Ooit heb ik een keertje een grand dessert gemaakt rond Valentijnsdag. Ik merkte dat deze blogpost rond de feestdagen goed gelezen werd en dat bracht mij op het idee om nogmaals een grand dessert te maken. Want grand desserst passen natuurlijk ook geweldig goed bij kerst. En bij mij. Want ik ben gék op grand desserts. Het kan mij niet grand genoeg zijn zeg maar.
Als hoofdsmaak heb ik voor sinaasappel gekozen. Deze heerlijke vrucht loopt als een rode draad door dit feestelijke toetje heen. Een hoofdsmaak kiezen hoeft helemaal niet per se, maar ik vond het wel leuk als alle onderdelen van het toetje iets met elkaar gemeen hebben. Sinaasappel dus. Moet je daar wel net van houden. 😉 Je zou het eventueel ook weg kunnen laten, want alle onderdelen van dit toetje zijn zonder het vleugje sinaasappel nog steeds heel lekker.
Waar het grand dessert uit bestaat? Een mini panna cotta met een vleugje sinaasappel en Licor 43. Een klein glaasje tiramisu met sinaasappel, Licor 43 en cacaopoeder. Een stukje versgebakken brownie met cranberries en sinaasappel. En om het af te maken een bolletje vanille ijs.
Sinaasappel brownies met cranberry
Ingrediënten
1 (biologische) sinaasappel
125 roomboter
150 g puur chocolade, in blokjes
2 eieren (op kamertemperatuur)
200 g suiker
100 g bloem, gezeefd
1 theelepel vanille-extract
50 gram gedroogde cranberries
een snuf zout
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een browniebakvorm (20 x 20 cm) in en leg een stukje bakpapier op de boden.
- Doe de boter in een pannetje en zet het vuur aan. Laat de boter smelten.
- Breek de chocolade in stukjes en roer dit door de warme boter tot je een egaal mengsel hebt. Zet daarna het vuur uit.
- Mix de eieren met de suiker, het vanille-extract en het zout tot een luchtig mengsel.
- Giet daarna beetje bij beetje het chocolade-boter-mengsel erbij. Blijf steeds mixen, om te voorkomen dat de eieren gaan stollen.
- Zeef de bloem en spatel dit door het beslag.
- Was de sinaasappel onder de kraan en droog hem goed af. Rasp de schil en voeg dit toe aan het beslag. Voeg ook de gedroogde cranberries toe. Roer dit door het beslag.
- Giet het beslag in de vorm en bak de brownie gedurende 25 minuten in de oven. De bovenkant moet droog zijn en de binnenkant juist lekker smeuïg.
- Laat de brownie afkoelen en snijd ‘m vervolgens in kleine blokjes.
Mini sinaasappel panna cotta met Licor 43
Ingrediënten:
voor vier stuks
350 ml slagroom
2 eetlepels Licor 43
1 kleine sinaasappel (rasp)
2 blaadjes gelatine
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel suiker
Wat moet je doen:
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe de slagroom, de Licor 43 en de suiker in een steelpannetje.
- Was de sinaasappel onder de kraan en droog hem goed af. Rasp de schil en voeg dit toe aan het steelpannetje.
- Roer alles goed door elkaar en verwarm op laag vuur. Breng tot net tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door het mengsel.
- Spoel vier kleine puddingvormpjes om met koud water, hierdoor lukt het later makkelijker om de puddinkjes uit de vormpjes te krijgen. Heb je geen puddingvormpjes? Je kunt de panna cotta ook in kleine glaasjes serveren.
- Giet het mengsel in de vormpjes (of glaasjes) en laat minimaal drie uur opstijven in de koelkast.
- Dip de vormpjes even in heet water en stort de puddinkjes daarna op de bordjes.
Mini sinaasappeltiramisu
voor vier stuks
Ingredienten:
125 gram mascarpone
125 ml slagroom
25 gram suiker
1 sinaasappel
± ¼ pak lange vingers
een beetje Licor 43
1 dessertlepel cacaopoeder
Wat moet je doen:
- Klop de slagroom lobbig.
- Mix in een andere kom de mascarpone met de suiker tot een romig mengsel.
- Spatel het mascarpone-mengsel door de slagroom.
- Was de sinaasappel onder de kraan en droog hem goed af. Rasp de schil en spatel dit door het mengsel.
- Zet vier kleine glaasjes klaar. Breek wat lange vingers in kleine stukjes en leg dit in de glaasjes. Sprenkel er wat Licor 43 overheen.
- Maak daarna een laagje met het romige mengsel. Maak vervolgens opnieuw een laagje met stukjes lange vinger met wat Licor 43 erover.
- Herhaal dit tot het glaasje vol zit. Zorg dat je eindigt met een laagje van het romige mengsel.
- Laat de toetjes minimaal twee uur opstijven in de koelkast.
- Doe een schepje cacoapoeder in een zeefje en strooi vlak voor het serveren een laagje cacaopoeder over de toetjes. Garneer de toetjes eventueel met een paar halve lange vingers.
Zet alle onderdelen op bordjes en garneer eventueel met wat vers fruit. Leg op elk bordje nog een bolletje ijs en klaar is je grand dessert. Super feestelijk toch? Ik ben echt dol op zulke desserts. Zo kun je van alles wat proeven. 🙂
Alles kun je heel goed voorbereiden, op het moment zelf heb je er amper nog werk van. Beetje cacaopoeder over de tiramisu strooien, bolletjes ijs scheppen… Meer hoef je eigenlijk niet te doen.
Mocht je dit grand dessert gaan maken met de kerst of oud en nieuw, laat het me dan zeker even weten. 🙂
No Comments