Koken

Zelf Tjap Tjoy maken


Ik ben diegene die het meeste achter het fornuis staat bij ons thuis. Ik vind koken heerlijk om te doen, ik vind het het leukste klusje van de dag. Jelm vindt het ook niet erg om te koken, maar hij is niet zo’n kookgek zoals ik dat ben. Toch kookt hij in het weekend ook weleens, want hij kan het namelijk wel heel goed. Net als ik vindt hij het leuk om af en toe eens iets nieuws uit te proberen. Laatst verraste hij me met zelfgemaakte Tjap Tjoy. Daar was ik zelf nou nooit opgekomen, maar het was erg lekker. We hebben het inmiddels al meerdere keren gegeten. Hoogtijd dat dit recept eens op de blogt verschijnt!
Ingredienten 4

Ingrediënten

voor 3 à 4 personen 

2 kipfilets
1 ui
3 teentjes knoflook
1 rode peper
1 grote wortel
2 paprika’s
½ komkommer
125 gram taugé
150 gram sugarsnaps
150 gram kastanje champignons
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels vissaus
100 ml warme kippenbouillon
2 theelepels maizena
een scheut olie om in te bakken
Tjap Tjoy 14

Wat moet je doen:

 1. Begin met het snijden van alle groente. Schraap de wortel en snijd ‘m in plakjes. Snijd de rode paprika’s in stukjes. Snijd de ui in halve ringen. Snijd de komkommer in stukjes. Dep de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd een stukje van de steeltjes af. Snijd de champignons zelf daarna in plakjes. Hak de peper in ringetjes. Snijd tenslotte de kip in blokjes.
 2. Verhit een scheut olie in een wokpan. Ikzelf gebruik altijd rijstolie als ik ga wokken, want deze olie is heel geschikt om op een hoge temperatuur te verhitten. Ook zonnebloemolie, arachideolie, maïsolie, slaolie en maïsolie zijn een goede optie tijdens het wokken.
 3. Gooi de stukjes kip in de pan. Bak ze een paar minuutjes aan op hoog vuur. Schep de stukjes kip daarna uit de pan en zet ze even apart.
 4. Giet eventueel nog een extra scheutje olie in de pan en gooi de ui en de peper erbij. Wok dit eventjes kort.
 5. Gooi daarna de wortel, de paprika en de sugarsnaps erbij. Deze groente hebben de langste woktijd nodig voor ze beetgaar zijn, vandaar deze volgorde. Bak de groente een minuut of vijf.
 6. Gooi daarna de komkommer, de champignons en de knoflook in de pan. Wok dit nog eventjes een paar minuutjes mee. Schep alles tussendoor regelmatig om!
 7. Schep vervolgens de stukjes kip weer terug in de pan.
 8. Giet de hete bouillon erbij en voeg ook de vissaus en de ketjap manis toe. Je kunt overigens ook voor gewone soja saus gaan, maar ik vind een hintje zoetigheid wel lekker in mijn Tjap Tjoy, vandaar dat ik voor ketjap manis kies.
 9. Giet een klein scheutje water bij de maizena en roer hier een papje van. Giet ook het maizenapapje in de wokpan.
 10. Roer alles goed door en verwarm het gerecht nog eventjes zodat de saus een beetje gaat binden.
 11. Voeg als allerlaatste de taugé toe. Schep goed om en verhit nog even heel kort mee.

Tjap Tjoy 17
Tjap Tjoy 1
Tjap Tjoy 11
Tjap Tjoy 4
Het snijden is eventjes een klusje, maar als je dat eenmaal gedaan hebt ben je zo klaar. Ikzelf vind snijden allang niet vervelend meer, want hoe vaker je het doet, hoe sneller je het uiteindelijk kunt. Wat ik zo fijn vind aan dit recept? Dat er zoveel groente in zit! Heerlijk én gezond natuurlijk. De groente die ik gebruik vind ik heel lekker in dit gerecht, maar je kunt natuurlijk volop variëren. Prei, broccoli en paksoi zijn bijvoorbeeld ook een prima keuze.

Ik serveer de Tjap Tjoy graag met gekookte zilvervliesrijst en wat kroepoek. Maar je kunt natuurlijk ook voor een andere rijstsoort gaan of voor bijvoorbeeld bami kiezen.

Mocht je niet weten wat je dit weekend wilt eten, denk dan nog even aan deze blogpost en probeer het ook eens! Of ga er vanavond al lekker mee aan de slag, dat kan natuurlijk ook. Mocht je het ook gaan maken, laat het me dan zeker even weten in de comments of via social media. Vind ik erg leuk en ik ben natuurlijk benieuwd wat jij van dit gerecht vindt.

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter