Koken

Speculaastiramisu van Allerhande


Ik vind het heerlijk om de Allerhande door te bladeren. Om de mooie foodfoto’s te bewonderen, inspiratie op te doen, nieuwe producten te ontdekken en natuurlijk vanwege de recepten. Soms kom ik er eentje tegen waarvan ik direct denk; ja, dat wil ik ook maken! Dat had ik onlangs toen mijn oog viel op een recept voor speculaastiramisu. Ik heb vorig jaar zelf ook al een tiramisu-recept gedeeld met een Sinterklaastintje, maar alsnog wilde ik dit recept van de Allerhande ook graag proberen. Ik zo gek op tiramisu! Ik heb het recept gisteren gemaakt en ik moet zeggen; het smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet. Heb je dit recept uit de Allerhande gemist? Geen nood, want omdat het zo lekker is vind ik dat het een plekje verdient op de blog. 😉
Ingredienten 2

Ingrediënten

1 esspressostick
1 mandarijn
125 ml slagroom
250 gram mascarpone
2 eetlepels karamelsiroop
200 gram speculaasjes
½ eetlepel cacaopoeder
een handje amandelschaafsel

Verder nog nodig: een kleine (oven)schaal van 15 bij 20 cm
Speculaastiramisu 6

Wat moet je doen:

  1. Doe de espressostick in een kommetje met 50 ml heet water. Roer dit door.
  2. Boen de mandarijn schoon en rasp de oranje schil.
  3. Klop de slagroom stijf met een mixer. Roer de mascarpone los met een vork.
  4. Spatel de mascarpone samen met de karamelsiroop en twee theelepels van de mandarijnrasp door de slagroom.
  5. Dip ⅓  van de speculaasjes één voor één door de espresso. Verdeel de koekjes over de bodem van de schaal.
  6. Schep de helft van het mascarpone-mengsel in de schaal en strijk dit glad.
  7. Dip weer ⅓  van de speculaasjes door de espresso en verdeel dit over het mascarpone-mengsel.
  8. Verdeel de rest van het mascarpone-mengsel erover.
  9. Verkruimel de overgebleven speculaasjes en verdeel dit over de mascarpone.
  10. Strooi wat cacaopoeder over het geheel met behulp van een zeefje.
  11. Dek de tiramisu af met wat folie en laat ‘m minstens 60 minuten opstijven in de koelkast.
  12. Rooster vlak voor het serveren een handje geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Rooster ze ongeveer drie minuutjes zodat ze goudbruin worden. Garneer de tiramisu met de geroosterde amandelen.

Speculaastiramisu 1
Speculaastiramisu 4
Speculaastiramisu 28
Speculaastiramisu 46
Speculaastiramisu 31
Speculaastiramisu 41
Ziet er toch heerlijk uit? Het is super makkelijk om te maken, maar wel echt leuk als je eters krijgt. En helemaal geschikt voor de Sinterklaasperiode. 🙂 Het is echt bizar hoe hard de  tijd gaat. Het is al bijna 5 december!

Houd jij ook zo van Allerhande? Welk recept vind jij een aanrader?
Speculaastiramisu 54


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter