Persoonlijk

1 week vega | Hoe is het gegaan?


De week zonder vlees zit erop! Wat vonden we ervan? Was het moeilijk? Konden we het volhouden? En wat hebben we gegeten? Vandaag vertel ik je er alles over in deze blogpost. 🙂 Lees mee!

Maandag

Ik begin de week met een tochtje naar de supermarkt. In veel winkels zijn de vleesvervangers in de aanbieding en zo ook bij Albert Heijn. Ik tuur best lang naar het schap, want wat is er veel keus! Ik besluit vegetarische hamburgers en een doosje met vega-worstjes in mijn mandje te gooien om mee te beginnen. Als het bevalt kan ik later deze week altijd nog meer kopen.

Thuis in de koelkast heb ik nog een grote zak met spinazie liggen, dus daar bouw ik de rest van de maaltijd van vandaag omheen. Ik wok de spinazie met wat ui en knoflook. In de oven rooster ik tomaatjes met knoflookolie, peper en zeezout. Simpel, maar altijd goed. Ik combineer de groente met Toscaanse aardappelpartjes en ook bak ik de twee vegetarische hamburgertjes. En die smaken helemaal niet zo slecht! Wel iets minder sappig dan een ‘echte’ hamburger, maar zeker niet verkeerd. Als ik niet geweten had dat ik een vleesvervanger zat te eten, dan had ik het niet meteen doorgehad. Jelm denkt er net zo over. Al met al een prima start van de Week Zonder Vlees.

Dinsdag

Jelm en ik zijn dol op ouderwetse Hollandse pot, dus eten we dat best vaak. Vandaag staat er rode kool met ui en lekker veel stukjes appel op het menu. Ik kook er aardappels bij en we proberen de Britisch sausages, oftewel Little Willies, van de Vegetarsiche Slager uit. En die bevallen ons uitstekend. Ze zijn heerlijk op smaak gebracht met veel salie en andere kruiden. Lekker! Jelm mist alleen de jus, maar dat is met een simpel zakje uit de supermarkt natuurlijk makkelijk op te lossen.

Woensdag

Meestal lunch ik gewoon thuis en is het niet moeilijk om me aan de spelregels van de vegaweek te houden. Wij hebben nooit vleeswaren voor op brood in huis, dus kan dat niet fout gaan. Vandaag heb ik echter een afspraak in Amsterdam en op de terugweg voel ik mijn maag knorren. Het rijdt niet lekker, dus koers ik af op een Van der Valk hotel langs de snelweg. Terwijl ik naar binnen loop bedenk ik waar ik trek in heb. Een lekkere hamburger met friet, saté of misschien kroketten met brood? Als mijn ogen even later over de menukaart glijden zie ik al die opties inderdaad staan. Mmm… lastig kiezen. Maar opeens bedenk het; ik doe mee aan de vegaweek! Er vallen plotsklaps nogal wat opties af, maar desondanks wordt de keuze er niet makkelijker op. Er staan namelijk amper gerechten voor vegetariërs op de kaart. Ik besluit uiteindelijk voor de wrap met kruidenkaas, sla en kipfilet te kiezen. Ik vraag aan het meisje van de bediening of ze daar misschien ook een vega-wrap van kunnen maken en dat kan. Even later wordt er een wrap vol met verse groente, pijnboompitjes en kruidenkaas voor mijn neus gezet. Ziet er top uit en zo smaakt het ook! Toch vind ik het wel opmerkelijk dat er zo weinig keuze is voor mensen die geen vlees eten. Ook niet meer van deze tijd bedenk ik me. Het heeft me altijd al saai geleken om als vegetariër uit eten te gaan en helaas is dat beeld sinds vandaag niet veranderd.

‘s Avonds ben ik moe en heb ik geen zin om uitgebreid te koken. Ik besluit voor ravioli gevuld met kaas en tomaat te gaan. Ik maak er een pastasaus van verse groente bij door wat tomaat, puntpaprika, ui en knoflook in de oven te roosteren. Even met de staafmixer erdoorheen en je hebt een heerlijke saus. Heel makkelijk, maar zo smaakvol. 🙂  In een koekenpan bak ik in plakjes gesneden kastanjechampignons. Tot slot rasp ik wat Parmezaan over het geheel en klaar ben ik. Heel eenvoudig, maar wel lekker.

Donderdag

Tijd voor mijn favoriete vegetarische wraps! Ook voor de vegaweek begon hebben Jelm en ik deze heerlijke wraps al een aantal keer gegeten en natuurlijk mogen ze gedurende deze week niet ontbreken. Ik vul de wraps met zoete aardappel, ui, tomaat, paprika en kidneybonen. Beetje knoflook erbij, cajun kruiden en natuurlijk een lekker laagje kaas. Ik fotografeer de wraps meteen en deel het recept op de blog. Je vindt het hier. Echt een aanrader!

Vrijdag

Het brood is op en dat is dus wat lastig tijdens de lunch. Ik bedenk me opeens dat er nog twee overgebleven wraps van gisteren in de koelkast liggen. Yes! Wat mij betreft een heerlijk hapje voor tussen de middag, want ik houd eigenlijk helemaal niet zo van brood. Jelm wel, maar de dichtstbijzijnde supermarkt waar we altijd heen gaan is momenteel aan het verbouwen. Dus adviseer ik hem om naar de bakker om de hoek te gaan om zijn favoriete belegde broodje te kopen. Jelm ziet dat wel zitten en springt gauw op zijn fiets. Even later zit ik nog eens na te denken over dat broodje. Ik weet precies welk broodje zijn favoriet is. Een stokbroodje belegd met sla, komkommer, tomaat en … kipfilet. Oeps. Ik ben benieuwd of hij eraan denkt en stuur hem een appje. Zijn telefoon blijkt nog thuis te liggen. Niks aan te doen. Niet lang daarna stapt Jelm het huis weer binnen. Met zijn broodje. Met kipfilet.  ,,Totaal vergeten”, klinkt het even later. Herkenbaar, want bij mij ging het woensdag bijna mis. Geeft niks. Het is natuurlijk belachelijk om die kipfilet er alsnog af te peuteren -wie schiet daar nu nog iets mee op?- dus eet hij het lekker op. Kan gebeuren, geen ramp wat mij betreft. Maar wel interessant om te zien hoe hardnekkig gewoontes kunnen zijn.

‘s Avonds maak ik mijn vegetarische lasagne met spinazie, tomaat, pompoen en geitenkaas. Ook dit recept hebben we wel vaker gegeten en bevalt ons goed. Oma eet gezellig mee en vindt het ook lekker. Het kost eventjes wat tijd om te maken, maar dan heb je wel wat. Benieuwd naar het recept? Je vindt ‘m hier.

Zaterdag

Op de een of andere manier vind ik nasi typisch weekend-food en we hebben het best al een tijdje niet meer gegeten. Prima idee dus voor vandaag. Als ik nasi maak doe ik nooit zo moeilijk en is Conimex mijn beste vriend. Ik heb weleens geprobeerd om zelf nasi te maken zonder zakje uit de supermarkt, maar dat werd nogal een sompige hap. Waarschijnlijk doordat ik zo eigenwijs was om zilvervliesrijst te gebruiken. Wel gezond, maar niet per se een succes in dat nasi goreng recept. Ook heb ik meerdere pogingen gedaan om zelf pindasaus te maken, maar het juiste recept heb ik nog niet gevonden. Dus koop ik ook lekker makkelijk een kuipje kant-en-klare pindasaus. Verder gebruik ik heel veel groente én de kipstukjes van de Vegetarische Slager. Daar heb ik al veel goede verhalen over gehoord, dus ik ben erg benieuwd. Ik weet alleen niet zo goed wanneer ik ze door de nasi moet gooien. Bij echte kip zou ik dat aan het begin doen en daarna de groente, maar ik lees op de verpakking dat ik de vegetarische kipstukjes juist niet te lang moet bakken omdat ze al gaar zijn. Ik gooi ze dus op het allerlaatst door de nasi en verwarm ze nog even mee, maar dat is uiteindelijk niet zo’n heel groot succes. Ze vallen een beetje weg in het gerecht. Ik had ze achteraf gezien beter vooraf even apart kunnen bakken, voor een goudbruin en krokant korstje. De kipstukjes schrijf ik dus niet meteen af en verdienen een tweede kans.

Wel spelen we vandaag een heel klein beetje vals. Gedurende de Nationale Week Zonder Vlees is het eigenlijk de bedoeling dat er ook geen vis gegeten wordt. Maar, zeggen de initiatiefnemers, het is geen wet van meden en perzen en het is aan jou hoe jij deze week uiteindelijk invult. Het gaat tenslotte om de bewustwording. Zo is het natuurlijk ook en dus vind ik dat we onszelf de kroepoek (van garnaal gemaakt!) niet per se hoeven te onthouden.

Zondag

We gaan rond lunchtijd wandelen met de honden in het bos. Normaal zouden we daarna zeker even een restaurant zijn binnengestapt voor een lekker uitgebreide lunch, met vlees ja. Maar voor nu zie ik een restaurant even niet zo zitten aangezien het vega-menu vaak zo teleurstellend beperkt is. Jelm is het met me eens, maar heeft wel een oplossing bedacht. Een patatje van de snackbar! Daar had ik nog niet aan gedacht, maar ik vind het een prima plan. Hoe dol we ook zijn op kroketten, vandaag laten we ze links liggen.

Na de wandeling rijden we naar de supermarkt en probeer ik te bedenken wat we vanavond eens zullen eten. Ik moet zeggen dat ik een beetje door mijn inspiratie heen ben. Aardappeltjes uit de oven met een vega burger lijkt me wel wat. Met wat gewokte groente of een salade ofzo. Ik loop drie rondjes over de groenteafdeling en merk dat ik niet goed kan kiezen. Daarbij is het afschuwelijk druk in de supermarkt en dat winkelt niet lekker. Ik loop maar alvast naar het schap met vleesvervangers in de hoop dat ik daar wel een keuze kan maken. Mijn oog valt op de braadworsten van de Vegetarische Slager. Ik bedenk mij opeens dat ik die prima kan combineren met pittige spitskoolstamppot, een van onze favoriete recepten. Ik gooi dus snel een spitskool in mijn mandje, zoek de andere boodschappen bij elkaar en ga dan snel naar de kassa.

De braadworst ziet er heel erg geloofwaardig uit. Hij blijkt ook goed te smaken. Niet zo sappig als een echte braadworst, maar hij is zeker niet vies. Hij past uitstekend bij de smaak van de spitskoolstamppot. Prima maaltijd dus om deze vegaweek mee af te sluiten.

Conclusie

Vooraf dacht ik dat een week zonder vlees best te doen moest zijn, maar het leek me ook een beetje saai. Daar ben ik van teruggekomen, want ik heb heerlijk gegeten deze week. Ik heb het vlees amper gemist. Ik had verwacht dat ik het moeilijker zou vinden om zonder vlees te koken, maar dat is me zo meegevallen! Op de laatste dag was ik wel een beetje door mijn inspiratie heen, maar de eerste zes dagen verliepen probleemloos.

Wat dat betreft is deze week wel echt een eye-opener geweest. Jelm vond het ook prima te doen allemaal en dat wil best wat zeggen, want hij houdt meer van vlees dan ik. Wat hem betreft gaan we voortaan elke week één of twee keer vlees van ons menu schrappen en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Vleesvervangers kunnen echt lekker zijn en daarbij zijn er natuurlijk ook genoeg recepten zonder vleesvervangers te verzinnen, zoals de wraps met zoete aardappel en de pompoenlasagne.

Toch moet ik eerlijk toegeven dat we inmiddels wel zin hebben om weer een stukje vlees te gaan eten. Bij sommige gerechten vind ik vlees ook echt iets doen voor het geheel. Zoals bijvoorbeeld de chorizo in de zuurkoolstamppot en de lamsworstjes door mijn linzenschotel. En een verse rookworst maakt wat mij betreft veel stamppotten echt af. Maar er zijn natuurlijk ook veel gerechten waarbij vlees niet per se wat toevoegt, en bij zulke maaltijden zullen we vlees vaker skippen.

Ik moet zeggen dat ik het echt leuk vond om aan deze week mee te doen. Het heeft mijn creativiteit geprikkeld ik heb zin om nog meer lekkere vegetarische recepten te gaan ontwikkelen. Mocht ik weer een pareltje gevonden hebben, dan deel ik die uiteraard met jou!

Heb jij ook meegedaan? Hoe ging het bij jou? En mocht je het nog niet geprobeerd hebben, lijkt het je wat? Ik kan het in ieder geval van harte aanraden. 🙂 Het is mij prima bevallen en het heeft ons echt wat gebracht.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter