Koken

Allerhande kerstkrans met cranberrycompote, frambozen, sinaasappel en cookies


Ik heb echt naar het decembernummer van de Allerhande uitgekeken. Toen ik ‘m eindelijk in de winkel zag liggen heb ik het blad dan ook meteen in mijn mandje gemikt. Wat is hij dit jaar weer mooi! De eetbare kerstkrans van meringue die op de voorkant prijkt vind ik echt een plaatje. Ik was dan ook helemaal verrukt toen ik las dat Allerhande iedereen uitdaagt om zijn eigen versie van deze krans te maken. Een super leuke uitdaging wat mij betreft! En ik werd nog enthousiaster toen ik las dat je er een keukenmachine mee kunt winnen. En ook daar ben ik altijd voor in, vooral nu mijn tweede (!) mixer naar de klote is gegaan. Challenge accepted dus!
Allerhande kerstkrans 11
Op Instagram zag ik al verschillende foto’s voorbijkomen van anderen die ook druk met de kerstkrans in de weer zijn geweest. Er stonden prachtige foto’s tussen, maar er piepte ook een plaatje van jammerlijk mislukte meringues tussendoor. Die nacht droomde ik er prompt over, maar ik stelde mezelf de volgende ochtend nog dapper gerust. Dat overkomt mij vást niet, want ik heb tenslotte vaker met dit luchtige eiwitschuim gewerkt, dacht ik bij mezelf. Dat moet je dus nooit denken, want dan gaat het geheid verkeerd. Zo ook bij mij. Ik wilde het zo graag goed doen dat ik alle tips die ik maar kon vinden over meringues ging lezen. Zo las ik ergens dat je het schuim vooral niet te lang moet doorkloppen, want dan kan het korrelig worden. Tja, als je er zelfs al over droomt, ga je blijkbaar een beetje vreemd doen. Ik ging braaf elke tip die ik tegenkwam opvolgen en liet ondertussen mijn eigen kennis en ervaringen stilletjes links liggen. Gevolg: alles ging mis. Mijn meringueschuim werd opeens veel dunner dan normaal en droop door m’n spuitzak. Poging twee ging ook niet goed. De opgegeven hoeveelheden uit de Allerhande leken mij nogal royaal, maar ik besloot ze toch maar aan te houden. Dit keer werd het schuim wel steviger, maar het paste allemaal helemaal niet in mijn spuitzak en natuurlijk probeerde ik alles er wel in te proppen. Resultaat? Opnieuw een kliederboel. Daarbij las ik in de Allerhande dat je de meringues vier uur moet laten drogen in de oven. Bij mij werden ze na amper twee uur al bikkelhard en beige, dus ook dat ging niet goed. Ik heb de hele middag en avond lopen klooien terwijl het eigenlijk zo’n simpel klusje is. Jochem Myer zou zeggen; het is een irritatiefactortje… Heb alles opgeruimd en schoongemaakt en ben het de volgende ochtend direct opnieuw gaan proberen. Ik kan het gewoon niet hebben als zoiets eenvoudigs mislukt! Jelm was zo lief om gelijk om acht uur ‘s ochtends al naar de supermarkt te fietsen om nieuwe eieren te kopen, dus ik kon meteen weer los. Ik ging nu minder krampachtig aan de slag en dat werkte een stuk beter. Lang verhaal kort: ik heb voor de meringues mijn eigen recept gebruikt en bovendien mijn eigen oventijden. En wel ja, ik eindigde zowaar met negen prima meringues in mijn handen. Knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht aan de binnenkant. 🙂 Zó lekker!

En toen kon het leukste klusje beginnen: het versieren van de krans! Voor mijn versie koos ik voor een romig mengsel van slagroom, sinaasappel en Turkse yoghurt. Ik heb ‘m verder afgemaakt met homemade cranberrycompote, partjes sinaasappel, verse frambozen en kerstkoekjes. Erg lekker en absoluut een eye-catcher op je kersttafel!

