Eventjes terug tikte ik bij de groenteboer een kilo spruitjes op de kop voor slechts 49 cent. Gezond eten hoeft echt niet duur te zijn, dat zie je maar weer. Ik besloot de helft van die spruitjes te wokken en ik maakte er verder zoete aardappelfriet bij. Zo lekker vind ik dat! Maar goed, ik hield dus wel een halve kilo spruitjes over. Want om nou een hele kilo in de wok te gooien, dat ging me echt wat te ver voor twee personen. Aangezien eten weggooien bij mij nooit een optie is, ging ik even denken wat ik dan met die overgebleven spruitjes zou doen. Ik neigde eerst naar een stamppotje met zoete aardappel en uitjes, maar aangezien we net zoete aardappelfriet hadden gehad vond ik dat toch ook een beetje saai. Opeens wist ik het. Laat ik er soep van maken! Had ik nog nooit eerder gedaan, maar aangezien je tenslotte van zo’n beetje elke groente soep kunt maken, leek mij dat het met spruitjes ook wel moest lukken. En het lukte ook. Meer dan uitstekend zelfs. Het werd een heerlijk soepje. Dus heb ik ‘m nogmaals gemaakt en dit keer heb ik mijn camera erbij gepakt. Vandaag deel ik mijn recept voor spruitjessoep met jou.
Een pan vol spruitjessoep | Ingredienten:
voor ongeveer vier kommen soep
500 gram spruitjes
200 gram aardappel
1 ui
1 teentje knoflook
2 groentebouillonblokjes
1 liter water
1 flinke eetlepel grove mosterd
150 gram spekjes
peper
Wat moet je doen:
- Snijd de kontjes van de spruitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes af onder de kraan.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
- Verhit een scheut (olijf)olie in een (soep)pan. Gooi de ui in de pan en bak dit eventjes een paar minuutjes aan.
- Voeg daarna de aardappel en de knoflook toe en bak dit nog even een minuutje mee.
- Gooi daarna de spruitjes, het water en de bouillonblokjes erbij.
- Breng het geheel aan de kook en laat de spruitjessoep 15 minuten zachtjes koken zodat de aardappels en de spruitjes kunnen garen.
- Bak intussen de spekjes uit in een koekenpan. Extra olie toevoegen is niet nodig.
- Pureer de soep vervolgens glad met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met wat peper.
- Voeg de mosterd toe aan de soep en roer het geheel nog even goed door met een garde.
- Voeg tenslotte ook de spekjes toe aan de spruitjessoep.
Mosterd en spruitjes vormen een prima combinatie, vandaar dat ik een dikke lepel grove mosterd door dit soepje roerde. Erg lekker! Een heerlijk winters soepje, perfect voor bij de lunch bijvoorbeeld.
Mocht je dit recept ook gaan proberen, laat het me dan zeker even weten via social media of in de comments. Ik altijd benieuwd wat jij ervan vindt. 🙂
Heb jij al eens eerder spruitjessoep gemaakt?
No Comments