Koken

Makkelijke én gezonde burrito’s


Het Voedingscentrum is voor mij een instituut dat ik graag een beetje in de gaten houd. De laatste jaren valt mij op dat er veel gesproken wordt over bewerkt voedsel. Pakjes, zakjes, potjes; zoveel mogelijk vers zou beter zijn. Vroeger greep ik ook best regelmatig naar een pakje of een potje, maar tegenwoordig zie ik er absoluut uitdaging in om zoveel mogelijk zelf te maken. Natuurlijk gebruik ik ook nog weleens een pot of een pakje, want je gaat er tenslotte niet dood van. Maar ik ga niet meer zo snel meer voor kant-en-klaar voedsel als voorheen. Naarmate je meer kookt, krijg je ook steeds meer ervaring met smaken en gerechten en daardoor wordt het steeds makkelijker om eens niét naar een pakje te grijpen.

Het allerdolst ben ik zelf op recepten die gezond zijn, zonder pakjes én ook nog eens zonder al te veel gedoe. Want je hebt nu eenmaal niet elke dag zin om van alles te snijden, te wassen en weet ik veel wat. Een tijdje terug bedacht ik een recept voor gezonde burrito’s, die ook nog eens redelijk eenvoudig te maken zijn. Vandaag deel ik mijn recept!

Salsa

De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn salsa’s. Voor dit recept ga ik ook aan de slag met een eenvoudige salsa, maar die zet ik niet in als dipsaus. Ik gebruik hem als saus voor de vulling van mijn burrito’s! Lekker vers en zo weet je precies wat erin zit. En moet je dan niet veel snijden voor zo’n salsa? Welnee, dat valt reuze mee, want dat laat ik graag over aan mijn keukenmachinetje.

salsa

Ingrediënten:

3 à 4 tomaten
2 uien
2 tenen knoflook
300 gram rundergehakt
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
peper en zout
1 theelepelje suiker (optioneel)
1 klein blikje maïs
8 (meergranen) burrito’s
2 paprika’s
geraspte kaas (ongeveer 100 gram)

ingredienten

Wat moet je doen?

1.Was de tomaten en snijd ze in tweeën. Haal het velletje van de tenen knoflook. Mik de stukken tomaat en de tenen knoflook in het keukenmachinetje en laat even goed fijnmalen.

salsa-maken-2
2. Voeg daarna een theelepel cayennepeper toe en laat nog even kort meedraaien.

3. Snijd daarna de uien in vier grove stukken en voeg ze ook toe aan het mengsel. Laat het keukenmachinetje even kort draaien, zodat de stukjes ui nog wat grover blijven.

4. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan. Gooi het gehakt, het komijnpoeder en het paprikapoeder erbij. Breng verder op smaak met peper en zout. Bak het gehakt rul. Snijd ondertussen de twee paprika’s in blokjes.

Bewerkt 55. Bak ook de paprikablokjes even kort mee. Gooi daarna de ‘salsa’ erbij en laat het geheel een kwartiertje pruttelen, zodat de saus kan indikken. Het ziet er in het begin niet heel aantrekkelijk uit, maar geloof mij, dat komt goed! Voeg eventueel een klein theelepeltje suiker toe aan de saus. Voeg op het laatst de maïs toe en verwarm kort even mee.Bewerkt 76. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel de wraps in zilverfolie en verwarm ze even kort in de oven of verwarm de wraps even heel kort in een hete koekenpan. Vul de wraps daarna met het mengsel en rol ze op en zet ze eventueel vast met een cocktailprikkertje.

7. Leg de wraps in ingevette ovenschaal en een strooi er wat kaas overheen. Ik gebruik zelf altijd 30+ kaas. Plaats de schaal ongeveer vijf minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.wraps-vullen
Klaar zijn je wraps! Ikzelf vind ze extra lekker met een klein beetje crème fraîche erbij. Eet smakelijk!burritosburritos-2burritos-3

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter