Ik vind het leuk om regelmatig nieuwe ingrediënten uit te proberen, maar natuurlijk heb ik ook mijn vaste favorieten. Ingrediënten die ik er altijd weer bij pak en die me nooit vervelen. Vandaag deel ik ze met je en ik vertel waarom deze ingrediënten zo geliefd zijn door mij. Bovendien deel ik veel lekkere recepten die één of meerdere van mijn lievelingsingrediënten bevatten. Deze blogpost zit dus vol inspiratie voor in de keuken. 🙂
Ik houd ontzettend van yoghurt. Ik eet al jaren iedere dag een schaaltje yoghurt met een scheutje Roosvicee na het avondeten. Beetje saaie gewoonte misschien, maar een kommetje yoghurt verveelt me gewoon nooit. Mijn favoriet is de halfvolle milde yoghurt van Albert Heijn, maar ik vind Griekse yoghurt met wat stukjes verse kiwi ook heerlijk. Wat ik verder leuk vind aan yoghurt is dat je het heel goed in cakes en taarten kunt verwerken. Zo lekker!
Favoriete recepten:
- Tulband met Griekse yoghurt en sinaasappel
- Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen
- Perzik-yoghurtcake met sinaasappel
- Yoghurttaart met een swirl van aardbeien
- Gemarmerde mango-yoghurttaart
- Taartjes van vanilleyoghurt met aardbeien
- Frisse en fruitige yoghurt panna cotta
- Romige hangop met kiwi en koekjes
- Citroencake met Griekse yoghurt
- Romige desserts met bramen en kersen
- Desserttaartjes van Griekse yoghurt met een swirl van aardbeien
Sinaasappel
De sinaasappel vind ik een heerlijk ingrediënt vanwege zijn veelzijdigheid. Ik ben gek op vers sinaasappelsap en ook gebruik ik deze vrucht graag in baksels. Als je de rasp van een sinaasappelschil door cakebeslag mixt wordt het sowieso lekker. Taarten met deze oranje vrucht vind ik ook heerlijk. Op het gebied van toetjes is de sinaasappel eveneens goed inzetbaar. Verder kun je sinaasappels goed gebruiken voor het maken van een heerlijke frisse dressing voor over een salade. En wist je dat sinaasappel bovendien heel lekker kan zijn door vleesgerechten?
Favoriete recepten:
- Cranberrycompote met sinaasappel en kaneel
- Tulband met Licor 43 en sinaasappel
- Sinaasappel panna cotta met karamelsaus met Grand Marnier
- Oranje soesjes met sinaasappel
- Pompoensoep met sinaasappel
- Perzik-sinaasappel-kwarktaart
- Sinaasappel-amandelcake
- Pulled pork
- Goedgevulde salade met warme brie croutons en een honing-mosterd-sinaasappel-dressing
- Tulband met Griekse yoghurt en sinaasappel
Appel
Met appels kun je zo heerlijk bakken! Ik kan geen één baksel met appel bedenken waar ik niet gek op ben. Appelbollen, appelflappen, appeltaart, appelcakes… Heerlijk allemaal. Maar ook in de warme maaltijd kan ik wat stukjes appel best waarderen, zoals bijvoorbeeld in een bietenstamppot of hete bliksem.
Favoriete recepten:
- Appel-Amaretto cake
- Appeltaart van Rutger Bakt
- Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs
- Havermout appeltaart
- Verzonken appeltaart
- Appelbollen met kaneel
- Appelkwarkcake
- Appelmoescake
- Appeltaart met cranberries en banketbakkersroom
- Pakketjes van filodeeg met appel
- Appel-kaneel-cake
- Bananenbrood met appel en rozijnen
- Bietenstamppot met appel, ui en spekjes
- Hete bliksem
Kaneel
Kaneel is echt een ingrediënt wat absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken. Kaneel maakt alles lekkerder. Cakes, taarten, koekjes.. Veel baksels heb ik hierboven al genoemd, want kaneel vormt natuurlijk een gouden duo met appel. Maar ik vind kaneel ook een heerlijke smaakmaker bij sommige vleesgerechten. Zo geeft kaneel bijvoorbeeld mijn kipshoarma een extra warme smaak en ook doet kaneel net even iets extra’s voor mijn tropische chili con carne.
Favoriete recepten:
- Havermoutkoekjes met kaneel
- Wentelteefjes van suikerbrood met ijs
- Kipshoarma
- Tropische chili con carne
- Smoothie met stoofpeertjes en kaneel
- Cranberrycompote met sinaasappel en kaneel
Aardappelen
Ik houd heel erg van aardappelen! Voor mijn gevoel eet iedereen tegenwoordig het liefste pasta, sushi, wraps, curry’s, rijst of iets anders exotisch. Ik eet dat ook wel, maar mijn ultieme favoriet is toch nog steeds de oer-Hollandse aardappel. Ik eet ze regelmatig gekookt met wat groente en een stukje vlees, maar ik ben ook gek op stamppotjes. Gebakken aardappeltjes of krieltjes uit de oven vind ik ook erg lekker. Van de zoete aardappel moest ik eerst niet zoveel hebben, maar inmiddels ben ik ‘m echt gaan waarderen. Ook van zoete aardappel kun je heerlijke stamppotjes maken. En niet te vergeten zoete aardappelfriet. Zo lekker! Het is bijna niet te geloven dat het ook nog gezond is.
Favoriete recepten:
- Boerenkoolstamppot met zongedroogde tomaatjes en ui
- Zoete aardappel met groente en pittige gehaktballetjes uit de oven
- Spruitjesstamppot met zoete aardappel en uienjus
- Zoete aardappelfriet
- Preischotel met ras el hanout kruiden, spekjes en kaas
- Romige zoete aardappelsoep
- Stamppotje met zoete aardappel, andijvie, erwtjes, zongedroogde tomaatjes en ui
- Aardappeltjes uit de oven
- Stamppotje met radijsjes en prei
- Pittige spitskoolstamppot
- Bietenstamppot met appel, ui en spekjes
- Hete bliksem
- Pompoenstamppot
- Pompoen met krieltjes en worst uit de oven
Kaas
Ik ben mijn hele leven al gek op kaas. Het is jammer dat je er best dik van kunt worden, maar anders had ik het nog veel vaker in mijn gerechten verwerkt. Ik houd het allermeeste van jonge kaas. Maar ook brie, geitenkaas en port salut kan ik erg waarderen. Een lasagne is niet af zonder een dikke laag kaas vind ik. Verder vind ik kaas heerlijk voor over de burrito’s en over pasta’s.
Favoriete recepten
- Vegetarische pompoenlasagne met geitenkaas en spinazie
- Wortelsoep met geitenkaas en spekjes
- Salade met gefrituurde geitenkaasjes
- Mini quiches met geitenkaas, stoofpeertjes en spek
- Gevulde puntpaprika’s met kruidig gehakt en geitenkaas
- Pastaschotel met groente, gehaktballetjes en kaas
- Goedgevulde koude pastasalade met kip, rode pesto en parmezaan
- Lasagne met spinazie en zalm
- One pot pasta met kip, paprika en parmezaan
- Quiche met salami, tomaatjes en kaas
- Preischotel met ras el hanout kruiden, spekjes en kaas
- Snelle burrito’s met kruidige kip en geraspte kaas
- Lasagne met salami en spinazie
- Quiche met gerookte kip, paprika en kaas
- Kruidige gehaktballetjes met port salut
- Spaanse hamburgers met manchego-kaas en aioli
- Pompoenstamppot met geitenkaas
- Kipballen met kruidenroomkaas
Uien
Rauwe uien vind ik niet zo super, maar gebakken vind ik ze erg lekker! Ik verwerk uien echt ontzettend vaak door mijn avondeten. Ik mik ze graag door pasta’s, wokgerechten en stamppotten. En natuurlijk gaat er altijd een uitje in mijn burrito’s.
Favoriete recepten:
- Gewokte spruitjes met spekjes, champignons, ui
- Preischotel met ras el hanout kruiden, ui, spekjes en kaas
- Snelle burrito’s met kruidige kip en geraspte kaas
- Spruitjesstamppot met zoete aardappel en uienjus
- Sweet chili pompoen met pittige kip uit de oven
- Pompoen met krieltjes en worst uit de oven
- Bietenstamppot met appel, ui en spekjes
- Goedgevulde goulash
- Tjap Tjoy
- One pot pasta met veel salami en groente
- One pot pasta met kip, paprika en ui
- Noedels met paksoi en bief
- Linzenschotel met lamsworstjes
- Pittige spitskoolstamppot
- Snelle wokmaaltijd met kip en groente
- Tagliatelle met kebabvlees
- Pompoenstamppot
- Kruidige kipshoarma met paprika en ui
- Boerenkoolstamppot met zongedroogde tomaatjes en uien
- Spaghetti met salami
Tot zover mijn favoriete ingrediënten. Wat kun je er veel mee maken hè? Stiekem kan ik nog wel een paar favorieten opnoemen, namelijk paprika en knoflook. Ook dat gebruik ik graag en vaak. 🙂
Wat vind jij van mijn favorieten? En welke ingrediënten gebruik jij graag?
No Comments