Koken

Sticky havermoutkoeken met blauwe bessen en Griekse yoghurt


Wat ik het allerliefste doe in het weekend? Wat winkelen in een leuke stad, banjeren door de bossen én aanrommelen in de keuken. Beetje experimenteren, wat nieuwe recepten uitproberen. Ook afgelopen zondagochtend was ik in de keuken te vinden. Ik wilde graag eens koekjes bakken met blauwe bessen. Ik zag zoiets voorbijkomen op Instagram, en ik dacht, ja dat kan ik ook weleens doen. In eerste instantie wilde ik voor gewone zandkoekjes gaan, maar ik bedacht mij dat ‘t misschien ook wel lekker was om weer eens havermoutkoeken te bakken. In plaats van boter gebruikte ik Griekse yoghurt. Altijd spannend om zo’n probeersel de oven in de schuiven. Wordt het wat of kun je nadat de kookwekker is afgegaan direct richting de container? Zondagochtend had ik geluk, want het bak-experiment liep heel goed af. Wel werden de ‘koekjes’ nogal wat groter dan ik ze in mijn hoofd had, maar heel erg is dat natuurlijk niet. Wil je deze havermoutkoeken met blauwe bessen ook eens bakken? Lees dan verder hoe je ze kunt maken.
Ingredienten

Ingrediënten

150 gram havermout
75 gram bloem
100 gram Griekse yoghurt
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
125 gram blauwe bessen
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
Havermoutkoeken met blauwe bessen 10

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Voeg de suiker, de eieren en de Griekse yoghurt toe aan een kom. Mix met de mixer door elkaar.
  3. Voeg daarna de havermout, de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe. Mix het geheel nogmaals door elkaar.
  4. Gooi dan de blauwe bessen erbij en spatel deze voorzichtig door het beslag.
  5. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  6. Maak kleine ronde hoopjes van het beslag. Als je kleinere koekjes wilt kun je dit het beste doen met een lepel, wil je grote koeken, dan kun je ook een ijslepel gebruiken.
  7. Schuif de bakplaat de oven in en bak de koekjes in ongeveer twintig minuten goudbruin en gaar.

Havermoutkoeken met blauwe bessen 2
Havermoutkoeken met blauwe bessen 4
Havermoutkoeken met blauwe bessen 9
Havermoutkoeken met blauwe bessen 13
De koeken hebben een hele luchtige structuur. Zacht, maar toch met een bite door de havermout. Zoet, maar ook fris door de bessen. Wat ook fijn is, is dat ze zo gemaakt zijn. Het beslagje is binnen twee minuten klaar en daarna hoef je alleen maar wat kleine hoopjes op de bakplaat te scheppen. Heel netjes hoeft het allemaal niet, wat de koeken een lekker rustieke uitstraling geeft. Ze waren binnen no-time op hier in huis. Hermie vond ze ook heel interessant. 😉 Ga jij ze ook eens bakken?
Hermie


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter