Ik zei in mijn vorige blogpost nog dat tiramisu mijn favoriete toetje is, op de voet gevolgd door pavlova. Maar toen ik dat typte was ik een andere favoriet even vergeten. Een toetje met crumble en warm fruit. Oh, dat vind ik toch wel zo lekker. Behoort ook zeker tot mijn favorieten. Toen Jelm, de honden en ik onlangs in Engeland waren at ik er voor het laatst eentje. In zo’n heerlijk knusse pub stond er een crumble met rabarber en appel op het menu. Nou blijer kun je mij niet krijgen hoor. Jelm zat veel te vol voor een toetje, maar ik gelukkig niet.
Toen ik die goddelijke crumble naar binnen zat te werken, nam ik mij direct voor om thuis ook weer eens een crumble toetje te maken. Sommige dingen neem je je voor en die doe je nooit, maar als het toetjes betreft is het natuurlijk een heel ander verhaal.
En dus maakte ik een heerlijke crumble met appel, kaneel en cranberry’s. Ontzettend lekker en doodeenvoudig om te maken. Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker dessert voor kerst, dan kan ik je dit recept van harte aanbevelen. ♥
Ingrediënten
voor 4 crumble toetjes
100 gram bloem
50 gram havermout
100 gram koude roomboter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
een snufje zout
voor de vulling:
2 appels (ik gebruikte jongagolds)
2 eetlepels suiker
1 theelepel custardpoeder
1 theelepel kaneel
75 gram verse cranberry’s
50 gram gedroogde cranberry’s
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de boter in blokjes. Doe dit in een kom en voeg de bloem, de havermout, de lichtbruine basterdsuiker en een snufje zout toe.
- Kneed hier met je handen kruimels van. Zet even aan de kant.
- Vet vier kleine ovenschaaltjes in met wat boter, olie of een bakspray.
- Ga vervolgens verder met de vulling. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
- Doe de appels in een kom en schep de kaneel, het custardpoeder en de suiker erdoor.
- Was de verse cranberry’s onder de kraan en dep ze goed droog. Doe ze bij de appelstukjes in de kom. Voeg ook de gedroogde cranberry’s toe. Schep alles goed om.
- Verdeel de vulling over de ovenschaaltjes.
- Pak de crumble er weer bij en verdeel dit over de vulling.
- Schuif de ovenschaaltjes voor ongeveer 30 minuutjes in de oven tot de crumble-laag goudbruin en gaar is.
De havermout in deze crumble maakt m’n extra lekker. En wil je het helemaal goed doen, serveer er dan een bolletje ijs bij. Heerlijk in combinatie met die warme crumble. Want je moet ‘m natuurlijk wel een beetje warm serveren. Dat is echt het allerlekkerste.
Een mega simpel receptje, maar wel echt een aanrader om te maken. Super feestelijk toch? Al helemaal als je het serveert in van die schattige kleine pannetjes van aardewerk, ook wel cocottes genoemd. Die van mij kocht ik gewoon bij de Blokker.
Wat denk jij van deze crumble met appel en cranberry’s?
2 Comments
Dio
21 december 2019 at 14:01oooh dit ziet er echt heel erg lekker uit. Ga het ff opslaan voor kerst misschien.. 🙂
Truusje
23 december 2019 at 10:02Wat leuk!