Toen ik de mango-yoghurttaart naar recept van Rudolph van Veen voor het eerst proefde wist ik meteen dat ik deze taart vaker zou gaan maken. Hij is zo lekker! Vanmorgen maakte ik hem opnieuw, maar dit keer verving ik de mango voor aardbeien. Ook erg lekker! Ik maakte mooie swirls van aardbeienpuree en garneerde de taart met wat toefjes slagroom en verse aardbeien. Niet moeilijk, maar het ziet er wel meteen heel tof uit. Vandaar dat ik besloot ook deze yoghurttaart een plekje op de blog te gunnen. Hij is zo fotogeniek! Het recept is bijna hetzelfde als bij de mango-taart, maar om verwarring te voorkomen deel ik ‘m opnieuw. Dit keer met de juiste hoeveelheid verse aardbeien in de ingrediëntenlijst. 🙂
Ingrediënten
voor de bodem:
125 gram boter
250 gram lange vingers
voor de aardbeienvulling:
ongeveer 400 gram verse aardbeien
5 blaadjes gelatine
voor de yoghurtmousse:
600 ml volle yoghurt
100 gram suiker
1 eetlepel vanillesuiker
300 ml slagroom
8 blaadjes gelatine
voor de garnering:
een paar verse aardbeien
150 ml slagroom
30 gram suiker
Wat moet je doen:
- Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier. Smelt de boter en vermaal de koekjes tot fijne kruimels in een keukenmachine of met de hand. Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer dit door elkaar. Schep het mengsel op de bodem van de springvorm en druk dit aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna weg in de koelkast.
- Ga verder met het maken van de aardbeienvulling. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Was de aardbeien en snijd de kroontjes eraf. Pureer ze tot moes in een keukenmachinetje of met behulp van de blender.
- Verhit een derde van de aardbeienpuree in een pannetje. Voeg de blaadjes gelatine toe met een klein scheutje water. Roer door elkaar tot de gelatine opgelost is. Zet daarna het vuur uit. Voeg de rest van de aardbeienpuree toe en roer alles nog eenmaal goed door.
- Maak daarna de yoghurtmousse. Week wederom de blaadjes gelatine in koud water. Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker tot yoghurtdikte.
- Schep drie eetlepels yoghurt in een pannetje en verwarm dit rustig. Voeg de gelatine toe met een klein scheutje water. Roer alles door elkaar tot de gelatine is opgelost.
- Roer de gelatine door de resterende yoghurt en spatel de slagroom erdoor.
- Pak de springvorm met de koekjesbodem er weer bij. Schenk de helft van de yoghurtmousse in de springvorm en schenk de aardbeienpuree erop.
- Schenk daarna de resterende yoghurtmousse erop. Maak met een vork een paar zigzag-bewegingen door het mengsel zodat er uiteindelijk een mooi marmerpatroon ontstaat.
- Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
- Snijd daarna met een mesje heel voorzichtig langs de rand, zodat de taart niet aan de springvorm blijft plakken. Open daarna de springvorm en hevel de taart eventueel over op een bord. Die stap heb ik zelf overgeslagen, want bij mij breekt de bodem van vaak kapot. Zonde! Maar wellicht dat jij er handiger mee bent. 😉
- Klop de overgebleven slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak. Spuit wat toefjes op de taart.
- Snijd de overgebleven aardbeien door midden en leg ze tussen de toefjes slagroom.
Een groot gedeelte van de taart is al op. Ik heb flink stuk naar de buren gebracht en de rest is in mijn eigen maag verdwenen. Ik vind dit zo lekker! Romig, licht zoet en fruitig. Ik ontbijt hiermee, neem nog een stukje voor de lunch en ook als tussendoortje zal ik nooit een stuk afslaan. Echt mijn lievelings. Ga jij deze yoghurttaart ook eens proberen?
11 Comments
Christianne
15 januari 2018 at 21:24Wauw ziet er heel gaaf uit. Dat swirl effect zou ik graag beheersen. Bij deze in mn pin lijstje om eens te maken
Truusje
16 januari 2018 at 10:16Leuk dat je ‘m op Pinterest hebt opgeslagen. Het swirl-effect is super makkelijk om te doen en het resultaat is zo tof. 🙂
Suzanne
29 mei 2018 at 12:51Ziet er lekker uit. Maar hoeveel gr gelatine heb je gebruikt voor de yoghurttaart met aardbeien of welk merk heb je gebruikt ?bij elk merk wegen de blaadjes anders.
Truusje
29 mei 2018 at 14:42Hoi Suzanne. Ik gebruik altijd gelatineblaadjes van Dr. Oetker. Er zitten twaalf blaadjes in een verpakking en die wegen samen 20 gram. Per stuk dus 1,7 gram, afgerond.
Dini
17 juni 2018 at 08:26Hallo Suzanne,
Ik heb hem voor mijn verjaardag geprobeerd.
Hij is echt verrukkelijk!
Dank je wel voor het recept.
Truusje
17 juni 2018 at 12:43Wat leuk om te horen! Fijn dat het een succes was. Vind ‘m zelf ook heel lekker. 🙂
Mirko
25 juli 2018 at 13:18Hallo, ik zou dit recept ook graag eens proberen, maar welke diameter van taartvorm gebruik je?
Truusje
25 juli 2018 at 13:53Volgens mij had ik mijn vorm met een diameter van 26 cm gebruikt. Een iets kleinere vorm (24 cm bijvoorbeeld) kan ook, maar dan wordt de taart een fractie hoger.
Corrie
30 april 2019 at 21:24Hallo ,na 4uur is de taart nog zacht ,wat heb ik verkeerd gedaan.
Truusje
30 april 2019 at 21:52Ik denk dat als je hem een nachtje in de koelkast laat staan dat hij alsnog wel steviger wordt. 🙂 Mijn koelkast staat vrij koud en ik verwarm de gelatine altijd zo kort mogelijk, dan stijft zo’n taart sneller op.
Corrie
1 mei 2019 at 08:42Bedankt ziet er vanmorgen beter uit.Ga er de volgende keer op letten met de gelatine