Koken

Eton mess met kaneel, gegrilde ananas en mango


Ik vond het wel weer eens tijd voor een lekker toetje op de blog. Ik ben gek op eton mess. Je weet wel, dat toetje met meringues, slagroom en fruit. Doorelkaar mengen, niks meer aan doen. Het lekkerste ‘rommeltje’ ooit.

Het leek me lekker om eens meringues te maken met een vleugje kaneel erdoor. Een subtiele toevoeging, maar met een groots effect. Heel lekker! Ik combineerde de kaneelmeringues met mango, gegrilde ananas en in stukjes gebroken kletskoppen. En slagroom natuurlijk. Een mega lekkere combinatie, al zeg ik het zelf!

Een perfect toetje voor als je iets te vieren hebt of wanneer je een etentje geeft. Benieuwd naar het recept? Ik deel het hieronder.

Ingrediënten

voor vier toetjes

voor de meringues:

2 eieren
120 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel maizena
1 theelepel azijn
1 bescheiden theelepel kaneel

verder nodig:

6 kletskopkoekjes
een halve ananas
1 kleine eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 mango
250 ml slagroom

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Splits de eieren en vang het eiwit op in een schone, vetvrije kom. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt, want anders kun je het eiwit straks niet goed stevig kloppen.
 3. Pak er een mixer bij en mix het eiwit tot het steviger wordt. Voeg dan al mixend beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. Mix tot alle suiker goed is opgenomen en je eiwit is veranderd in een glanzend schuim met stijve pieken.
 4. Meng de maizena met de azijn tot een papje. Giet dit al mixend bij het opgeklopte eiwit. Doe ook de kaneel erbij en mix nog kort even door.
 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Pak er een lepel bij en maak meerdere hoopjes van het eiwitschuim op de bakplaat. Ik ging voor zes hoopjes. Dit hoeft niet heel netjes, want de meringues worden uiteindelijk toch verkruimeld.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en laat de meringues zo’n twee uur in de oven staan. Ze hoeven niet te bakken, alleen te drogen. Vandaar de lage oventemperatuur. Zet na twee uur de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de meringues in de oven afkoelen. Ze moeten knapperig van buiten zijn, maar nog een beetje sticky van binnen. Als je hele kleine meringues hebt gemaakt zullen ze waarschijnlijk iets eerder klaar zijn. Hele grote exemplaren doen er weer iets langer over. Een kwestie van een beetje in de gaten houden dus.
 7. Snijd de harde kern uit de halve ananas en verwijder de schil. Snijd de ananas in repen.
 8. Leg de ananas op een bordje en besmeer met een dun laagje zonnebloemolie. Strooi er een eetlepel lichtbruine basterdsuiker overheen.
 9. Zet een grillpan op het vuur en laat deze heet worden. Leg de ananas in de pan en grill het fruit zo’n vijf minuutjes, zodat het mooie grillstrepen krijgt en de suiker een beetje gaat karameliseren. Draai de ananasstukken af en toe om.
 10. Haal het fruit daarna uit de pan en leg het even op een bordje. Laat het eventjes afkoelen.
 11. Schil ondertussen de mango en snijd ‘m in kleine blokjes.
 12. Klop de slagroom stijf. Omdat de ananas, meringues, mango en de koekjes ook al zoet zijn voeg ik geen suiker aan de slagroom toe.
 13. Snijd de gegrilde ananas in stukjes. Verkruimel de koekjes. En breek een aantal meringues in stukken. Je hebt niet alle meringues nodig. Drie is waarschijnlijk wel genoeg. Doe dat een beetje op gevoel.
 14. Voeg de stukken meringue, de stukjes koek en de blokjes fruit toe aan de slagroom. Spatel alles door elkaar.
 15. Pak er vier glazen of bakjes bij en verdeel het mengsel over de glazen of de bakjes. Klaar is je eton mess! Serveer gelijk, want anders wordt de meringue uiteindelijk slap en dat is zonde.
Het maken van de meringues kost eventjes tijd, maar moeilijk is het niet. Dit kun je prima een dag van tevoren doen. Als je de meringues in een afgesloten plastic zakje bewaard is er niks aan de hand. Het fruit kun je van tevoren ook al snijden en in de koelkast bewaren. Hoef je vlak voor het serveren alleen nog maar eventjes de slagroom te kloppen en de ananas te grillen.

En daarna kun je lekker genieten van een heerlijke tropische eton mess. De meringue geeft een fijne bite, net als de stukjes koek. Het fruit is lekker fris en zoet. Echt een aanrader!

Heb jij weleens eton mess gegeten? En wat denk je van deze tropische variant met kaneel? Mocht je het ook eens gaan maken, laat me dan zeker even weten wat je ervan vindt. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter