Rode biet is misschien geen hele voor de hand liggende groente om in een soep te verwerken, maar het kan wel degelijk. En het is nog hartstikke lekker ook! Het mag dan wel zomer zijn, maar vorige week was het nog helemaal niet zulk mooi weer. Ik vond het wel tijd voor een soepje en dus ging ik aan de slag met rode bieten.
Even wat snijden, een kwartiertje koken en voor ik het wist stond er een prachtig gekleurde soep op tafel. Ik maakte de bietensoep af met een swirl van geitenkaascrème. Echt zo heerlijk! En weer eens wat anders dan anders. Aanrader hoor! Benieuwd hoe ik de soep maakte? Lees dan verder voor het recept.
Ingrediënten
voor vier kommen bietensoep
500 gram gekookte bieten
250 gram aardappels
1 ui
1 appel
1 groentebouillonblokje
600 ml water
takjes verse tijm
peper en zout
voor de geitenkaascrème
120 gram verse, zachte geitenkaas
100 gram crème fraîche
peper
1 eetlepel water
Wat moet je doen:
- Schil de aardappels en was ze. Snijd de aardappels in blokjes. Schil de appel en snijd ‘m in blokjes.
- Snijd de bieten ook in blokjes en snipper de ui.
- Verhit een scheut (olijf)olie in een soeppan. Bak de ui een paar minuutjes.
- Voeg dan de blokjes aardappel toe en rits de blaadjes van een paar takjes tijm. Schep goed om en bak een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de appel en de biet toe. Schep alles om en voeg dan het water en het bouillonblokje toe.
- Breng aan de kook en laat de soep een kwartiertje zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Maak ondertussen de geitenkaascrème. Doe de geitenkaas, de crème fraiche en 1 eetlepel water in een kom. Voeg wat versgemalen peper toe. Pureer alles tot een gladde mousse met de staafmixer. Maak de staafmixer daarna schoon, want je hebt hem nog nodig voor de soep.
- Heeft de soep een kwartier gekookt? Pureer de bietensoep glad met de staafmixer. Breng op smaak met wat peper en een klein beetje zout.
- Verdeel de soep over de kommen. Garneer met een schep geitenkaascrème en eventueel nog wat blaadjes tijm en versgemalen peper.
- Serveer de bietensoep met wat stukje (stok)brood, lekker om de overgebleven geitenkaascrème op te smeren.
Ik schreef kortgeleden nog dat ik tegenwoordig probeer om zo min mogelijk foto’s van een gerecht te maken. Maar dat is bij deze bietensoep niet gelukt, haha. Een erg fotogeniek soepje als je het mij vraagt. Die kleur, wauw! En nog lekker en gezond ook. Ik zou zeggen probeer ‘m zeker ook eens uit. Super leuk om te maken als je mensen te eten krijgt. Je verrast ze er vast mee!
Wat denk jij van deze bietensoep? Lijkt het je wat?
5 Comments
Anne
30 maart 2019 at 11:32Ziet er inderdaad heel mooi uit! Kun je ook zoete aardappel ipv aardappel gebruiken?
Truusje
30 maart 2019 at 21:41Dat is een goeie, dat heb ik nog nooit geprobeerd. De aardappels zitten in deze soep om ‘m wat steviger te maken. Of zoete aardappels datzelfde effect geven heb ik niet getest. Sowieso hebben ze een iets andere smaak, wat zoeter. Past op zich wel bij bieten. Je zou het eens kunnen proberen. 🙂
Anne
3 april 2019 at 01:05Dankjewel voor je reactie! Ik heb de soep niet gehad met normale aardappels, dus ik kan niet vergelijk qua smaak en hoe het gelukt is, maar met zoete aardappel ging het prima. Heerlijk soepje! Heel lekker met de geitenkaascreme. En daarover nog een vraagje: hoe maak je zo’n mooie swirl? Ik heb het geprobeerd, maar het werd gewoon één grote brei haha 🙂
Truusje
4 april 2019 at 10:29Haha, ja die swirl dat is een trucje wat ik weleens toepas bij foodfotografie. Wat ik dan doe is een paar lepels van de geitenkaascrème in een kommetje doen en die wat verdunnen met nog een beetje extra water. Goed roeren en je hebt een iets dunnere crème. Daarmee lukt het wel om een mooie swirl te maken. De rest van de crème houd ik zoals die is en die kun je dan later ‘gewoon’ gebruiken, als het niet meer om het uiterlijk gaat zeg maar, haha.
Anne
6 april 2019 at 20:06Haha vandaar! Ik zag zo’n swirl ook al eens bij een ander recept en toen kreeg ik het ook niet voor elkaar. Dan zit je daar van: he, verdorie, wil je ‘t net zo mooi serveren als op ‘t plaatje, krijg je ‘t niet voor elkaar… 🙂