Koken

Preischotel met Ras el Hanout kruiden en spekjes


Ik maak niet zo heel vaak een ovenschotel, want Jelm houdt daar niet zo van. Maar als ik er eentje maak, dan is het altijd deze preischotel met spekjes, aardappelpuree en kaas. Ik vind ovenschotels namelijk wel heel lekker en deze al helemaal. Ik maak de prei lekker kruidig door er een eetlepel Ras el Hanout kruiden van Jonnie Boer doorheen te gooien. Hierdoor krijgt deze preischotel een verrassende twist. Erg lekker vind ik. 🙂 Benieuwd naar mijn recept? Vandaag deel ik ‘m.
Preischotel 2

Ingrediënten

1 kg aardappels
een klontje roomboter
een scheutje melk
peper
250 gram gerookte spekjes
600 à 700 gram prei
2 uien
200 ml crème fraîche
1 ei
1 eetlepel Ras el Hanout kruiden
ongeveer 100 gram geraspte kaas

Preischotel 3

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in twintig minuutjes gaar. Giet ze af, voeg de roomboter en een scheutje melk toe en stamp er een smeuïge puree van.
  2. Snipper de uien grof. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de spekjes toe. Bak ze uit. Voeg na een paar minuten de ui toe en bak nog even lekker een poosje mee.
  3. Was de prei en snijd de groente in dunne ringen. Verhit een scheutje olie in een wok. Voeg de prei toe plus één eetlepel Ras el Hanout kruiden. Wok de prei een paar minuutjes zodat de groente iets zachter wordt.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Klop de crème fraîche met het eitje los. Voeg wat peper naar smaak toe. Je kunt ook zout toevoegen, maar dat laat ik zelf achterwege omdat de spekjes en de kaas ook al zout zijn.
  6. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Voeg de aardappelpuree toe aan de schaal. Strijk glad en schep het spek-ui mengsel erover.
  7. Maak daarna een laag met de kruidige prei. Giet het crème fraîche mengsel erover en bestrooi de ovenschotel tenslotte met kaas.
  8. Schuif de schaal voor zo’n 20 minuutjes in de hete oven.

Preischotel 5 Preischotel 4 Preischotel 6 Preischotel 7
Preischotel
Ik vind het echt super jammer dat Jelm hier niet zo’n fan van is. Hij heeft het niet zo staan op crème fraîche en kaas. Ikzelf juist wel, ik vind het heerlijk! En op deze manier eten we ook nog eens prei, want dat eten we bijna nooit. Als je prei kookt gaat het zo vreselijk stinken in huis, vind ik. Mijn vader kookte het daarom vroeger vaak buiten, op een klein klungelig campingbrandertje. Oh, als ik daar nog aan denk krijg ik gewoon weer de slappe lach. Wie doet zoiets nou? Ik vertelde het een tijdje terug aan Jelm en even dacht ik dat ik het gewoon verzonnen had. Want zeg nou zelf, erg geloofwaardig klinkt het niet en ik heb nogal een grote fantasie. Ik appte mijn vader erover en toen kreeg ik direct terug ‘ja klopt hoor, ik kookte het heel vaak buiten’. Ik rolde bijna van de bank af van het lachen. Zo bizar. Maar vooral ook zo hilarisch. Hij vond het nog echt een goede uitvinding van zichzelf ook.

Hoe dan ook, wat denk jij van deze preischotel? Lijkt het je wat? Mocht je ‘m ook gaan maken, laat me dan via social media even weten wat je ervan vond. Vind ik erg leuk! En mocht je ook een vader hebben die weleens buiten in de weer is met prei en campingbrandertjes, laat dat dan ook zeker even weten. Want dat vind ik nog leuker, haha.

Ps. Wil je meer recepten zien met de kruidenmixen van Jonnie Boer? Kijk dan hier en hier even. 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter