Koken

Zuurkoolstamppot met chorizo, paprika en ananas


In december was ik met mijn zussen in Amsterdam. Ik had gezien dat winkelketen Sissy-Boy een kerstmarkt georganiseerd had en het leek me erg leuk om daarheen te gaan. Helaas viel de markt uiteindelijk nogal tegen. Het was best schattig opgezet, maar zó druk. Je zag niks, op ruggen en achterhoofden na dan. Echt een misser, haha. Maar ach, het gaf niks. Ik vind het altijd leuk om door Amsterdam te dwalen, dus we hebben ons sowieso wel vermaakt. En ik at die avond iets wat alles behalve tegenviel. We hadden niet zoveel tijd meer voor een uitgebreide maaltijd, dus werd het de daghap in een eenvoudig eetcafé. Zuurkoolstamppot stond er die dag op het menu. Eigenlijk behoort zuurkool niet zo tot mijn favorieten, maar ik vind het altijd leuk om zo’n gerecht af en toe weer eens een kans te geven. Kijken wat een ander ervan maakt. En daar heb ik geen spijt van gehad, want het smaakte erg goed. Het werd op typisch Hollandse wijze geserveerd met spekjes, worst en zelfs een kuiltje met jus. Zo lekker! Ik kreeg daardoor zin om thuis ook weer eens wat vaker zuurkool op tafel te zetten. Mijn zusje tipte me dat zuurkool erg lekker is met chorizo, ananas en paprika. En dat klopt helemaal. Ik vind het heerlijk! Ik heb het inmiddels meerdere keren op deze manier gemaakt en ik weet zeker dat ik zuurkool nooit meer anders ga klaarmaken. Het recept wil ik je natuurlijk niet onthouden, dus deel ik ‘m bij dezen. Dat komt toch als geroepen op een ijskoude dag zoals vandaag?

Ingrediënten:

voor 2 à 3 personen

1 kilo kruimige aardappelen
1 pakje zuurkool naturel (500 gram)
100 ml melk
1 klein blikje ananasschijven op sap (227 gram)
1 rode paprika
1 (fijne) chorizo-worst (± 200 gram)
peper
Ingredienten 2

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Spoel ze af onder de kraan. Doe ze vervolgens in een pan met wat water en kook ze gedurende 20 minuten gaar.
  2. Zet een tweede pan op het vuur. Voeg de zuurkool toe met het vocht uit het zakje en giet er ook het ananassap uit het blikje ananasschijven bij. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat dit 25 minuutjes rustig stoven.
  3. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Bak dit eventjes aan in een hapjespan op middelhoog vuur. Extra olie toevoegen is niet nodig, want de chorizo bevat genoeg vet van zichzelf.
  4. Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes. Voeg de paprika toe en bak dit een minuut zo’n vijf minuutjes mee.
  5. Snijd de ananasschijven in kleine stukjes. Voeg op het laatst ook de ananas toe aan de paprika en de chorizo en verwarm dit nog even kort mee.
  6. Giet de aardappelen af en voeg de melk toe. Breng op smaak met wat peper en stamp er een puree van.
  7. Doe vervolgens de zuurkool, plus het beetje vocht dat nog in de pan zit, bij de aardappelen. Stamp dit erdoorheen.
  8. Voeg tenslotte de paprika, chorizo en ananas toe en roer dit door de zuurkoolstamppot.

Zuurkoolstamppot met chorizo, paprika en ananas 3
Zuurkoolstamppot met chorizo, paprika en ananas 4
Zuurkoolstamppot met chorizo, paprika en ananas 7
Zuurkoolstamppot met chorizo, paprika en ananas 6
Ik vind dit zo’n lekkere combinatie! Lichtzuur, kruidig, zoutig en zoet. Alle smaken zitten erin. Ikzelf houd niet zo van hele grove chorizo, daarom koop ik altijd een worst met een wat fijnere structuur bij de Albert Heijn. Het is er eentje van hun Excellent lijn (deze). Ik zou zeggen, probeer ‘m ook eens. 😉

Met dit koude weer eet ik het liefste elke dag stamppot. Wat eet jij het liefste nu? En wat denk jij van deze zuurkoolstamppot?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter