afdekken met wat aluminiumfolie. Check met een prikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
- Laat ‘m even afkoelen en stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Van cake naar petit fours
- Waarschijnlijk is de cake tijdens het bakken een beetje opgebold. Snijd dit eraf met een groot mes. Snijd ook de kontjes eraf zodat de cake helemaal recht wordt.
- Snijd de cake daarna voorzichtig horizontaal door de midden zodat je twee lange dunne plakken krijgt.
- Doe de slagroom in een kom samen met een eetlepel suiker. Klop dit stijf. Gebruik eventueel een zakje klopfix.
- Smeer een van de twee cakeplakken in met een royale laag slagroom. Strijk dit glad met een glaceermes of gebruik een spatel. Zorg dat je wel een klein beetje opgeklopte slagroom overhoudt voor de garnering.
- Smeer de andere cakeplak in met een dikke laag jam. Ik gebruikte frambozenjam, maar je kunt natuurlijke elke smaak gebruiken die je maar lekker vindt.
- Plaats de cakehelften op elkaar. Druk lichtjes aan.
- Snijd de cake vervolgens (verticaal) door de helft zodat je twee dunne ‘repen’ cake krijgt.
- Smeer een laagje jam op de bovenkant van de beide cake-repen.
- Rol vervolgens de fondant of de marsepein uit tot een dunne lap. Ik gebruikte roze fondant dat ik kocht bij de Xenos. Ik kocht twee verschillende tinten roze voor een speels effect.
- Bekleed beide cakes met de fondant. Druk het lichtjes aan en snijd het overtollige fondant weg.
- Snijd de cakes vervolgens voorzichtig in stukjes. Alsof je een stokbrood snijdt. De ‘kontjes’ zijn natuurlijk niet zo heel mooi, dus die kun je alvast lekker op snoepen. 😉
- Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak. Spuit kleine toefjes slagroom op elk stukje cake.
- Versier de stukjes cake vervolgens met vers fruit en de chocolade-eitjes. De eitjes die ik gebruikte kocht ik bij Hema.
- Maak de petit fours af met wat blaadjes munt.
Normaal maak ik nooit foto’s van alle stappen, maar in dit geval leek het me wel handig. Kan het niet verkeerd gaan zou je zeggen. 😉
Schattig zijn ze hè? Maar vergis je niet, ze zijn best machtig. Gelukkig zijn ze heel petit, dus dat scheelt. 🙂
Mij wordt heel vaak gevraagd wat ik met alle taartjes en cakes doe. Waar deze petit fours zijn beland? Richting de container…. Nee hoor, grapje. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om goed gelukte creaties weg te gooien, dus zet ik de boel vaak op een grote houten snijplank en dan ga ik bij buren langs. Ik geef toe, ik voel me dan wel altijd een beetje als een uit de kluitengewassen kleuter die mag trakteren, maar gelukkig reageren mijn buren altijd heel leuk. Ook deze taartjes zijn allemaal uitgedeeld. Dit keer niet in mijn eigen buurt maar in de flat van oma. 🙂
Maar natuurlijk heb ik zelf ook een paar opgesnoept, dat snap je. Ik ben gek op zoetigheid!
Wat vind jij van deze petit fours? Herken je ze uit de serie rond Soof?
Ps. Mocht je ze ook gaan maken, vergeet dan niet om je resultaat met me te delen via social media. Ik ben heel benieuwd!
14 Comments
Nelleke
2 februari 2019 at 01:40Wat zien die er leuk en lekker uit ! Binnenkort ben ik jarig, en ga dan trakteren op ons maandelijkse koffieuurtje in de flat. Ik wilde eerst weer taarten maken, maar nu ik dit zie, ga ik voor de petitjes.
Truusje
2 februari 2019 at 09:10Super leuk! Ze zijn perfect als traktatie en inderdaad weer eens wat anders dan taart.
Lisanne
21 april 2019 at 15:44Vraagje! Ik wil deze petit fours graag maken, maar hoe ver van te voren kan je ze maken? Of adviseer je echt om ze dagvers te maken?
Truusje
21 april 2019 at 22:29Dagvers vind ik het lekkerste, maar een dag van tevoren kan ook hoor. In een luchtdichte plastic bak bewaren in de koelkast kan prima.
Natasja Penders
4 mei 2019 at 08:53Mijn dochter gaat ze met twee vriendinnen maken als tractatie voor schoolkamp. Ze gaan voor botercreme i.p.v. slagroom en voor decoratie i.p.v. fruit ivm de houdbaarheid. Bedankt voor het leuke, makkelijke recept!
Truusje
4 mei 2019 at 09:49Wat leuk! Botercrème is een goed idee, heel veel succes. 🙂
Amber
19 juli 2020 at 17:19Had tijdens het in elkaar “zetten” niet meer goed gelezen. Was de cake na het insmeren met slagroom/jam vergeten door te snijden in 2 dunne repen! Dan krijg je de fondant er niet zo mooi omheen!
Achteraf niet zo erg, want ik vond de fondant toch te zoet! Resultaat was niet zo mooi als die van jouw, maar wel lekker.
Truusje
19 juli 2020 at 18:21Ach, als het maar lekker was, dan is het altijd goed!
Ingrid
7 september 2021 at 10:23Hoeveel gebakjes kan je hier uithalen?
Truusje
15 september 2021 at 08:07Ongeveer 14.
Sientje
17 november 2021 at 22:47Fondant en slagroom zijn geen vriendjes
Er is een grote kans dat de fondant gaat smelten
Beter met bc onder fondant
Truusje
19 november 2021 at 14:39Is bij mij niet gebeurd gelukkig. Botercrème vind ik vaak zo zwaar, vandaar mijn keuze voor slagroom. 🙂
Corrie
21 februari 2022 at 13:55Ik vind ze superleuk en ga ze zsm maken.
Idd met botercreme ipv slagroom.
Maar mijn vraag is, ik zou dit graag uitprinten,
Om te bewaren voor mezelf.
Maar dat lukt me niet, hoe doe ik dit??
Truusje
25 februari 2022 at 14:40Je kunt op de rechtermuisknop klikken en dan op afdrukken klikken. Je kunt de tekst ook naar Word kopiëren en dan uitprinten.