Mijn zusje appte met de vraag of ik toevallig nog belang had bij anderhalve kilo appels. Haar vriend had per ongeluk een appelsoort gekocht die ze niet lekker vindt en ze vond het zonde om de appels weg te gooien. Op zulke vragen zeg ik zelden nee, want weggooien vind ik ook vreselijk zonde. Dus heb ik de appels afgelopen week met liefde verwerkt in allerlei recepten. Opties genoeg! Ik maakte rode kool met appeltjes, een appelcake met Griekse yoghurt en cranberries en tonijnsalade met stukjes appel erdoor. Allemaal heerlijk! Maar nog steeds hield ik wat appels over, dus besloot ik nog maar iets meer te bakken. Ik had zin om iets te maken wat ik nog niet eerder gemaakt had… Ik moest er even over nadenken want ik heb echt al heel veel appelrecepten geprobeerd. Maar opeens schoten appelkoeken door mijn hoofd. Die had ik nog nooit gemaakt, dus ging ik daarmee aan de slag. Ik ging even het internet op om inspiratie op te doen en stuitte meteen op een recept van Rudolph van Veen. Vaak pas ik recepten aan naar eigen smaak, maar dit klonk zo goed dat ik nauwelijks iets aangepast heb. Wel besloot ik de koeken er iets anders uit te laten zien. Rudolph ging voor vierkante exemplaren met een dichte bovenkant, ik maakte ronde met een open bovenkant. Ook gebruikte ik kaneel in plaats van speculaaskruiden.
Wil je ook weleens zelf appelkoeken bakken? Hierbij het recept.
Ingrediënten
voor het deeg
250 gram zelfrijzend bakmeel
185 gram koude roomboter
125 gram suiker
1 ei
een snufje zout
½ theelepel citroenrasp
verder nodig
2 appels (ik gebruikte Elstars)
1 ½ theelepel custardpoeder
½ theelepel kaneel (speculaaskruiden kan ook)
1 eetlepel suiker
1 ei
wat bloem voor het bestuiven
Wat moet je doen:
- Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed het tot een deegbal. Maak de deegbal een beetje plat met je handen en wikkel het in plasticfolie. Leg het deeg een half uurtje in de koelkast.
- Schil ondertussen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine stukjes. Doe de stukjes appel in een kom en voeg hier het custardpoeder, de kaneel en een eetlepel suiker aan toe. Schep alles goed om.
- Verwarm daarna de oven voor op 175 graden. Pak je bakvormpjes erbij en vet ze in met boter of een bakspray. Ik gebruikte ronde vormpjes met een diameter van 10 cm. Het zijn deze en ik kocht ze bij Hema. Met deze vormpjes lukte het me om precies acht koeken uit het deeg te halen. Als je iets grotere of kleine vormpjes gebruikt zal dat aantal natuurlijk verschillen.
- Strooi eventueel nog een klein laagje bloem in de vormpjes, dan weet je zeker dat de koeken na het bakken goed uit de vormpjes zullen komen.
- Bestrooi ook je aanrecht of werkblad met wat bloem. Pak de deegbal er weer bij en rol dit uit tot een dunne lap van ongeveer een halve cm dik. Snijd er rondjes uit en druk het deeg in de vormpjes.
- Verdeel de appelpartjes over het deeg in de vormpjes. Druk lichtjes aan.
- Rol de rest van het deeg opnieuw uit tot een dunne lap en snijd hier dunne stroken van. Leg de strookjes op de appelkoeken, zoals je ook bij een appeltaart doet.
- Kluts het ei en bestrijk de appelkoeken met ei. Hierdoor gaan de appelkoeken mooi glanzen.
- Leg de appelkoeken op een bakplaat en schuif deze de oven in. Bak de koeken gedurende ± 30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de appelkoeken eventjes afkoelen op een rooster. Zodra de bakvormpjes niet meer al te heet zijn kun je de appelkoeken voorzichtig uit de vormpjes halen.
Het maken van deze appelkoeken is echt een leuk klusje. Tenminste, als je van bakken houdt. 😉 Hoe dan ook, het is de moeite zeker waard, want ze zijn erg lekker! Ik heb er een paar uitgedeeld en de rest hebben Jelm en ik binnen een mum van tijd opgegeten.
Gelukkig heb ik nog steeds een aantal van de gekregen appels over, dus ik kan zo weer nieuwe koeken bakken. 🙂
Houd jij ook van appelkoeken?
No Comments