Allerhande kerstkrans 15

Ingrediënten:

voor 8 meringues

3 eieren (op kamertemperatuur)
180 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena

verder nodig:

cranberrycompote (ongeveer de helft van het recept)
250 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
100 gram Turkse yoghurt
een handje frambozen
2 sinaasappels
een paar kerstkoekjes

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 90 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.
 2. Meng de maizena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
 3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
 4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten op een lage stand luchtig.
 5. Na een paar minuten mixen zul je zien dat het schuim wat steviger begint te worden. Zet de mixer een standje hoger en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Blijf ondertussen steeds mixen.
 6. Giet ook het azijn-maizena-papje in de kom. Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
 7. Schep het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit acht kransjes met een diameter van ongeveer 8 cm op de bakplaat. Heb je geen spuitzak? Je kunt eventueel ook gewoon hoopjes maken met een lepel.
 8. Schuif de bakplaat de oven in. Hoelang het duurt voor de meringues goed zijn hangt een beetje van je oven af. Volgens Allerhande duurt het vier uur voor de meringues klaar zijn op 90 graden. Ik merkte dat dit voor mijn oven veel te lang was. Mijn meringues waren na ongeveer anderhalf uur perfect.
 9. Klop de slagroom stijf met eventueel een eetlepel suiker. De meringues zijn zelf ook al heel zoet, dus je kunt er ook voor kiezen om de suiker weg te laten.
 10. Boen de sinaasappels schoon. Rasp van één sinaasappel de schil af. Voeg de rasp toe aan de slagroom, samen met de Turkse yoghurt. Spatel dit rustig door elkaar.
 11. Leg de meringues voorzichtig in een cirkel op een groot bord of een plateau. Schep het romige sinaasappelmengsel tussen de meringues.
 12. Schep her en der wat cranberrycompote over het geheel.
 13. Snijd de tweede sinaasappel in partjes. Versier de krans met de sinaasappelpartjes, wat verse frambozen een paar kerstkoekjes.
 14. Ik voegde voor een extra feestelijk effect nog wat takjes eucalyptus toe. Vergeet niet om je gasten te melden dat je eucalyptus NIET kunt eten. 😉

Allerhande kerstkrans 74Allerhande kerstkrans 21
Allerhande kerstkrans 31
Allerhande kerstkrans 46
Allerhande kerstkrans 26
Allerhande kerstkrans 67
Allerhande kerstkrans 78
Allerhande kerstkrans 51
Het idee is vrij simpel, maar het ziet er zo tof uit! En het is nog lekker ook! En je kunt zoveel kanten op met deze krans… Je zou er ook eentje kunnen maken met de smaken van tiramisu bijvoorbeeld. Of met bramen en bastogne. Of wat jij dan ook maar lekker vindt! Je kunt er echt lekker creatief mee aan de slag en dat is precies wat mij zo aantrekt. Ikzelf vind ingrediënten met wat kleur het meest feestelijk staan, vandaar dat ik voor deze toppings ben gegaan. En cranberrycompote zorgt natuurlijk voor het ultieme kerstgevoel. 🙂

Mocht je nu denken; heel leuk en aardig allemaal, maar ik zie het maken van die meringues echt niet zitten… Dat snap ik door mijn opbeurende verhaal, maar laat je er vooral niet door weerhouden om deze krans te maken. Je kunt namelijk ook prima kant-en-klare meringues uit de supermarkt gebruiken. 🙂

Wat voor meringues je ook gebruikt, het is in ieder geval belangrijk om de krans pas vlak voor het serveren in elkaar te zetten. Door het romige mengsel worden de meringues vrij snel slap en dus is het geen goed idee om deze krans al uren van tevoren in elkaar te flansen. Je kunt de meringues zelf wel prima een dag van tevoren maken. Je kunt ze gewoon bewaren in een goed afgesloten zakje. Het romige mengsel kun je ook goed voorbereiden. Op het moment zelf hoef je dan alleen nog maar de meringues in een cirkel te leggen en er wat room en de verdere toppings over te verdelen. En dat hoeft nou juist niet per se heel netjes, want een beetje messy is juist leuk. 🙂

Wat vind jij van mijn eetbare kerstkrans?
Allerhande kerstkrans 3

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter