Koken

Sinterklaas Eton Mess met pepernoten en mandarijn


Eén van de makkelijkste toetjes om te maken? Eton Mess. Prima voor te bereiden en heel netjes hoeft het allemaal niet. Ideaal wat mij betreft. Daarom heb ik al meerdere Eton Mess receptjes op de blog geplaatst. Vandaag deel ik variant die perfect is voor tijdens de Sinterklaasperiode. Eton Mess met pepernoten en mandarijn. Super lekker!

Ingrediënten

voor de meringues:

2 eieren
120 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel maizena
1 theelepel azijn

verder nodig: 

65 gram kruidnoten
250 slagroom
rasp van 1 mandarijn
1 blikje mandarijntjes (blikje van ± 300 gram)

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de meringues. Dit kun je ook prima enkele dagen van tevoren doen. Bewaar de meringues dan in een goed afgesloten plastic zakje. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Splits de eieren en vang het eiwit op in een schone, vetvrije kom. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt, want anders kun je het eiwit straks niet goed stevig kloppen.
 3. Pak er een mixer bij en mix het eiwit tot het steviger wordt. Voeg dan al mixend beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. Mix tot alle suiker goed is opgenomen en je eiwit is veranderd in een glanzend schuim met stijve pieken.
 4. Meng de maizena met de azijn tot een papje. Giet dit al mixend bij het opgeklopte eiwit. Doe ook de kaneel erbij en mix nog kort even door.
 5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Pak er een lepel bij en maak meerdere hoopjes van het eiwitschuim op de bakplaat. Ik ging voor zes hoopjes. Dit hoeft niet heel netjes, want de meringues worden uiteindelijk toch verkruimeld.
 6. Schuif de bakplaat in de oven en laat de meringues zo’n twee uur in de oven staan. Ze hoeven niet te bakken, alleen te drogen. Vandaar de lage oventemperatuur. Zet na twee uur de oven uit en zet de ovendeur op een kiertje. Laat de meringues in de oven afkoelen. Ze moeten knapperig van buiten zijn, maar nog een beetje sticky van binnen. Als je hele kleine meringues hebt gemaakt zullen ze waarschijnlijk iets eerder klaar zijn. Hele grote exemplaren doen er weer iets langer over. Een kwestie van een beetje in de gaten houden dus.
 7. Klop de slagroom stijf. Ik voeg bewust geen suiker toe omdat de meringues en de kruidnoten ook al zoet zijn.
 8. Was de mandarijn onder de kraan en droog ‘m goed af. Rasp de schil en voeg dit toe aan de slagroom. Mix nog kort even door.
 9. Hak de kruidnoten grof.
 10. Breek een aantal meringues in stukjes en voeg dit toe aan de slagroom. Ik gebruikte drie meringues. Doe dit een beetje op gevoel.
 11. Gooi ook de gehakte kruidnoten erbij. Spatel alles door elkaar.
 12. Laat de mandarijntjes uit blik heel goed uitlekken in een zeef. Voeg dit eveneens toe. Spatel heel voorzichtig door.
 13. Pak er vier glaasjes bij of weckpotjes bij. Maar net wat je leuk vindt. Verdeel het mengsel over de glaasjes of potjes. Serveer meteen, anders worden de stukjes meringue en kruidnoot slap en mis je de bite.
Een super lekker toetje en niet moeilijk om te maken. Ik heb ook een kerst-variant in mijn hoofd zitten. Dat receptje zal ik binnenkort op de blog publiceren, daarna zal ik weer even ophouden met Eton Mess-receptjes bedenken, haha.

Wat denk jij van dit toetje? Lijkt het je wat?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter