Koken

Zoete appelbollen met kaneel


Toen ik een tijdje terug een krat vol appels in huis had, heb ik van alles van deze vruchten gemaakt. Appeltaart, appelkwarkcake, appelmoescake én appelbollen. Alleen heb ik bij die laatsten nooit de moeite genomen om ze op de foto te zetten. Wat zonde is, want wat mij betreft verdienen ook de appelbollen zeker een plaatsje op mijn blog. Ze zijn namelijk erg lekker en heel eenvoudig om te maken. Altijd leuk om zoiets te serveren als je visite krijgt, of gewoon lekker voor jezelf. Ik heb ze vanmiddag weer gemaakt en heb dit keer mijn camera er wel bij gepakt. Vandaag deel ik mijn foto’s, plus het recept natuurlijk.

Ingrediënten:

voor 4 stuks

4 kleine appels
4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
50 gram kristalsuiker
1 theelepel kaneel
10 gram roomboter
1 eitje
ingredienten-appelbollen

Wat moet je doen:

voor 4 stuks

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat vier plakjes bladerdeeg ontdooien.
  3. Schil intussen de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
  4. Meng de suiker met de kaneel. Snijd de roomboter in kleine vierkantjes.
  5. Plaats een blokje roomboter in het midden van een plak bladerdeeg. Zet de appel erop, zodat het klontje boter in de appel verdwijnt.
  6. Giet de appel vol met kaneelsuiker.
  7. Vouw de punten naar boven en zorg dat de hele appel bekleed is met bladerdeeg. Eventueel kun je een beetje water gebruiken om de randjes aan elkaar te ‘lijmen’.
  8. Leg de appelbollen op een bakplaat met bakpapier. Zet ze op hun ‘gevouwen’ kant, zodat de mooie kant de bovenkant vormt.
  9. Klop het ei los en bestrijk de appelbollen met ei. Strooi er eventueel nog wat (kaneel)suiker overheen.
  10. Prik een paar gaatjes in de bovenkant van elke appelbol en bak ze in 20 à 25 minuutjes goudbruin in de oven.

appelbollen-1appelbollen-3 appelbollen-7 appelbollen-4 appelbollen-8 appelbollen-6 appelbollen-9
Met dit recept tover je binnen een handomdraai heerlijke appelbollen op tafel. Mijn appelbollen zijn heel basic, maar dat maakt ze niet minder lekker. Het leuke aan dit recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo kun je de appels bijvoorbeeld ook vullen met spijs, of rozijntjes toevoegen. Je kunt ook speculaaskruiden gebruiken in plaats van kaneel, of wat geraspte sinaasappel- of mandenrijenschil toevoegen. Ze doen het ook heel goed in combinatie met een bolletje ijs; een heerlijk toetje. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Ga jij ze binnenkort ook maken?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter