Koken

Perfect voor kerst: rode paprikasoep met chorizo


Vandaag deel ik het recept voor een soepje die ik heel geschikt vind voor het kerstdiner. Ik heb het over rode paprikasoep. Ik heb deze soep al heel vaak gemaakt en al meerdere keren geserveerd als voorgerecht tijdens een dinertje. Nu ik erover nadenk schiet mij weer te binnen dat ik deze soep ook vorig jaar voor kerst heb gekookt. Deze paprikasoep is zo geschikt omdat hij lekker licht is. Meestal maak ik hele dikke soepen. Hartstikke lekker en voedzaam, maar niet geschikt voor een kerstdiner, want het zou toch zonde zijn als je al direct vol zit en daardoor minder kunt genieten van al het andere lekkers tijdens zo’n diner.

Het recept voor deze soep heb ik niet zelf bedacht maar ooit een keer op internet gevonden. Het is een recept van Jamie Oliver, niet de eerste de beste dus. Ik voeg zelf meestal nog gehaktballetjes toe aan deze soep, maar chorizo past er ook heel goed bij. Voor deze kersteditie ben ik daarvoor gegaan, omdat ik dat net even specialer vind dan doodgewone gehaktballetjes. Je kunt trouwens ook voor een combinatie van beide gaan en de chorizo-soepballetjes maken die al eens eerder op mijn blog voorbijgekomen zijn. Hoe dan ook, deze soep is heerlijk en ik zal gauw het recept met je delen.
ingredienten-rode-paprikasoep

Ingrediënten:

4 rode paprika’s
1 ui
2 tenen knoflook
1 chilipeper (of een halve)
4 takjes tijm
1 liter groentebouillon
1/2 theelepel karwijzaad
200 gram chorizo
een scheutje olijfolie

Wat moet je doen:

  1. Snijd de rode paprika’s in kleine stukjes. Snipper de ui. Hak ook de rode peper in kleine stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en voeg de ui en rode peper toe. Fruit dit zo’n tien minuutjes zachtjes aan. Kook ondertussen een liter water en los hier twee bouillonblokjes in op.
  3. Rits de tijm van de takjes en voeg dit toe aan de soeppan met de ui en rode peper. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan. Voeg ook het karwijzaad toe. Bak dit even mee.
  4. Voeg de stukjes paprika toe, zet het vuur laag en schep het geheel door. Plaats dan een deksel op de pan en laat de boel zo’n tien minuutjes zacht ‘zweten’ zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.
  5. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep een kwartiertje zachtjes koken.
  6. Snijd de chorizo in kleine partjes. Laat een koekenpan heet worden. Bak de stukjes chorizo even aan zonder extra olie aan de pan toe te voegen.
  7. Bak de stukjes worst zo’n vijf minuutjes en laat de partjes daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
  8. Pureer de soep glad met een staafmixer.
  9. Voeg daarna de stukjes uitgebakken chorizo toe aan de soep.
  10. Schep de soep in kommen en garneer met wat karwijzaad en een paar blaadjes tijm.

rode-paprikasoep-3 rode-paprikasoep-4rode-paprikasoep-1
rode-paprikasoep-5

Hartige sterretjes van bladerdeeg

Om de soep er extra feestelijk te laten uitzien garneer ik het eindresultaat bovendien met sterretjes van bladerdeeg aan een prikkertje. Ziet er heel ‘kerstig’ uit en is zo gemaakt. Dit leuke ideetje komt niet uit mijn eigen koker trouwens, maar heb ik ooit eens op Foodgloss voorbij zien komen.sterretjes-van-bladerdeeg
Hoe maak je de bladerdeegsterretjes? Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat een paar plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien. Pak er een uitsteekvormpje in de vorm van een ster bij, en druk wat sterren uit het bladerdeeg. Klop een eitje los en besmeer de sterretjes met ei. Voeg daarna wat kruiden toe die je lekker vindt. Ik ging voor wat grof zeezout met paprikapoeder. Heel eenvoudig, maar smaakt erg lekker. Leg de sterretjes op een bakplaat met bakpapier. Schuif de plaat zo’n zeven minuutjes in de oven tot de sterretjes goudbruin zijn. Rijg ze aan een stokje en serveer ze bij de soep.

Feestelijk soepje toch? Nog wel even een kleine extra vermelding; de soep is vrij pittig door het rode pepertje. Ik moet zeggen dat ik de soep meestal zonder pepertje maak, omdat ik nogal een watje ben als het op pittig eten aankomt. Als je ook niet zo heel erg ‘pittig’ bent ga dan voor een half pepertje of misschien zelfs helemaal geen. Extra zout toevoegen aan deze soep vind ik zelf niet nodig omdat hij al heel smaakvol is van zichzelf en totaal niet flauw. Ook de chorizo is al zoutig, dus extra zout heb ik achterwege gelaten.

Ons kerstmenu voor dit jaar staat nog niet vast, maar ik denk dat deze rode paprikasoep wel weer een plekje op de menukaart gaat bemachtigen. Ga jij hem ook eens maken?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter