Koken

Speculaas appeltaart


Al tijden had ik zin om een appeltaart te bakken. Dat had ik nog helemaal niet gedaan dit najaar! Normaal gesproken belanden er altijd wel wat appels uit mijn vaders tuin in mijn oven, maar dit jaar viel er door de droogte niet veel te plukken.

Dus tot Jelm zijn teleurstelling ben ik dit jaar niet los gegaan met het bakken van appelrecepten. Maar vandaag had Jelm geluk en ben ik toch lekker een appeltaart gaan bakken. Ik had nog wat speculaas liggen en het leek me een heel goed idee om dat te verwerken in de appeltaart. Heel erg lekker en perfect voor 5 december.

Wil je m’n recept weten? Hier komt ‘ie.

Ingrediënten

voor het deeg

300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram koude roomboter
150 gram witte basterdsuiker
1 theelepel koek-en-speculaaskruiden
1 mandarijn (rasp)
1 ei
een snufje zout

voor de vulling:

6 appels (ik gebruikte Jonagolds)
3 eetlepels suiker
1 eetlepel koek-en-speculaaskruiden
150 gram speculaasjes
60 gram rozijnen

Wat moet je doen:

 1. Snijd de boter in blokjes. Doe dit in een kom samen met de suiker, het zelfrijzend bakmeel, een theelepel koek-en-speculaaskruiden en de rasp van een mandarijn.
 2. Breek het ei boven een kommetje en kluts het. Voeg de helft van het ei toe aan de andere ingrediënten in de kom.
 3. Kneed het deeg tot een deegbal en wikkel het daarna in een stukje plastic folie. Leg het even weg in de koelkast en ga verder met de vulling.
 4. Schil appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in stukjes.
 5. Schep de suiker, de koek-en-speculaaskruiden en de rozijnen door de appels.
 6. Pak er een springvorm bij met een diameter van zo’n 24 à 26 cm. Bekleed de bodem met bakpapier. Vet de randen van de springvorm in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 7. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met een laagje deeg. Houd ongeveer een kwart van het deeg apart om later stroken van te maken.
 8. Breek de speculaasjes in stukjes. Verdeel de stukjes op de bodem van de springvorm.
 9. Schep de appelvulling erop en druk lichtjes aan met een lepel.
 10. Rol het overige deeg in een lange lap en snijd hier stroken van. Leg deze op de appeltaart zodat er een mooi patroon ontstaat.
 11. Bestrijk de taart met de rest van het overgebleven geklutste ei.
 12. Schuif de taart de oven in en bak hem gedurende 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.


Ik hield een klein stukje deeg over en dat was geen straf. Het deeg is zo heerlijk! Je proeft de koek-en-speculaaskruiden subtiel terug en het deeg is bovendien lekker fris door de mandarijnenrasp. Goede vondst, al zeg ik het zelf. 🙂

Ikzelf vind rozijntjes heel erg lekker in een appeltaart, maar ik weet dat niet iedereen er zo over denkt. Vind je ze niet zo geslaagd? Laat ze dan gewoon mooi weg. 🙂

De speculaasjes op de bodem van de appeltaart zorgen niet alleen voor een extra lekkere smaak, maar hebben ook een functie. Ze absorberen het vocht uit de appels, wat helpt voorkomen dat de bodem zacht blijft tijdens het bakken.

Aankomende zaterdag ga ik Sinterklaas vieren met mijn familie en neem ik lekkers mee voor bij de koffie. Deze taart is één van de zoetigheden die ik van plan ben mee te brengen. Ik ben benieuwd wat mijn familie van deze speculaas appeltaart vindt. 🙂

Mocht je deze taart ook gaan maken, vergeet dan niet om het resultaat met me te delen op social media. Vind ik super leuk!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter