Koken

Spaghetti Carbonara met een romige saus van avocado


Ik doe bijna al mijn boodschappen bij Albert Heijn en als ik een nieuwe editie van de Allerhande zie liggen, dan ben ik er als de kippen bij. Ik vind het ten eerste een mooi vormgegeven magazine, haal er bovendien altijd inspiratie uit én het is nog gratis ook. Helemaal top wat mij betreft. Het nieuwste nummer staat vol met gezonde recepten voor een goede start van het nieuwe jaar. Mijn oog viel op een recept voor spaghetti Carbonara, maar dan zonder eieren en/of slagroom. Dat leek me wel wat, want ik word meestal misselijk van slagroom door de pasta. Hoe je deze pasta dan toch romig krijgt? Met avocado! Dat vind ik nou een slim idee en ik werd er heel nieuwsgierig van. Zou ik daar niet misselijk van worden? En hoe zou het smaken? Ik heb het recept inmiddels twee keer gekookt en dat is niet voor niets. Ik vind het lekker! De makers van Allerhande raden aan om deze pasta te eten met wat gegrilde groene asperges of met een tomatensalade. Ik koos ervoor om wat champignons en ui toe te voegen plus wat geroosterde tomaatjes. Smaakt er heerlijk bij. Lees snel verder voor het recept.
Ingredienten

Ingrediënten:

voor 3 à 4 personen

300 gram volkorenspaghetti
2 tenen knoflook
125 gram (magere) spekreepjes
75 gram Parmezaanse kaas
2 eetrijpe avocado’s
1 groentebouillonblokje
250 gram kastanjechampignons
250 gram trostomaatjes (of meer natuurlijk)
2 uien
een beetje olijfolie
peper en zout
Avocado saus

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Voeg twee eetlepels olijfolie toe aan een kopje of een glas. Pers er één teentje knoflook boven uit. Roer dit door.
  2. Leg de tomaatjes in een ovenschaaltje. Giet de knoflookolie eroverheen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Rooster de tomaatjes zo’n 15 minuutjes in de warme oven.
  4. Breng een pan met water aan de kook. Voeg een klein scheutje olijfolie en het bouillonblokje toe. Voeg als het water kookt de spaghetti toe. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mijn spaghetti liet ik dertien minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
  5. Zet een koekenpan op het vuur en voeg hier de spekjes aan toe. Bak ze minstens vijf minuten aan zodat ze mooi krokant worden.
  6. Snijd ondertussen de ui in stukjes. Ik gebruikte voorgesneden champignons, maar als je gewone champignons hebt moet je die zelf nog even in plakjes snijden. Voeg de ui en champignon toe en bak nog zo’n vijf minuutjes mee. Pers het andere teentje knoflook uit en bak dit ook nog even mee.
  7. Snijd de avocado’s in vieren, zodat je de pit gemakkelijk kunt verwijderen. Trek de stukjes schil eraf en voeg de parten avocado toe aan een hoge kom.
  8. Giet de spaghetti af en vang 200 ml van het kookvocht op. Voeg dit toe aan de hoge kom met de avocado. Gooi ook de helft van de Parmezaanse kaas erbij. Vermaal dit met de staafmixer tot een egale saus.
  9. Meng de saus, spekjes, ui en champignons door de spaghetti. Breng op smaak met een beetje peper. Extra zout toevoegen is niet nodig omdat de kaas en spekjes ook al zoutig zijn.
  10. Rasp de andere helft van de Parmezaanse kaas en bestrooi de pasta hiermee. Serveer met de geroosterde tomaatjes.

Spaghetti Carbonara Spaghetti Carbonara 3
Ik vind het een hele lekkere pasta. De avocado zorgt echt voor een romige smaak, maar zonder dat ik er misselijk van word. Echt fijn! De smaak van Parmezaanse kaas past heel goed bij dit gerecht, strooi dat er dus zeker overheen.

Het was nog wel een heel karwei om dit gerecht een beetje appetijtelijk op de foto te krijgen. Want zeg nou zelf, die groene saus doet toch vooral denken aan een verkouden Shrek. Ik had altijd al veel bewondering voor de mooie foto’s in de Allerhande en nu al helemaal. Maar goed, dit recept mag er dan wonderlijk uitzien, smaken doet het zeker. Althans dat vind ik. Jelm was iets minder enthousiast, hij heeft zijn heil bij de snackbar gezocht. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden, want ik vind hem nooit zo’n goede graadmeter. Hij lust tenslotte wel meer niet. Jammer vind ik het wel dat hij geen fan is, want dit is wat mij betreft een perfect recept om aan ons vaste repertoire toe te voegen. Het is namelijk zo makkelijk om te maken en snel klaar. Ga jij deze gezonde variant van spaghetti Carbonara ook eens proberen, of houd je het liever bij room en eieren? Of geef je de voorkeur aan Jelm zijn strategie? 😉

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter