Koken

Romige perentaart met bastogne

perentaart-met-bastogne-4

Deze taart lijkt misschien op de appeltaart die ik laatst maakte, maar niets is minder waar. Er valt in deze taart namelijk geen enkel partje appel te bekennen, wel peer. Weer eens wat anders dan anders, dacht ik zo. Het leek me lekker om dit te fruit te combineren met bastogne koeken. Omdat ik gek ben op romig kon ik het niet laten om een laag banketbakkersroom toe te voegen, net zoals ik bij de appeltaart ook deed. Zó lekker! Vandaag deel ik het recept voor deze heerlijke perentaart met je.
ingredienten-perentaart

Ingrediënten:

1 kilo conference peren
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram (room)boter
150 gram witte basterdsuiker
1 ei
25 gram fijne kandijsuiker
8 bastogne koeken
1 eetlepel custard
een snufje zout

voor de banketbakkersroom: 

250 ml melk
3 eidooiers
50 gram suiker
1 vanillestokje
2 eetlepels bloem

Wat moet je doen:

  1. Snijd de boter in kleine stukjes en klop het ei los. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het snufje zout toe aan een kom. Giet ook ongeveer 2/3 van het los geklopte ei erbij.
  2. Kneed hiervan een samenhangend deeg. Wikkel de deegbal daarna in wat folie en laat deze ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.
  3. Schil alle peren en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in kleine stukjes.
  4. Vermaal de bastogne koeken samen met de kandijsuiker tot grove kruimels in een keukenmachinetje.
  5. Voeg de kruimels en de kandijsuiker toe aan de peren. Schep ook het custardpoeder erbij. Schep het geheel goed door elkaar met een lepel.

Ga daarna de banketbakkersroom maken

  1. Roer de eidooiers, de bloem en een scheutje van de melk in een kommetje tot een glad geheel.
  2. Giet de resterende melk in een pannetje en verwarm op het vuur. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de warme melk. Voeg ook de suiker toe en roer dit er goed doorheen.
  3. Zet het vuur uit en voeg het papje van de eidooiers, de bloem en het scheutje melk toe aan de warme melk. Roer meteen goed door, zodat het ei geen kans krijgt om te gaan stollen.
  4. Zet daarna het vuur weer aan en laat de banketbakkersroom al roerend zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Dit is binnen enkele minuutjes vaak al het geval. Zet daarna het vuur uit.

Verder met de taart

  1. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden en plaats het rooster iets onder het midden.
  2. Bekleed een springvorm (met een diameter van ongeveer 24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter of gebruik een bakspray.
  3. Bekleed de vorm met 3/4 van het deeg. Houd ongeveer 1/4 van het deeg apart.
  4. Roer de banketbakkersroom nog even flink door en smeer dit uit over de deegbodem.
  5. Schep daarna het peer-bastogne-mengsel eroverheen. Druk dit lichtjes aan.
  6. Rol met je handen kleine rolletjes van het resterende deeg. Plaats deze rolletjes kruislings over het perenmengsel, zodat er een mooi patroon ontstaat.
  7. Pak het kommetje met het resterende beetje van het los geklopte ei er weer bij en smeer de reepjes en de rand van de taart in met ei.
  8. Bak de taart in circa 60 minuten goudbruin en gaar.

perentaart-met-bastogne-2perentaart-met-bastogne-3perentaart-met-bastogne-9perentaart-met-bastogne-10perentaart-met-bastogne-6perentaart-met-bastogne-7perentaart-met-bastogne-12perentaart-met-bastogne-8perentaart-met-bastogne-11
Deze taart is lekker om warm te eten, maar persoonlijk vind ik hem het allerlekkerste als hij eventjes in de koelkast heeft gestaan. Wat lijkt jou het lekkerste?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter